YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 10:22

Durkar LTD‘den Erzurum’u heyecanlandıran yatırım hazırlığı

A
A
A
Durkar LTD‘den Erzurum’u heyecanlandıran yatırım hazırlığı

Kar küreme makineleri, yükleyiciler, forklift , greyder, yol ve asfalt makineleri, sanayi tipi yer fırçalama makineleri, çim biçme makineleri, dizel yakıtın donmasını engelleyen ve performansını artıran wido antijel katkısı gibi ürün yelpazesine sahip Durkar LTD, Erzurum’a yatırım için kolları sıvadı.

Kar küreme makineleri, yükleyiciler, forklift , greyder, yol ve asfalt makineleri, sanayi tipi yer fırçalama makineleri, çim biçme makineleri, dizel yakıtın donmasını engelleyen ve performansını artıran wido antijel katkısı gibi ürün yelpazesine sahip Durkar LTD, Erzurum’a yatırım için kolları sıvadı.


Yeni ürünü olan Amkodor 37 isimli kar küreme makinesini görücüye çıkaran Durkar A.Ş. yöneticilerinden H.İbrahim Dursunoğlu; “Bu tür makinelerin, Erzurum gibi kış şartlarının ağır olduğu ve karla mücadelenin yoğun olarak yaşandığı illerde, Amkodor 37 ile hem zamandan hem de araç ve iş gücünden tasarruf ediliyor. Biz bu hizmeti bir adım ileri taşıyarak, üretim fabrikası Rusya’da olan Amkodor firmasıyla görüşmeler yaparak, Erzurum’a Amkodor 37’nin üretim fabrikasını kurmak için girişimlerde bulunduk. Yerel yönetimlerin verecekleri destek, Erzurum’a yüksek oranda katma değer katacaktır. Ayrıca tesisin sağlayacağı istihdam şehrin yeni bir kazanç kapısı olacaktır.” dedi.


Durkar Dursunoğlu Kardeşler; Amkodor tecrübesiyle Erzurum’da yatırıma hazırlanıyor


90 yıllık iş makineleri üretim tecrübesi bulunan Belarus’un en büyük firması Amkodor Holding ile Erzurum merkezli Durkar Dursunoğlu Kardeşler güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor.


Holdingin Dünya genelinde 27 fabrikası bulunduğunu söyleyen Dursunoğlu; “Cazibe merkezleri programı ile Erzurum 2. Organize sanayi bölgesinde fabrika açmaya karar verdik. Erzurumlu ortaklarımızla 2. organize sanayi bölgesinde, Palandöken A.Ş. ve Erzurum Büyükşehir Belediyesine ziyaretlerde bulunduk. Görüşmeler neticesinde firma yetkilileri olarak, yatırımın Erzurum’da yapılmasına karar verdik. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Aynalı ile istişare ettikten sonra, bu yatırımın Erzurum’a getireceği olanakları ve faydalarını konuştuk. Neticede Erzurum’da yükleyici, greyder, yol ve asfalt silindirleri, forkliftler ve karla mücadele ekipmanları üretmeye karar verdik.” dedi.


Karla mücadelede ileri düzeyde gelişmişlik gösteren Belarus ve Rusya Federasyonunun kullandığı karla mücadele, makinası Amkodor 37’yi ilk prototip olarak getiren Durkar Dursunoğlu Kardeşler, bu makinanın Erzurum’da üretileceği konusunda müjdeyi verdiler. Amkodor 37 kar küreyici ilk geldiği günden bu güne, Erzurum ve civar illerden büyük bir ilgi gördü. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Fen İşleri Daire Başkanı Tuncay Atasever, Yol Şube Müdürü Bülent Heray, Büyükşehir Belediyesi’nin dutçu şantiyesinde Amkodor 37’nin demosuna katılarak makine hakkında incelemelerde bulundular. “Amkodor 37’nin karla mücadeleyi farklı bir boyuta taşıdığını” söyleyen Mehmet Sekmen, makinenin doğu Anadolu’da ki tüm belediyelerin kullanması gerektirdiğini belirtti.


Erzurum Büyükşehir Belediyesi firmalarından Palandöken A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Sekmen, dutçu şantiyesinde makineyi kullanarak, makinenin kış şartları için özel üretilmiş olması sebebiyle tam teknik özelliklerine hayranlığını ifade etti.


Amkodor 37, -40 dereceye kadar rahatlıkla çalışabilen bir motora sahip. Bununla birlikte sürücü koltuğu ısıtmalı olan araç hem 4x2 hemde 4x4 olarak kullanılabilmektedir. Karla mücadele Amkodor 37 kullanılmaya başlamasıyla beraber, kar temizliği için yolların kapatılması problemini ortadan tamamen kaldırıyor. Amkodor 37 i kar temizliği yaparken aynı zamanda da trafik akmaya devam ediyor.


Orhan Bozgan; “Tonla harcanan para azalacak”


Amkodor 37 Türkiye’ye geldiğinden beri bir çok ziyaretçi makineyi test etti. Erzurum Teknik Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Fuat Açıkgöz, Bingöl Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Bozgan, Palandöken Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Bülent Engin makinayı yerinde inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. Ali Fuat Açıkgöz, bu makinenin Erzurum’da karla mücadeleyi hafifleteceğini belirtti. Öte yandan Orhan Bozgan, “Bingöl’de böyle bir makinenin kullanılması karla mücadeleye harcanan tonla paranın azalacağını bellirtti”. Isparta Belediyesi, makinenin alımı için ihale işlemlerini başlattı.


Erzurum politikacılarından Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Orhan Deligöz ve İbrahim Aydemir; fabrikanın açılması konusunda her türlü destekleri vereceklerini bildirdiler. Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise yatırımın Erzurum’da kalması için her türlü yardımı yapacaklarını beyan ettiler. 16 Nisan’dan sonra Erzurum’dan Minsk’e gidecek olan ilk heyette Mehmet Sekmen’de bulunacağını ve Amkodor ile Durkar Dursunoğlu Kardeşler arasında her türlü kolaylığı sağlayacağını bildirdi. Sekmen, makinaların öncelikle kendi belediyesi tarafından alınacağını ve İstanbul piyasasına girebilmesi için gerekli bütün temasları sağlayacaklarını bildirdi. Ayrıca T.B.M.M. Belarus Dostluk Grup Başkanı Düzce Milletvekili Sayın Fevai Aslan da desteklerini bildirdiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.