YEREL HABERLER - 25 Mayıs 2017 Perşembe 09:38

Kötü konumlanmış dişler için mini vidalar

A
A
A
Kötü konumlanmış dişler için mini vidalar

Mini vidaların ortodontik tedavi esnasında kullanım sıklığı son yıllarda giderek artan destek ünitelerinin başında geldiğini belirten Dr.

Mini vidaların ortodontik tedavi esnasında kullanım sıklığı son yıllarda giderek artan destek ünitelerinin başında geldiğini belirten Dr. Aydan Coşkun Ateş, mini vida tedavisi hakkında bilgiler verdi.


Sarıyer Ortodonti Diş Kliniğinden Dr. Aydan Coşkun Ateş, “Ortodonti’de dişleri basit mekaniklerle kuvvet uygulayarak hareket ettirebiliyoruz. Ağız içinde bir dişi hareket ettirebilmek için diğer dişlerden ve dokulardan destek alabiliriz. Mini vidalar ise ortodontik tedavi esnasında kullanım sıklığı son yıllarda giderek artan destek ünitelerinin başında gelmektedir. Bu yöntemi basitçe anlatmak gerekirse, ortodonti de diş hareketini sağlarken destek aldığımız klasik yapıların (diğer dişler, boyun veya damak) yerine çene kemiği içine yerleştirilen mini vidalar sayesinde kemikten destek alınması işlemidir. Mini vidalar kemiğin içine yerleştirildiği için üzerine gelen kuvvetlerin etkisiyle hareket etmezken, kuvveti uyguladığımız diğer taraftaki dişler bizlerin istediği yöne doğru hareket edebilirler” dedi.


Mini vidaların tedavi planlaması sırasında ortodontistiniz dişleri daha etkili ve hızlı hareket ettirebilmek için mini vida uygulanacak bölgeye karar verildiğini kaydeden Dr. Ateş, “Mini vidaların klinikte yerleştirilmesi tecrübeli bir elde 5-10 dk’lık bir prosedürdür. Sadece uygulanacak bölgeye yapılacak yüzeysel bir anesteziden sonra kolayca kemik içine yerleştirilebilinir. Mini vida yerleştirildikten hemen sonra üzerine kuvvet uygulanarak diş hareketine başlanabilinir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.