SAĞLIK - 19 Şubat 2018 Pazartesi 12:01

İştah kontrolünün püf noktaları

A
A
A
İştah kontrolünün püf noktaları

Dr.

Dr. Fevzi Özgönül, iştah kontrolünü sağlamanın tek yolunun yemek yemek olduğunu söyledi.


Dr. Fevzi Özgönül, “Dünyada çok fazla sayıda kişi ya fazla kilolu veya obez. Kilo ile mücadele modern tıbbın en büyük mücadeleyi verdiği alanların başında gelmektedir. Saat 07:00 - 08:30 arası yapılan bir kahvaltıdır. Zayıflatan kahvaltıda yediklerimizin vücudumuzu yapılandırabilecek besinler olması gereklidir. Yaş, cinsiyet gözetmeksizin hepimiz için besinler büyük önem taşımaktadır. Besinler, sağlığımız için gerekli olduğu kadar vücudumuzun yapılanmasında da önemli rol oynar” dedi.



“Diyet ile ilgili her şeyi unutun sadece kendinizi beslemeyi düşünün”


Doğada sadece beslenmeyi düşünüp o mantıkla yaşayan tüm canlıların ideal bedende ve sağlıkta olduğunu kaydeden Dr. Özgönül, “Çok acıkıyor diye kişinin iştahını kesmekle çok benzin harcıyor diye arabanın benzin göstergesindeki ışığı kapatmak aynı şey. İştahı kısaca kişinin yemek yeme arzusu olarak tanımlayabiliriz. İştahsız olmak kadar iştahı fazla olmakta sağlıksızdır. İştahı kesecek tek şey yemek yemektir. Bir hap veya iğne değil. Ne kadar kaliteli ve kalorili yersek o kadar az acıkırız. Tatlı yiyerek enerji aldığını düşünmek, yıldırımı elektrik enerjisi olarak kullanmayı düşünmek gibidir. İkisi de enerjilidir ama ikisi de sizi yakar. Arada bir tatlı yemek, yıldırımlı bir gökyüzünü seyretmek gibi mutluluk verir ama her gün yıldırımlı hava ne kadar mutluluk verebilir ki? Tatlı besleyici bir yiyecek değildir. Ekmek ve hamur işi gıdalar da sadece doyurur. Yemek yemek besler. Demek ki o zaman yemek yemeliyiz. İnşaat yaparken kum ve çimentoya birlikte ihtiyacımız olduğu gibi vücudun kendisini yapılandırması için karbonhidrat ve proteini beraber yememiz gerekir. Karbonhidrat ve proteini ayrı ayrı yersek vücut ikisini de kullanamaz ve yapılanamaz. Kilo verebiliriz ama zarar görürüz” açıklamalarında bulundu.



“Sağlıklı vücut ile obez vücut farklı çalışır”


Sonuçta obezitede evdeki hesabın kiloya uymadığını ifade eden Dr. Özgönül, “Kafanızı hiç kimsenin karıştırmasına müsaade etmeyin. Tek yapmanız gereken acıkınca doyana kadar yemek yemek ve bunu gündüz yapmak, ekmek yerine fındık, ceviz yemektir. Yemek yerken yediklerinizin bir kısmında posalı olan besinleri de tercih etmeniz de de fayda var. Posa sindirim sürecini yavaşlatır bu durumda daha iyi sindirim sağlanır. Sonuç olarak yedikleriniz daha iyi sindirildiği için daha yüksek enerji gelir ve böylece iştahınız azalır. İştahınızı azaltırsanız bu da sindirimin yavaşlatılması, kan şekeri seviyenizin çok hızlı çıkıp düşmesinin azalması anlamına gelir. Bir de sağlıklı beslenmek için yemekleri, yemek için acele etmeyin. Yavaş yavaş yiyin ve iyi çiğneyin ki sindirim sisteminiz daha rahat çalışsın ve yediklerinizin içerisindeki enerjiyi tam olarak sindirsin, sizden tekrar istemesin, siz de doyduğunuzun farkına varın. Unutmayın, ihtiyacı karşılanan beden açlık hissetmez” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Valisi Pehlivan: "2024 yılı başından bu yana 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İŞKUR çalışma ve faaliyetlerine ilişkin, bu yıl nisan ayı itibariyle 8 bin 242 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi. Vali Pehlivan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında Video Konferans Sistemi (VKS) yoluyla gerçekleştirilen 2024 Nisan dönemi İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) Toplantısı’na katıldı. Bakan Işıkhan’ın kurullara hitabının ardından Vali Pehlivan başkanlığında Mersin İl İstihdam ve Mesleki Eğitim toplantısı, gündem maddeleri doğrultusunda gerçekleştirildi. İlin iş gücünü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek, mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği arttırmak, yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak ve kararlar almak amacıyla yapılan toplantıda; İİMEK’in etkinleştirilmesi, İş Gücü Araştırma Raporu, Yüzyılın Kadın İstihdamı İş Pozitif Programı Protokolü, Engelsiz Kariyer Günü düzenlenmesi, Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği, il genelindeki okul ve kurumlar bünyesinde verilen eğitimler hakkında değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Vali Pehlivan, toplantıda İŞKUR’un 2024 yılı çalışma ve faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: "2024 yılında İşbaşı Eğitimi Programı (İEP) kapsamında 115 program açılmış, 93 erkek, 102 kadın olmak üzere 195 kişi faydalanmaktadır. Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde 35 program açılmış, bin 324 erkek, 3 bin 736 kadın olmak üzere toplam 5 bin 60 kişi programdan faydalanmaktadır. 2024 yılı başından bu yana, nisan ayı itibariyle 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir. Hedef yıl sonuna kadar 32 bin istihdama ulaşmaktır." Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz, İl müdürleri, oda, birlik, dernek, kooperatif ve OSB’lerin temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Gaziantep Uzak Doğululardan Gaziantep’e yoğun ilgi Güney Kore’den Gaziantep’e gelen yabancı turistler, kentin tarihi ve kültürel mirasına yoğun ilgi gösterdi. Tarihiyle ve kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Gaziantep’e bu kez Uzak Doğulu turistler akın etti. Havaların ısınmasıyla kente akın eden yabancı turistler, Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek amacıyla geldiklerini söyledi. Yöresel lezzetleri tatma fırsatı da bulan turistler, Antep mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimledi. Kore’den gelen turistlerin Gaziantep’i tercih etmeleri, şehrin kültürel çeşitliliğine olan ilgiyi bir kez daha gösterdi. “Gaziantep çok sıra dışı bir şehir” Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Gaziantep’in sıra dışı bir şehir olduğunu söyleyen profesyonel turist rehberi Yılmaz Yıldız, “Misafirlerimiz Kore’den Türkiye’ye geldiler. Önce İstanbul’da misafirlerimizi karşıladık. Daha sonra Ağrı’ya gidip Doğubeyazıt’ı ve Doğu Anadolu’da bulunan illeri gezdik. Şimdi de Gaziantep’i geziyoruz. Gaziantep çok sıra dışı bir şehir. Enerjisi yüksek bir şehir. Tarihiyle, kültürüyle çok zengin bir şehir. Turistlerde çok beğenmişlerdi. Onlarla birebir konuşmalarımızda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Gezdiğimiz şehirler içerisinde Gaziantep mutfağının en önde gelen mutfaklar arasında olduğunu söyleyebilirim. Gaziantep’te kale ve tarihi yerleri gezdirdik. Gezinin bugün son günü ve Gaziantep ile kapanış yapalım dedik” diye konuştu.