- 11 Şubat 2019 Pazartesi 16:42

MÜSİAD Başkanı Demir: “Erzurum’u kalkındıracağız”

A
A
A
MÜSİAD Başkanı Demir: “Erzurum’u kalkındıracağız”

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir Erzurum basın mensuplarıyla bir araya geldi.

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir Erzurum basın mensuplarıyla bir araya geldi. MÜSİAD yönetiminin de bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Demir, MÜSİAD olarak yapacakları çalışmaları anlattı.


Erzurum’un güçlenip gelişmesi için herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yapması gerektiğini belirten Başkan Fuat Demir, “Herkes işini yapsın ama birlikte koordineli çalışalım” dedi.


Şehrin kalkınması için problem ve sorunların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, “Öncelikle bölgemizin, ilimizin nerelerde, hangi konular üstüne sıkıntılar olduğunu tespit eden ve onun için de böyle birlikte hareket etmek için yola çıktık. Biz hemen göreve gelir gelmez sivil toplum kuruluşu başkanlarımızla bir araya gelip şehrimizin kalkınması birlikte hareket etmemiz için ricacı oldum. Tabii diğer sivil toplum kuruluşundaki arkadaşlarımız da, başkanlarımız da aslında çok erkenden düşündüklerini fakat bu işin bize nasip olduğunu söylediler. Her fırsatta bir araya geleceğiz; iş dünyası, basın ve siyaset. Bizim Erzurum halkından da ciddi beklentilerimiz olacak. Olması gerekir ki şehrimizi kalkındıralım” diye konuştu


Yerel ürünlerin kullanımı noktasında Erzurumlulara çağrıda bulunan Başkan Demir, “Erzurum halkımızdan da özel isteklerimiz var. Bu gün vatandaşımız bakkala, markete alış verişe gittikleri zaman ki bunu hepimiz yapıyoruz, hep dışarıdan gelen ürünleri tercih ediyorlar. Şehrimizde süt ve süt ürünleri üzerine yapılan kaliteli ürünlerimiz var. Bunlara öncelik vermemiz, bunları tercih etmemiz gerekir. Her türlü ürünleri alırken yerel tercih edelim” ifadelerini kullandı.


İş adamları olarak bölgesel bazda hükümetten isteklerini aktaran Başkan Fuat Demir, “Biz bölgesel olarak da hükümetten isteklerimiz var. İş dünyası adına vergilerde, sigorta ve enerji de ciddi manada teşvik alanında taleplerimiz olacak. Türkiye’nin bölgesel vergi dağılımını incelediğimizde doğuda bulunan 17 tane ilin ekonomiye katkısı yüzde 2,5. Burada yaşayan insanımızın suçu yok. Burada yaşayanlara, burada iş yapanlara farklı teşvikler, farklı statüler verilmesini gerekiyor. Eğer daha önceden bir şeyler yapılmış olsaydı aşağı yukarı yüzde 30 civarında ülke ekonomisine katkı sağlayabilirdi bu iller. Buraların daha güçlendirilmesi için elimizden geldiğince çalışacağız. Bizler belediyenin küçük sektörel işlere girmesine karşıyız. Örneğin belediyeler yapıyor. Bunu yapmasına gerek yok. Bu evleri yoksullar için yapmış olsaydı o zaman olurdu. İnşaatı bırakın yerel inşaat firmaları yapsın. Bu memlekette esnafı kalkındırmadan şehri kalkındıramazsınız. Esnafı zora koyarsanız göç artar. Karşılıklı konuşup dertlerimizi doğru tartışmalıyız” şeklinde konuştu.


Başkan Demir’in basın mensuplarının sorularını cevaplandırdığı toplantıya MÜSİAD Erzurum yönetimi ve sektör kurulları başkanları ile Erzurum’un yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.