SAĞLIK - 06 Eylül 2019 Cuma 11:52

Dişler için süper besinler

A
A
A
Dişler için süper besinler

Diş Hekimi Mahmut Genç, dişlerin her daim sağlıklı olması için ağız ve diş bakımının yanı sıra tüketilen besinlere ve içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, diş dostu besinler ve dişlere zarar veren besinler konusunda uyardı.

Diş Hekimi Mahmut Genç, dişlerin her daim sağlıklı olması için ağız ve diş bakımının yanı sıra tüketilen besinlere ve içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, diş dostu besinler ve dişlere zarar veren besinler konusunda uyardı.


Dişlerimizin en önemli görevinin hiç kuşkusuz beslenme olduğunu dile getiren Diş Hekimi Mahmut Genç, “Vücudumuz için aldığımız gıdalar ilk olarak ağız yoluyla alınır ve dişlerin öğütme ve parçalama fonksiyonu ile sindirilebilir bir hal almaktadır. Genel vücut sağlığımız için besinleri tüketmek ve dengeli beslenmek zorundayız. Tükettiğimiz gıdalar içerisinde dişlerimize son derece yararlı gıdalar olmakla birlikte diş sağlığımızı olumsuz etkileyen gıdalarda bulunmaktadır” diye konuştu.


Diş Hekimi Mahmut Genç, diş sağlığı için faydalı ve zararlı besinleri şöyle sıraladı:


“Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığımızda 1. sıradaki besinlerdir. Bu besinler içerdikleri yüksek orandaki kalsiyum ve fosfat ile dişleri korumakta ve çürük oluşumunun önüne geçmektedir.. Peynirlerin bazik özelliklerinden dolayı ağızdaki asidik ortam nötürlenir ve asitlerin diş çürüğüne neden olması önlenir.


Meyve ve Sebzeler: Sebze ve meyveler içerdikleri mineraller ve vitaminler ile diş sağlığını koruyan görev üstlenirler. Diş eti sağlığı için nar ve c vitamini içeren portakal mandalina gibi meyveler tüketilmelidir. Dişlerin doğal beyazlığına kavuşması için muz kabuğu kolay ve pratik bir yöntemdir. Ancak içerdikleri şeker sebebi ile aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.


İçecekler: İçme suyu, yeşil çay ve diğer bitkisel çaylar içerisindeki aksioksidanlar ve antibakteriyel özellikleri sebebi ile diş ve dişeti sağlığı için yararlı içeceklerdir. Şekersiz tüketilmeleri durumunda yararları kanıtlanmıştır. Asitli içecekler diş minesi üzerinde aşındırıcı özelliklerinden dolayı ve çürüğe sebep olmaları sebebi ile tüketilmemesi gereken içeceklerdir.


Diş sağlığınız için zararlı besinler: Dişler için en zararlı besinler şeker içerenler ve şekerli asitli içeceklerdir. bu gıdaların tüketilmesi ile ağız içindeki bakteriler bu şekeri tüketir ve asit oluşturur. Bu asit diş sert dokuları üzerinde yıkıma sebep olur ve çürüklerin başlamasına sebep olur. Bu gıdalar tüketilmemeli veya tüketildikten sonra ağız bakımı dikkatlice yapılmalıdır. Diş ve dişeti sağlığımız için beslenmemize özen göstermeli ve ağız bakımımızı aksatmamamız gerekiyor. Günde en az 2 kere dişlerimizi 2 dakika fırçalamalı ve mutlaka 6 ayda bir diş doktorumuza kontrole gitmeliyiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de dükkana girip alışveriş yapan uzaktan kumandalı araba ilgi odağı oldu Maltepe’de bir dükkana alışveriş yapmak için giren uzaktan kumandalı araba, dükkandaki yetkiliyi ve vatandaşı hayrete düşürdü. Üzerinde bulunan kutudaki not ve para ile siparişini verip alışverişini yapan araba dükkandan ayrıldı. Dükkandaki vatandaşın uzaktan kumandalı arabaya verdiği tepkiler sosyal medyada gündem oldu. Fpv dron pilotu İsmail Duran’ın dron üzerinde kullandığı gözlük ve kamera sistemini bir uzaktan kumandalı oyuncak arabaya entegre edip üzerine kutu yerleştirerek oluşturduğu “Trucktor” isimli araba, Maltepe’de girdiği dükkanda renkli anlara sahne oldu. Dükkana giren ve korna çalan uzaktan kumandalı araba, dükkanda bulunan vatandaşın ve dükkandaki yetkilinin ilgisini çekti. Tepesinde bulunan kamerayı sağa sola veya yukarı aşağı sallayarak vatandaşlarla iletişim kurabilen arabanın kutusunda bulunan notu okuyan dükkan görevlisi, arabanın istediği siparişi hazırladı. Dükkan yetkilisinin siparişi kutuya koyup parayı almasının ardından ’Trucktor’ isimli uzaktan kumandalı araba dükkandan ayrıldı. Uzaktan kumandalı arabanın dükkana girdiğinde vatandaşın şaşırarak verdiği tepkiler sosyal medyada ilgi gördü. Trucktor’ü görünce şaşıran Yusuf Albayrak o anları, “O gün dükkana robot araba geldi. Bir anda korna çaldı, ben de korktum ‘Uyy kanka ne oluyor?’ dedim. Buraya malzeme almaya gelmiş, alışveriş yapıyor burada. Biz de şaşırdık. Sonra sosyal medyaya attılar beni. Mesaj atanlar bana diyor ki ‘Uy Yusuf sen misin?’ Artık gören herkes ‘uy uy’ demeye başladı. Ben de şok oldum. Video bir anda izlenmeye başladı. Şu an herkes bana ‘uy uy’ demeye başladı. Sosyal medyada patladı. Yorumlarda ‘abinin ödü patladı, abinin aklı gitti, ben olsam kalp krizi geçirirdim’ şeklinde yorumlar yazıyorlar. Araba burada alışveriş yaptı, para alışverişi de yaptık. Alışverişini yaptıktan sonra dükkandan gitti” şeklinde anlattı.
İstanbul Başkan Eren Ali Bingöl, 19 Mayıs’ı gençlerle planladı Bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Tuzla’da bir başka kutlanacağını belirten Başkan Eren Ali Bingöl, gençlere bayramlarını nasıl kutlamak istediklerini sordu ve fikirlerini dinledi. Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Mercan Şehir Parkı’nda gençlerle buluşarak 19 Mayıs için fikir alışverişinde bulundu. Başkan Eren Ali Bingöl, gençlere 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı hangi şarkıcıyla kutlamak istediklerini sordu. Gençler ise Semicenk, Duman, Teoman, Dolu Kadehi Ters Tut, Mor ve Ötesi, Kolpa, Ceza gibi isimleri istediklerini dile getirdi. Semicenk ve Teoman en çok rağbet gören isimler oldu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Tuzla’da bu yıl başka kutlanacak. Gençlerle birlikte hareket etmek istediğini belirten Başkan Eren Ali Bingöl, bu çerçevede gençlere, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı hangi şarkıcıyla kutlamak istediklerini sordu. Gençler ise Semicenk, Duman, Teoman, Dolu Kadehi Ters Tut, Mor ve Ötesi, Kolpa, Ceza gibi isimleri istediklerini dile getirdi. İstişarelerin ardından yapılan küçük oylamada Semicenk ve Teoman en çok rağbet gören isimler oldu. “Tuzla içinde de sosyalleştiğiniz alanları açmak lazım” Başkan Eren Ali Bingöl, gençlerin sosyalleşebileceği alanlar bulmasının önemine de değinerek Tuzla’da vakit geçirebilecekleri yeni alanlar oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kütüphanelerin ve otobüs duraklarının nasıl daha işlevsel hale getirilebileceği konusunda da gençlere fikirlerini soran Başkan Eren Ali Bingöl, bu konuda onların fikirlerini de oldukça önemsediklerini belirtti. Bingöl, “Anı bırakmak keyifli, Tuzla içinde de sosyalleştiğiniz alanları açmak lazım” dedi.
Samsun "Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor" Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Türkiye’de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10’u ve çocukların ise yüzde 10-15’i astım ile yaşamlarını sürdürmektedirler” dedi. Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, 7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Astımın tanımını yapan Prof. Dr. Köksali “Astım, solunum yollarının kronik inflamatuar hastalığıdır. Bu hastalık, hava yolları ve bronşlarda enflamasyona (iltihaplanma), ödeme ve bronşların daralmasına neden olur. Bu da nefes almayı zorlaştırarak nefes darlığı, öksürük, göğüs sıkışması ve hırıltı –hışıltılı soluma gibi semptomlara yol açabilir. Astım dünyada oldukça yaygın bir hastalıktır ve her yaştan insanı etkileyebilir” diye konuştu. “Yaklaşık 300 milyon kişi astım hastası” Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, “Türkiye’de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10’u ve çocukların ise yüzde 10-15’i astım ile yaşamlarını sürdürmektedirler” şeklinde konuştu. “Pasif içicilik astım riskini artırıyor” Astımın belirli risk faktörlerine değinen Prof. Dr. Köksal, “Genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Ayrıca çevresel faktörler, hava kirliliği, sigara dumanı, pasif sigara içiciliği, alerjenler (toz akarları, polenler, küf mantarları vb.), solunum yolu enfeksiyonları ve bazı mesleklerde maruz kalınan bazı maddeler astım riskini artırabilir. Astımın tanısı genellikle semptomların ve solunum testlerinin bir kombinasyonuna dayanır. Göğüs hastalıkları uzmanları hastanın tıbbi geçmişini ve semptomlarını değerlendirirler, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri (spirometri gibi) yapabilirler. Ayrıca, alerji testleri de astımın belirli tetikleyicilerini tespit etmede yardımcı olabilir” dedi. “Astım tedavisinde tetikleyici faktörlerden kaçınılmalı” Tedavi yollarından bahseden Prof. Dr. Köksal, “Astımın tedavisi genellikle iki ana kategoride yapılır. Önleyici tedavi ve semptomları kontrol altında tutmak için bronkodilatör tedavi. Önleyici (antienflamatuar) tedavi genellikle düzenli olarak alınan inhaler kortikosteroid ilaçlarını içerir ve astım semptomlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Bronkodilatör tedavi ise semptomlar ani bir şekilde kötüleştiğinde kullanılan ilaçlardır ve düzenli kullanılması önerilmez. Astımın tedavisinde hasta eğitimi, tetikleyici faktörlerden kaçınma ve düzenli göğüs hastalıkları doktor kontrolleri gibi önlemler de tedavinin önemli bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
İstanbul MR cihazlı ekspertiz teknolojisi ile araçların kaportasındaki hasarlar tespit ediliyor Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir oto ekspertiz firmasında bulunan MR cihazlı görüntüleme teknolojisi sayesinde araçların dış gövdesi adeta röntgen çekilerek analiz ediliyor. MR cihazlı sistem sayesinde bir aracın kaportasının analiz raporu yaklaşık 9 dakika içerisinde hazırlanabiliyor. Türkiye genelinde faaliyet gösteren RS oto ekspertiz firmasında yaklaşık 2 buçuk yıldır kullanılan MR cihazı, aktif ısı dalgaları kullanarak araçtaki boya, macun veya vernik gibi işlemleri yüksek hassasiyet ve doğruluk oranı ile raporluyor. MR cihazlı boya kaporta görüntüleme teknolojisi, yüksek performanslı flaş ve halojen ışıklar yardımıyla, kaporta üzerindeki işlemleri yakalıyor ve ultra hassas IR kamera ile birlikte görüntüler alıyor. Sisteme özel yazılım sayesinde sonuçlar, bilgisayar ekranından görülebiliyor ve araç sahibine sunulabiliyor. MR cihazlı görüntüleme teknolojisi sayesinde bir aracın kaporta ekspertiz raporu yaklaşık 9 dakika içerisinde hazırlanmış oluyor. Firmada yetkili eğitim uzmanı Volkan Arslan, “MR’lı araç ekspertiz ile aracın dijital anlamda raporunu sunmaktayız. Termografik kameralar yöntemi ile aracın ekspertizini yapıp aracın dış görüntüsündeki bütün hataların tespitini yapıp raporlayabiliyoruz. Değişeni, boyası, macunu, verniği olup olmadığını tespit edebiliyoruz. 9 dakika içerisinde aracın dış karoserindeki tüm problemleri görebiliyoruz. Öbür türlü fiziki noktadaki kontroller biraz zaman alabiliyor. Burada dijital sistem ve yapay zeka ile tüm kontrolleri sağladıktan sonra net bir cevaba ulaşabiliyorsunuz” dedi. “Yaklaşık 2 buçuk senedir 6 farklı noktada bununla hizmet veriyoruz" diyen Arslan, "Antalya, Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul gibi noktalarda bu hizmeti veriyoruz. Yurt dışındaki malzemelerle destekleniyor fakat bu yerli üretim. Fiyat şu anda indirimli olarak bin 500 TL, gayet uygun bir fiyat. Müşteri araç ekspertizini burada yaptırdığı zaman tüm detaylara ulaşabiliyor. Her ilde 1 adet olmak kaydıyla kendi bayi çatımız altında bu sistemleri yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu cihaz sadece dış karoserdeki kontrolleri verebiliyor. Yoğunluk noktasında tespit ettiğimiz noktaların detaylı bir şekilde fiziki kontrollerini de gerçekleştirmekteyiz. Gerekli dijital raporları da müşteriye sunmaktayız” diye konuştu.