GENEL - 21 Mayıs 2020 Perşembe 12:01

Oltu Kalesi uçuyor

A
A
A
Oltu Kalesi uçuyor

Oltu Kalesi’nden gece yarısında uçan taşlar büyük tehlike oluşturuyor.

Oltu Kalesi’nden gece yarısında uçan taşlar büyük tehlike oluşturuyor.


Dün akşam saatlerinde kalenin burçlarından yaklaşık 35-40 metreden taşların uçması tehlike arzetti. Oltulu vatandaşlar, kalenin biran önce restore edilip uçmasının önlenmesini isteyerek, “Eğer böyle bir tarihi eserimiz yıkılırsa yazık olur” dediler.


Fırat Aydın adlı vatandaş, “Oltu’nun en önemli değerlerinden olan Oltu Kalesi bu sabah kalktığımızda kalenin duvarlarından taşların uçtuğunu gördük. Daha önceden de taşlar uçuyordu. Uzun zamandır hiçbir restorasyon yapılmayan Oltu Kalesi yıkılmaya yüz tuttu diyebiliriz ama hiçbir önlem alınmıyor, hiçbir çalışma yapılmıyor. Buradan Kültür ve Turizm Bakanlığına sesleniyorum bir an önce Oltu Kalesi’nin tadilatının yapılmasını istiyoruz. Yoksa böyle bir değerimizi kaybedeceğiz” dedi.


Seyfettin Bulut ise, “Tarihi eser Kalemiz çok önemli şuanda uçmakta tahrip olmaktadır. Buna bakmasak geleceğe ne bırakacağız” dedi.


Oltu Belediye Başkan Yardımcısı Temel Demir, “Oltu Kalemizde taş kayması olmuş, çok büyük tehlike arz etmektedir. Bunu bir an önce vatandaşlarımıza bir zarar vermeden bunu ilgili yerlere duyurup mutlak şekilde önlemini almamız lazım” dedi.


Oltu Kalesi’nin yanından geçen yol Oltu Belediyesince araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Oltu ilçe merkezinde bulunan Oltu Kalesi, MÖ 4. yüzyılda Urartular tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde bir süre kervansaray olarak da kullanılan Oltu Kalesi, 3000 metrekarelik alana kurulmuştur. Kesme taştan yapılan kale, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde onarım geçirmiş, son olarak 1998-1999 yıllarında restore edilmiş ve sağlamlaştırılmıştır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.