GENEL - 01 Haziran 2020 Pazartesi 12:57

Erzurum Bölge Müdürü Ayatay, Ardahan Orman İşletme Müdürlüğünde incelemelerde bulundu

A
A
A
Erzurum Bölge Müdürü Ayatay, Ardahan Orman İşletme Müdürlüğünde incelemelerde bulundu

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Suat Ataş, Ardahan Orman İşletme Müdürü Metin Kaya ile birlikte sıklık bakım ve dikili ağaç satışına ilişkin üretim çalışmalarını yerinde inceledi.

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Suat Ataş, Ardahan Orman İşletme Müdürü Metin Kaya ile birlikte sıklık bakım ve dikili ağaç satışına ilişkin üretim çalışmalarını yerinde inceledi.


Ardahan Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dahilinde, Cemal Turan Tabiat Parkı içinde yer alması sebebiyle yıllarca bakım yapılamamış ormanlık alamda DKMP 13. Bölge Müdürlüğü ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğümüzce rapor düzenlenerek bakım çalışmalarına konu edildi. Sahada dikili damga yapılarak dikili satış yöntemi ile üretim gerçekleştirildiği ve çalışmaların devam ettiği belirtildi.


Çalışma öncesi meşcere orta çapı 20 cm iken bakım sonrası 28-30 cm çıkarılması hedefleniyor. Bu şekilde ormanın çap boy dengesi uygun hale getirilerek meşcerenin dış faktörlere karşı dayanıklılığı artırıldığı gibi çap artımı sağlayacağı için de hektardaki servet miktarının da artacağı kaydedildi.


Ardahan Orman İşletme Müdürlüğü Ardahan Orman İşletme Şefliğinde geçtiğimiz hafta meydana gelen aşırı rüzgar ve fırtına nedeni ile devrilen ağaçlar ile ilgili tespit çalışmalarına başlanmış olup, devrik ağaçlara ait üretim işlemleri gerçekleştirilecek ve akabinde devrik ağaçların meydana geldiği yerler için gerekli silvikültürel tedbirler alınacağı açıklandı.


Ardahan Orman İşletme Müdürlüğüne ait Göle Orman İşletme Şefliği Uğurlu Orman Deposunda yapılan istif çalışmaları, Ardahan Orman İşletme Şefliği 2020 yılı üretim ödenekli sıklık bakım ve ilk aralama bakım sahalarındaki üretim faaliyetleri yerinde denetlendi.


Bu sahalarda lif yonga ve yakacak odun üretiminin yanı sıra maden direği ve sırık üretiminin de yapıldığı görüldü. Üretim sonrası meşcerenin genel durumunun silvikültürel açıdan daha iyi duruma gelmesi memnuniyetle karşılanmış olup çalışmalara bu şekilde özenle devam edilmesi gerektiği, Bölge Müdürü Oktay Ayatay tarafından talimatlandırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kazdağları’nda asırlardır Hıdırellez’i mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi’nin mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneği devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizin anmak için kültürel bir etkinliğimiz yüzyıldan beri süren bizim için çok önemli bir gün” dedi. Bu etkinliği izlemek için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.