MAGAZİN - 27 Temmuz 2020 Pazartesi 10:05

Erzurum’un unutulmuş türkülerine Mutlu dokunuş

A
A
A
Erzurum’un unutulmuş türkülerine Mutlu dokunuş

Erzurum’un yetiştirdiği değerlerden biri olan ses sanatçısı Taner Mutlunun 11 şarkıdan oluşan “Gönül” albümü çıktı.

Erzurum’un yetiştirdiği değerlerden biri olan ses sanatçısı Taner Mutlunun 11 şarkıdan oluşan “Gönül” albümü çıktı.


Erzurum düğünlerinin aranılan ismi olan Taner Mutlu, Erzurum’un unutulmaya yüz tutmuş hareketli müziklerini gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 12 adet halay potporisi yapan Mutlu, tüm müzik sevenlerin beğenisini kazandı.


Yaklaşık 22 yıldır müzik hayatı olduğunu ifade eden ses sanatçısı Taner Mutlu, Erzurum’un yetiştirmiş olduğu değerli sanatçılarına sahip çıkılmadığını söyledi.


Mutlu, “Erzurum’da kısır gecelerinde kına gecelerinde kapalı mekânlarda1990 yılları öncesinde zilli def klarnet eğlence yapılırdı. Özellikle gelişen popüler kültür maalesef tüm illerde olduğu gibi bizim ilimizde de yozlaştırdı. Kendi kültürümüzü kaybetmeye başladık örfümüzü âdetimizi unutmaya başladık. Bizde bu kültürden yetişen nesil olarak kültürümüze nasıl katkı yapabiliriz diye düşündük üç arkadaş Erzurum kültürüne katkı yapmak adına unutulmaya yüz tutmuş Erzurum türküleri ve oyun havalarıyla Erzurum kültürüne müzikle başlasın dedik. Son yapmış olduğumuz eser ses getirdi. Yeni albümümün isimi gönül on bir parçadan oluşuyor. Bu yeni albümün 9 parçası gönül ilgili parçalardan oluşuyor. Albümün 4 parçasının söz ve müziği şahsıma aittir. Yaklaşık 22 yıldır müzik hayatım var profesyonel anlamda albüm yapmaya karar verdim. Albümüm için müziksel anlamda çok değerli arkadaşlarımızın katkıları ve destekleri oldu. Bu albüm için 4yıl emek oldu. Albümü çıkartırken başta şansızlığımız oldu. Elazığ’da deprem oldu korona virüs olayı oldu. Tüm dünya durdu. Tam bir uzun yol albümü kendi çapımda naçizane bestelerim var. Çok güzel bir çalışmadır. Minnoş eserimden bahsetmek istiyorum.2007 yılında minnoş eserimi yazdım. Her zaman üretmek çapasında olan bir insanım.2015 yılında sinema filminde kullandılar. Bir yıl sonra sanatçı ceylan minnoş eseri okumak istedi. Yeni yeni eserlerimiz var. Korona dan dolayı tedirginiz. Çok güzel eser çalışmamız var. Erzurum’un yetiştirmiş olduğu değerli sanatçımız şarkıcı Hüsamettin Ceylan”dan bir eserini seslendireceğim. Erzurumlunun sanatçıya bakış açısı çok iyi olduğunu söylememem. Allah rahmet etsin İbrahim Erkal’ın Erzurum’a kültürel anlamında katkısı oldu. Ancak çok büyük vefasızlıklarla karşılaştı. İbrahim Erkal dışarıda kendini kanıtladıktan sonra. İbrahim Erkal İbrahim Erkal olduktan sonra değer gördü. Erzurum’da kültüre ve değere sahip çıkılmıyor. Kaliteli göç veriyor kalitesiz göç alıyoruz. Ben 1996 yılından bu işi yapıyorum. Müzik benim için derya deniz müzikten beklentim kültürüme katkıda bulunmak istiyorum. Bizden sonra gelecek olanlar için miras bırakmak istiyorum. Beni sevenlere mesajım beni takip etsinler desteklesinler.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de cenazelerin hastane morgunda karıştığı iddiası Aydın’ın Didim ilçesinde aynı gün hayatını kaybeden Alman ve Türk vatandaşların cenazeleri iddiaya göre, hastane morgunda karıştı. Alman ailenin fark etmesiyle olay gün yüzüne çıkarken savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olay, 31 Aralık 2025 Çarşamba günü meydana geldi. Didim Devlet Hastanesi’nde aynı gün kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann (81) ile Türk vatandaşı Fikriye Tuna’nın (76) cenazeleri morga kaldırıldı. Ancak iddiaya göre, burada cenazeler karıştı. İlk olarak Fikriye Tuna’nın yakınları hastaneye gelerek cenazeyi teslim aldı. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Tuna’nın cenazesi mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Bir süre sonra Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann’ın ailesi cenazeyi almak üzere hastaneye başvurdu. Morgda bulunan cenazenin kendilerine ait olmadığını fark eden aile, durumu hastane yetkililerine bildirdi. Yapılan incelemede cenazelerin karıştığı kesinleşti. Bunun üzerine Alman aile hastane yönetimi hakkında şikayetçi oldu. Olayın ortaya çıkmasının ardından hastane yetkilileri Türk aileyle irtibata geçti. Yanlış cenazenin defnedildiği bilgisi verilerek mezarın yeniden açılması gerektiği ifade edildi. Fikriye Tuna’nın ailesinin onayıyla mezar açıldı, cenazeler doğru ailelere teslim edildi. Yaşanan olayın ardından Didim Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Kayseri Büyükşehir kütüphaneleri 2025 yılında 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphanelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu ile bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi sayısına ulaşılırken, 2025 yılında ise kütüphaneler 2 milyona yakın kitapseveri misafir etti. Hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği uygulamalarla Kayseri’yi öğrenci dostu şehir haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi; eğitime yönelik ücretsiz olan çeşitli kursları ile diğer taraftan eğitim öğretime dair destekleri ile kentteki gençler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara katkısını sürdürüyor. Büyükşehir’in 15 kütüphanesi ile gençlerin, vatandaşların donanımlı olmasına katkı sağladığı kentte, Büyükşehir’in kütüphanelerinden 2025 yılında toplam 346 bin 215 kitap ödünç alınırken, toplam üye sayısı ise 378 bin 649 oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerde toplam basılı kitap sayısı 214 bin 893 olurken, toplam kişi kapasitesi ise 6 bin 450 kişi şeklinde oldu. 2 milyona yakın ziyaretçi Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphanelere gerçekleşen 2025 yılındaki ziyaretçi miktarı ise toplam 1 milyon 893 bin 821 oldu. 2025 yılında Mevlana Kütüphanesi hizmete başlarken, Altınoluk Kütüphanesi ise açılışa gün sayıyor. Kütüphanelerde, 2020-2025 yılları arasındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 10 milyon 534 bin 233’e ulaşırken, söz konusu süreçte ise Kayseri’ye 10 kütüphane kazandırıldı. Büyükşehirde, Bebek Kütüphanesi Projesi’nin hayata geçirilmesi ile çocuk kütüphanelerinin sayısının arttırılması da planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerinde, ücretsiz internet ve bilgisayar hizmeti veren bilgisayar odaları, üye olan herkese ücretsiz fotokopi, şubelerinde sabah ve öğle saatlerinde öğrencilere ücretsiz çay, çorba hizmeti ve diğer tüm imkânlar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca; üyelik kartı sistemi, öğrencilerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayabilmek için turnikeli geçiş sistemi, emanet dolapları, tv izleme üniteleri, sesli çalışma alanları, satranç köşesi, öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için otomatlar bulunuyor.