- 18 Haziran 2021 Cuma 09:57

“Yunus Emre ve Dünden Bugüne Türkçe” sempozyumu düzenlendi

A
A
A
“Yunus Emre ve Dünden Bugüne Türkçe” sempozyumu düzenlendi

Türk Dil Kurumu tarafından desteklenen, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün iş birliğiyle çevrim içi platformda Uluslararası Yunus Emre ve Dünden Bugüne Türkçe Sempozyumu düzenlendi.

Türk Dil Kurumu tarafından desteklenen, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün iş birliğiyle çevrim içi platformda Uluslararası Yunus Emre ve Dünden Bugüne Türkçe Sempozyumu düzenlendi.


UNESCO tarafından 2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınan Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü, Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanması kararlaştırılmıştı. Bu doğrultuda Atatürk Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda; Yunus Emre’nin Anadolu’ya, Türk İslam coğrafyasına, hatta tüm insanlığa mâl olmuş bir gönül adamı olduğuna, onun yaşantısının ve kullandığı Türkçe’nin çok iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yapıldı.


Rektör Çomaklı: “Türkçemize Sahip Çıkmak En Büyük Sorumluluğumuzdur”


Sempozyumun önemine dair bir açıklamada bulunan ve “Yunus Emre bizim sadece geçmişimiz değil, aynı zamanda geleceğimizdir” diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Çünkü bir kültür emperyalizmi yaşıyoruz. Buna karşı kuracağımız en güçlü savunma hattı öncelikle dilimizi korumaktır. Vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Türkçemize sahip çıkmak en büyük sorumluluğumuzdur. İşte bu aşamada arı, duru Türkçesi ile Yunus bizim yol göstericimiz olacak. Bizi geleceğe güvenle taşıyacak” şeklinde konuştu.


10 Farklı Ülkeden 38 Bilim İnsanı Katıldı


Sempozyum; Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özer, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Daşdemir’in açılış konuşmalarıyla başladı ve açılış oturumunu müteakip Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın seslendirdiği Yunus Emre şiirleri dinletisi ile devam etti. Sekiz oturumdan oluşan sempozyum, on farklı ülkeden 38 bilim insanının katılımıyla gerçekleşti ve başta Yunus Emre olmak üzere tarihî ve çağdaş Türk dilleri konularında toplam 36 bildiri sunuldu. Sempozyum akışı, erişim kolaylığı açısından eş zamanlı olarak YouTube kanalı üzerinden de canlı olarak yayımlandı ve zaman içinde izlenebilmesi için kayıt altına alındı.


Sempozyum faaliyetleri kapsamında ayrıca, Yunus Emre ve mürşidi Tapduk Emre’nin Erzurum Tuzcu (Dutçu) köyünde medfun olduklarına inanılan makamları sempozyum heyeti tarafından ziyaret edilerek rahmetle anıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.