YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 18:28

Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç

A
A
A
Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç

Ak Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği ‘modern belediyecilik’ anlayışının Büyükşehir Yasası’yla birlikte kimlik bulduğunu dile getirdi. Başkan Kılıç, “Bu yasayla birlikte hizmetlerin tek elden yapılması suretiyle kaliteli, nitelikli bir belediyecilik yapılmasının önü açılmış oldu” dedi.
Türkiye’de şehirlerin çok uzun yıllar 1580 sayılı belediye yasasıyla idare edildiğini ifade eden Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç, Büyükşehir Yasası sayesinde adem-i merkezli bir hizmet anlayışının ortaya çıkacağını vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasetin, kalkınmanın ve demokratikleşmenin yerelden başladığını her fırsatta dile getirdiğini anlatan Başkan Murat Kılıç, şunları söyledi: “Sayın Başbakanımızın, belediye yöneticiliğinden, belediye başkanlığından gelmesi, yerel yönetimleri ve yerelde siyaseti iyi bilmesi Türkiye için bir şanstır. Göreve geldikten sonra da 2005 yılında yeni bir belediye yasası, şimdi de Büyükşehir Belediye Yasasıyla birlikte belediyelerin daha güçlü hale gelmesi sağlanmıştır. Bu yasayla hem büyükşehirlerin yeniden düzenlenmesi, yetki ve görev sorumluluk alanlarının değiştirilmesi hakikaten adem-i merkezi bir anlayışa sahip oldu. Modern bir belediyecilik anlayışı getirilmeye çalışıldı. Hizmetlerin tek elden yapılması suretiyle kaliteli, nitelikli bir belediyecilik yapılmasının önü açılmış oldu. Bu yapılan değişiklerle konuya Sayın Başbakanımızın böyle bir bakışı var bunu bilmek lazım. Siyasetin yerelde başladığını kalkınmanın yerelde başladığın, demokratikleşmenin de ilk adımının, ilk basamağının yerelde siyaset olduğunu defalarca kendileri ifade ettiler. Bizde meseleye böyle bakıyoruz. Elbette siyasetin ilk basamağı yereldir, demokratikleşmenin ilk basamağı yerelde siyaset yapmaktır. Bu anlamda Türkiye’de çok farklı noktalara gelindiğini söylememiz lazım.”
“BELEDİYE İŞ KAPISI GİBİYDİ”
Geçmişte istismar edilen bir belediyecilik anlayışı olduğunu anımsatan Başkan Murat Kılıç, yönetimlerin olaya popülizmle yaklaştığını ve tamamen kendilerine yakın kadroları belediyelere doldurduğunu söyledi.
Kılıç şöyle devam etti. “Eskiden sadece işsizlere iş bulma kapısı olarak görülen bir belediyecilik anlayışı vardı. Bunlar çok değişti. Artık belediyeler istedikleri gibi personel alıp ve sadece istihdam kapısı olarak belediyeleri görme anlayışı tamamen ortadan kalktı. Popülizmden uzak tamamen gerçeklere dayalı bir belediyecilik anlayışı getirilmiş oldu. Tabi bu bizim için bir şans. Sayın Başbakanımızın belediyeciliği çok iyi biliyor olması hem Türkiye için hem belediyelerimiz için büyük bir şans. Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılan bu değişiklikler, Türkiye’de belediyeciliğin önünü açmıştır. Tabi modern belediyecilik dediğiniz zaman belediyeciliğin tanımı ve görev alanları çok geniş. Özellikle son yapılan değişikliklerle de iyice genişledi.”
“HER ALANDA BELEDİYE OLMALI”
“Ben şöyle düşünüyorum; insanın var olduğu, insanın ihtiyaç duyduğu yerde belediye vardır, olmalıdır. Şehirlerde her alanda belediye olmalıdır. Sosyal, kültür hizmetleriyle, yoksullara yaklaşımıyla, kentlerin modern görüntüye sahip olmaları anlamında, ulaşım da aklımıza gelen her alanda belediyeler mutlaka sorumluluk üstlenmelidirler. ‘Ben bu işin sahibiyim’ demeli ve meseleye böyle bakmalıdırlar. Türkiye aslında bu yerel yönetimlerin güçlenmesiyle beraberde bu adem-i merkezi anlayışıyla, yerelde güçlü yönetimlerle çok daha kolay yönetilebilir. Çünkü merkezden idare zor bir iştir. Birçok yanlışlara sebep olabilir, işlerin ağır aksak yürümesine sebep olabilir ama yerelde meselelerin takibi, yerelde sıkıntıların çözümü, yerelde işlerin takibi çok daha kolaydır. Biz özellikle önümüzdeki yıllarda belediyelerimizin çok daha güçlü hale geleceğine inanıyoruz ve ilerde belki çok daha farklı anlamlarda belediyelerin hizmet etmesinin imkânı oluşturulacak. Ama mutlaka belediyelerin, belediyeleri idare eden yöneticilerimizin şu anlamda meseleye bakması lazım; insanın var olduğu, ihtiyaç duyduğu her alanda belediye olmalıdır. İnsan nerede varsa, insanın insana dair sıkıntıları nerede varsa, mutlaka belediyeler orada çözüm üretmelidir. Bu, işsizlikten tutun da şehirlerin gelecek vizyonlarının oluşturulmasından, şehre yabancı yatırımların gelmesinden, her alanda belediyeler hizmet etmelidir, kendilerini sorumlu hissetmelidir.”
“ŞEHİRLER ARASINDA REKABER VAR”
AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, artık ülkeler arasında rekabet olduğu gibi şehirlerarasında da rekabet olduğunu belirterek, bu yarışta Erzurum olarak geri kalmamız gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Burada da tabii ki başarıyı yakalamış şehirleri hakikaten bizler de örnek almalıyız. Onlar nasıl bu başarıyı yakaladılarsa bizler de daha iyisini yapmak konusunda rekabetin içerisinde var olmalıyız. Bizim belediyecilik anlayışımız bu. Ak Parti olarak da Türkiye’de belediyeciliği bu anlamda en güzel şekliyle uygulayan belediyeler Ak Parti belediyeleridir. Bugün başkalarının elindeki belediyelerle, Ak Partinin elindeki belediyeleri mukayese ettiğimizde yönetim anlayışlarını, şehirlerdeki farklılıkları, değişiklikleri, yenilikleri mutlaka göreceksiniz. Yani Ak Parti bu işte belediyecilik noktasında bu işin uzmanıdır, ihtisas sahibidir. Bunda Sayın Başbakanımızın da etkisi, katkısı çok büyüktür ve Ak Parti’nin belediyeciliğe bakışıyla da Türkiye’de belediyecilik hakikaten çok daha iyi noktalara gelmiştir bundan sonra da gelmeye devam edecektir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin beyaz önlük gururu Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından dönem 3 öğrencileri için GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi’nde “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi. Törende, 100 diş hekimliği fakültesi öğrencisi beyaz önlüklerini giyme gururunu yaşadı. Salon, heyecan ve coşkuyla dolarken, öğrencilerin aileleri ve akademisyenler de bu anlamlı günde onları yalnız bırakmadı. Diş hekimliği eğitimine pratikte başlayacak olan gençler, törenle meslek hayatlarına ilk adımlarını attı. Programın açılışında konuşan GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Aydın, bu anlamlı etkinliğin öğrencilerin akademik hayatlarındaki bir dönüm noktası olduğunu belirterek, öğrencilere başarılar diledi. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Aydın, “GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi olarak üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan, önemli ve büyük bir kurumuz. Bu noktaya gelmemizde akademik ve idari personelimizin katkısı büyük. Az sayıda olmamıza rağmen herkes büyük fedakarlık gösterdi. Bazı akademisyenlerimiz kendi çalışmalarından feragat ederek öğrencilerimizin daha nitelikli eğitim alması için projeler geliştirdi. Onların çabalarıyla derslerimiz yüksek standartlara ulaştı. Eğitim standartlarımızı daha da yükseltmek için gayret ediyoruz. Klinik kapasitelerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize daha fazla pratik yaptırıp, bilgi ve tecrübelerini arttırarak, onları daha nitelikli hekim olarak mezun etmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öğrencilere meslek hayatlarında başarılar dileyerek sözlerine başlayan Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı M. Yücel Özbaş ise diş hekimliği alanında önemli olanın hem mesleki becerilerin kazanılması hem de insan odaklı bir hekimlik anlayışının geliştirilmesi olduğunu vurguladı.
Adana Adana’da üniversite öğrencileri TEKNOFEST’te şampiyonluk hedefliyor Adana’da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencileri, bu yıl Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFES’te derece elde etmeyi hedefliyor. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kaan Teknoloji Kulübü öğrencileri, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek olan Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali için üniversitedeki uçuş için belirledikleri alanda ve teknoloji laboratuvarlarında geniş bir ekiple çalışmalarını sürdüren ekip, yarışma için belirledikleri görevleri gerçekleştirmek üzere uçuş testleri gerçekleştirdi. Uçuş testini otonom bir biçimde insan müdahalesi olmadan gerçekleştiren İHA testi başarılı bir şekilde tamamlarken, öğrenciler başarıyla sonuçlanan testleri alkışlayarak kutladı. "Hedefimiz Adana olarak derece elde etmek" ATÜ öğrencileri olarak 5 takım halinde TEKNOFEST’e katılacaklarını belirten Havacılık ve Uzay Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Görkem Kemal Ermurat, "Şu anda TEKNOFEST 2024 yarışmasına hazırlıklarımız sürüyor. Önceden tasarlamış olduğumuz 2 Dik İHA aracımız ile 2024 yarışması için hazırlamış olduğumuz görev sistemlerinin testlerini gerçekleştirerek hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz 3 farklı kategoride 5 takım olarak katılacağız. Bunların 2’şer tanesi ’Uluslararası İHA’ ve ’Girişim’, bir tanesi ise ’Savaşan İHA’ kategorisinde yer alacak. Daha önceki Teknofest yarışmalarında ev sahibi şehirlerin takımları genellikle derece alamadı. Bizlerin hedefi şu anda Adana’da olan bir takım olarak bu yıl derece elde etmek" dedi. TEKNOFEST’e davetli olarak katılması beklenen SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ı da Adana’ya beklediklerini belirten Ermurat, "Elon Musk inşallah Adana’ya gelecek. Geçen sene kendisi katılım sözü vermişti. Adana’da onu yakalayabilirsek kendi laboratuvarımıza getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. "Ülkemiz havacılık ve sanayi konusundaki gelişimini TEKNOFEST’e borçlu" Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Şiar Tunçdemir ise, "Yeni tasarımımız Dik İHA olarak adlandırılan, piste ihtiyaç duymadan kalkabilen insansız hava aracımız. Tasarımı tamamen bize ait. İçerisindeki elektronik kartları ve tüm elektronik sistemleri de bize ait. Tasarımlarını da biz yapıyoruz. Bu İHA’mız havada 80-90 metre/saniye hızla uçuş yapabiliyor. 250 metreye kadar testini yaptık. Yarışmaya ekip olarak hazırız. TEKNOFEST ülkemiz için çok önemli bir noktada bulunuyor. Ülkemiz havacılık ve savunma sanayi konusundaki gelişimi bence TEKNOFEST’e borçlu. Bu sayede öğrenciler kendi üretimlerini sergileyecek ve birbirleri ile rekabet edebilecek duruma geliyor. Bu da diğer ülke ve diğer üniversitelere göre güzel bir rekabet sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Ankara 5 aylık enflasyon oranları açıklandı: Emekli ve memurların maaş artışı ne kadar olacak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 3,37 olarak açıkladı. Böylece memur ve emeklilerin maaşlarının baz alındığı ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarının toplam enflasyon oranı 22,72 olarak gerçekleşti. TÜİK, emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok konuda belirleyici olan mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda ise yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 5 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 22,72 olarak kayıtlara geçti. Her yıl ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez zam alan memur, memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de 5 aylık enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte maaş zam oranları belli olmaya başladı. Beş aylık enflasyon oranlarına bakıldığında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için yüzde 3,16 nisan ayı için yüzde 3,18 ve mayıs ayı içinse yüzde 3,37 olmak üzere 5 aylık dönemde yüzde 22,72’lik enflasyon farkını şimdiden almış oldu. Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ve memur emeklilerine ise temmuz ayında da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Beş aylık dönemdeki enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 17,32 oranında artış yapılması kesinleşmiş oldu. Net rakamlar ise haziran aylarına ilişkin enflasyon verilerinin de belli olmasıyla netleşecek.