GÜNDEM - 22 Eylül 2025 Pazartesi 16:57

"Alişan ile hayata gülümse" yeni sezona Erzurum ile merhaba dedi

A
A
A
"Alişan ile hayata gülümse" yeni sezona Erzurum ile merhaba dedi

TRT’nin sevilen programı Alişan ile Hayata Gülümse, yeni sezonuna Erzurumlu konuklarıyla başladı. Tarihi, kültürel ve gastronomik değerleriyle öne çıkan Erzurum, programda hem yöresel lezzetleri hem de sanatçılarıyla geniş kitlelere tanıtıldı.


Programa; Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral ve ekibi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden şehir tanıtım Uzmanı Canan Şimşek, Ejder3200 Genel Müdürü Selim Bağrıyanık, Anadolu Su Böreği işletmecisi SEKA’n Akköse ve ekibi, Baklavacı Selami Usta ve ekibi, Saltuklu Kadın Kooperatifi başkanı Hülya Saltuklu ve ekibi, Hınıs Kaymakamlığı’ndan hocalar, Tarihçi Abdurrahman Zeynal, Oltu Taşı ustası Metin Çelebi, Erzurumlu ses sanatçıları Nurullah Akçayır ve Aysun Gültekin, Erzurumlu aşıklar ile tiyatro sanatçısı Murat Balkuş katılım sağladı.



Erzurum Ticaret Borsası, "Erzurum Sofrası" ile damga vurdu


Programda en çok dikkat çeken bölümlerden biri Erzurum Ticaret Borsası’nın katkıları oldu. ETB, hazırladığı "Erzurum Sofrası" ile şehrin coğrafi işaretli ürünlerini canlı yayında tanıttı. Dut çullaması, Herle aşı, Babaanne Pastası, Erzurum sucuğu, pastırması, kavurması, Erzurum tereyağı, Karnavas pekmezi ve daha birçok yöresel lezzet sofrada yer aldı.


Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, coğrafi işaretli ürünleri Alişan’a tek tek tanıtırken şunları söyledi: "Bu sofrada gördüğünüz her ürün, Erzurum’un asırlardır yaşattığı kültürün bir yansımasıdır. Yalnızca bir lezzet değil, bir geleneği, bir yaşam biçimini temsil ediyor. Biz Erzurum Ticaret Borsası olarak bu mirası geleceğe taşımak için çalışıyoruz."


Oral, Erzurum’un coğrafi işaretli ürünleriyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Bugün 61 coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu sayıyla Türkiye’de 3. sırada yer alıyoruz. Bu da Erzurum’un gastronomide ne kadar güçlü bir şehir olduğunu ortaya koyuyor." dedi.


Gastronomi turizmine de dikkat çeken Oral, "Erzurum, coğrafi işaretli ürün zenginliğiyle dünyanın en iyi mutfaklarından birine sahip şehirlerden biridir. Bu yalnızca turizm açısından değil, kültürümüzün yaşatılması açısından da son derece kıymetlidir." ifadelerini kullandı.


Ürünlerin hem ekonomik hem de tanıtım değeri taşıdığını vurgulayan Oral "Bu ürünler yerel üreticimize destek sağlıyor, şehrimizin ekonomisine canlılık katıyor. Aynı zamanda Erzurum’un tanıtımında bir kültür elçisi görevi görüyor. Bizim için coğrafi işaretli ürünler sadece yemek değil, birer kimliktir." dedi.



Palandöken turizmde öne çıkıyor


Ejder3200 Genel Müdürü Selim Bağrıyanık, Palandöken’in yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Pistlerin Türkiye’nin en uzun kayak pistleri olduğuna dikkat çeken Bağrıyanık, kayak ve snowboard dışında buz tırmanışı, zipline ve insan sapanı gibi birçok etkinliğin de ziyaretçilere sunulduğunu anlattı.



Erzurum’un tatlı ve hamur işi kültürü ekrana taşındı


Anadolu Su Böreği işletmecisi Serkan Akköse, 70 kadın çalışanıyla üretime hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederek coğrafi işaretli Erzurum su böreğini programda izleyicilerle buluşturdu. Baklavacı Selami Usta ise dünyanın en ince yufkasıyla hazırlanan coğrafi işaretli Erzurum pekmezli baklavasını canlı yayında yaptı. Bunun yanında kadayıf dolması ve kadayıf sarması da seyircilerin beğenisine sunuldu.



Kadın emeği ve el sanatları ön planda


Saltuklu Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Saltuklu, programa dokuma tezgâhı ile katılarak coğrafi işaretli ehramdan üretilen el emeği ürünlerini tanıttı. Böylece Erzurum’un yüzyıllardır süregelen dokuma geleneği ekranlara taşındı.



Sanat, müzik ve halk oyunlarıyla unutulmaz anlar


Program, kültür ve sanatın da buluşma noktası oldu. Erzurumlu sanatçılar Aysun Gültekin ve Nurullah Akçayır seslendirdikleri türkülerle izleyicilere duygu dolu anlar yaşatırken, Erzurum Bar Ekibi sahnelediği gösteriyle büyük alkış topladı. Ayrıca Erzurumlu aşıkların atışmaları programa ayrı bir renk kattı.


Bu özel yayın, Erzurum’un mutfak kültüründen turizmine, el sanatlarından müziğine kadar zenginliklerini milyonlarca izleyiciye ulaştırarak şehre büyük tanıtım katkısı sağladı.



"Alişan ile hayata gülümse" yeni sezona Erzurum ile merhaba dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kar tünellerinden geçerek zorlu yolları aştılar, kış şartlarında 2 bin 700 rakımlı köyde minik yürekleri ısıttılar Erzurum’da, kış şartlarının en sert yaşandığı bölgelerden biri olan Tekman ilçesine bağlı Yemişli köyü Yuvaklı Okulu’nda bulunan ilkokulu öğrencileri, bayram öncesinde anlamlı bir sosyal sorumluluk projesiyle buluştu. Erzurum Valiliği öncülüğünde yürütülen "Minik Eller Üşümesin" projesi kapsamında, Erzurum Macera Off-road Doğa Sporları Kulübü ile Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri, şehir merkezine yaklaşık 2 uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 700 metre rakımda bulunan köy okuluna ulaşarak öğrencilere bayram hediyeleri ulaştırdı. Kış şartlarının etkili olduğu bölgede gönüllüler, yer yer kar tünellerini andıran yolları ve zorlu arazi şartlarını aşarak köye ulaştı. İlçe merkezine dahi oldukça uzak konumda bulunan köyde yaşayan öğrenciler, kendilerini ziyaret eden misafirlerini büyük bir sevinç ve heyecanla karşıladı. Okul bahçesinde öğrencilerle birlikte kartopu oynayan ekip, daha sonra okul içinde çeşitli oyunlar ve etkinlikler düzenledi. Gün boyunca süren etkinliklerin ardından öğrencilere bayram hediyeleri takdim edildi. Çocukların yüzlerindeki mutluluk ve heyecan, projenin en anlamlı anlarını oluşturdu. Toplumsal dayanışma ve gönüllülük bilincini güçlendirmeyi amaçlayan proje kapsamında gerçekleştirilen ziyaret, köy okulundaki öğrenciler için unutulmaz bir bayram hatırasına dönüştü. Projenin hayata geçirilmesine katkı sunan Erzurum Macera Off-road Doğa Sporları Kulübü üyelerine, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencilerine ve akademisyenlerine teşekkür edilirken, projeye katkı sağlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Derya Öcal’ın destekleri de özellikle vurgulandı. Erzurum Off Road Doğa Sporları ve Macera ekip Başkanı Lokman Toptaş "Minik Eller Üşümesin" projesi ile kırsal bölgelerde eğitim gören çocukların sosyal hayata katılımını desteklemeyi ve dayanışma ruhunu güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, benzer etkinliklerle Erzurum’un farklı kırsal bölgelerindeki öğrencilere ulaşmaya devam edeceklerini söyledi.