EKONOMİ - 28 Mart 2024 Perşembe 10:37

Başkan Sekmen; “Tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık”

A
A
A
Başkan Sekmen; “Tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık”

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bitkisel üretimi desteklemek amacıyla kendi gübre üretimine başladı.


Erzurum ile özdeşleşen ve ‘Cann’ adı verilen gübrenin tanıtımı düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. İbrahim Erkal Dadaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda çiftçiler adına konuşan Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “2014 yılından bu yana şehrimizin her alanda kalkınması, değişimi ve dönüşümü noktasında, altyapısından üst yapısına, çevre planlamasından park ve bahçe düzenlemelerine, kentsel dönüşümden tarihi eserlerimizin gün yüzüne çıkarılmasına, turizm hizmetlerine kültürel zenginliklerimizin gün yüzüne çıkarılmasında ve daha sayamayacağım birçok alanda Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen, Erzurum’u dört başı mamur bir hale getirdi. Tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılan dev yatırımlar sayesinde Erzurum şimdi başa güreşiyor. Gübre biz çiftçilerin en büyük ihtiyacıydı. Cann Gübre’den ötürü de Sayın Başkanımıza çiftçiler adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.


“Gübre ithalatı artık sona ercek”


Ziraat Mühendisi Yakup Görenç de, şunları kaydetti: “Tarım biliyorsunuz binlerce yıldan sonra teknoloji ile birebir örtüşmüş halde dünya nüfusunu besleyen 20 cm’lik humus tabakasından bahsedelim. Bu 2011 yılında Crans Montana Formu’nda tez olarak sunduğumuz bir çalışmanın eseridir. Orada da aynı şekilde dünyanın nüfusuna 20 santimetrekarelik bir humus tabakasıyla beslediğimizi ve bu tabakanın her geçen yıl daha da düşme seviyesinde olduğunu dile getirmiştik. Şu anda 9 milyar nüfusu besleyebilmemiz için şu anda mevcut tarımın iki katını yapmak durumundayız. Bu konjonktürden mümkün olmayacak gibi görünüyor. Çünkü kimyasal gübrelerle artık topraklarımızın yapısında olumsuz değişimler var. Dolayısıyla topraktaki bir takım nitrifikasyon dediğimiz olayların azalması söz konusu. Sağlıklı beslenmenin yolu organik tarımdan geçiyor ve bu anlamda belediyemizin hazırlamış olduğu çiftçilerimizin daha çok ürün alması için daha fazla nitrojen tükettiklerini biliyoruz. Evet Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’in öncülüğünde gübre üretimine başladık. Çiftçilerimize daha uygun fiyatta sunacağımız daha iyi bir gübre elde ettik. Hepimize inşallah hayırlı ve uğurlu olur. Rabbim hayırlı eylesin.” Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç da, “Sayın Başkanımız Mehmet Sekmen Bey sayesinde şu anda Türkiye’de tarımda bir numara olan bir belediyeyiz. Dünya Belediyeler Birliği kurucu üyelerinden biriyiz. 13 belediye ile başlayan bu birlik şu anda 1000’in üzerinde üyesi var ve dünyada birçok ülkede bu birliğe üye olmuş durumda. Burada yapmış olduğumuz gübre çalışması bize çok büyük bir avantaj sağladı. Gübremizle birlikte tüm dünya belediyelerine ve çiftçilerimize ulaşacağız inşallah.” kaydını düştü.


“10 yılda tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık”


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Hiç kuşku yok ki; ülkelerin kalkınması noktasında kilit diyebileceğimiz bir rol üstlenen tarım sektörü, günümüzde giderek artan rekabet ortamı, arz-talep ilişkisi ve küresel ekonomik sistemin de etkisiyle önemini giderek arttırmaktadır” şeklinde konuştu. “Türkiye özelinde ise, işin içerisine coğrafi ve jeopolitik şartlar girince; karşımıza gerek bitkisel, gerek hayvansal ve gerekse de su ürünleri açısından çok önemli bir potansiyel çıkar ki; bu da başta tarım olmak üzere, tarıma dayalı hayvancılık ve sanayiyi önemli bir kalkınma enstrümanı haline getirir” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Binlerce yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu toprakların tarımsal faaliyetlerle olan tanışıklığı da yeni değildir. Anadolu, dünyanın en eski ticaret merkezlerinden birisi olmasının yanında, yine tarımsal üretimin çok köklü bir maziye sahip olduğu bir coğrafyadır. Öyle ki; iklimsel değişiklikler bile bölgelere göre farklılık göstermekte; ülkenin bir tarafı karla kaplıyken, diğer tarafında aynı dönemde meyve ağaçları çiçek açabilmektedir. Bu bile ülke olarak nasıl bir tarım ve üretim çeşitliliğine ve zenginliğine sahip olduğumuzun en temel göstergelerinden birisidir. Bundan 22 yıl önce izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden üretim sürecinin sekteye uğradığı doğrudur. Ancak Hükümetimizin 22 yılda hayata geçirdiği dev proje ve yatırımlar sayesinde tarımsal üretimin yeniden cazibe kazanmaya başladığı da, artık su götürmez bir gerçektir. Bugün merkezi hükümetimizin üretimi teşvik edip, artırmaya yönelik olarak attığı yüzlerce teşvik adımı var. Üreticinin maliyetine ortak olma, ürettiği ürüne pazar ve piyasa oluşturma ya da satın alma şeklinde atılan bu adımlar, üreticinin toprağına ve emeğine yeniden değer katmıştır. Zaten resmi üretim rakamlarına da bakılacak olunursa; Türkiye’de tarımsal üretimin her geçen yıl gelişme kaydettiği ve artış gösterdiği rahatlıkla görülecektir."


"Çiftçimize her alanda lojistik destek verdik. "


Yerel yönetimler olarak gelişim sürecine sadece seyirci kalmakla yetinmediklerini ifade eden Başkan Sekmen, " İşin ucundan bizler de tuttuk, sürece bizler de dahil olduk. Sırf üreticimizin maliyetlerini azaltabilmek ve üretim sürecinde aktif rol alabilmek için belediyemiz bünyesinde 100’ü aşkın araçtan oluşan tarım araçları filosunu kurduk.Çiftçimizle birlikte hasat kaldırdık, iş makinelerimizi üreticilerimizin emrine tahsis ettik. Onlara hem zamandan, hem işgücünden ve hem de maliyetten kazandırdık. Yanı sıra hayvancılığa yönelik atılım ve yatırımlarımız da oldu. Türkiye’de bir rekora imza attık ve sayıları 700’ü aşan göletler ve 500 sulama tesisi oluşturduk. Toplum sağlığa verdiğimiz değerlerin en önemlisi de kuşkusuz il genelinde inşa ettiğimiz mobil mezbahalardır. Çiftçilerimiz için 10 bin kilometre arazi ve yayla yolu inşa ettik. Üreticimize 35 bin sıvat dağıttık. Yayla barınakları diğer adıyla gölgelikler, çelik yardımı ile saksıda gül üretimi, göletlere 1 milyon alabalık ve sazan, 2 bin dekar tarla üzerinde buğday, arpa, fiğ, silajlık mısır ve çeşitli tarımsal ürünlerin ekimiyle çiftçimizin daima yanında olduk.


Erzurum’da göreve geldiğimiz günden bu zamana kadar her platformda her alanda ve her sektörde markalaşmaya ve eser siyasetimizle marka yatırımlar yapmaya büyük gayret gösterdik. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Doğu Anadolu Canlı Hayvan Borsası ile Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’dir. Bugün Erzurum’da tarım ve hayvancılıkta tartışmasız en özel yatırımları tek tek hayata geçirdik. Ulaşımda, çevrede, kentsel dönüşümde, istihdam ve üretimde, eğitimde, kültür ve sanatta ve hatta sporda daima tabiri yerindeyse başa güreştik. Tarım ve hayvancılıkta bir belediyeden belki de hiç beklenmeyecek bir performansı ortaya koyarak et entegre tesisleri, canlı hayvan borsaları, açık ve kapalı hayvan pazarları ile mobil mezbahalar kurduk. Çiftçimize her alanda lojistik destek verdik. Çünkü tarım da, hayvancılık da, Erzurum için marka bir değer demekti. Dünya’nın ikinci Avrupa’nın da birinci tesisini Erzurum’a kazandırdık. 160 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Borsamız bugün gelinen noktada yabancı bilim insanlarını bile kendisine hayran bırakıyor.” dedi.


“Cann gübre ile erzurum tarımda da şaha kalkacak”


Başkan Mehmet Sekmen, “Türkiye’de bir ilk. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak kendi gübremizi kendimiz ürettik” şeklinde konuştu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak gübre üretimine başladıklarını bildiren Başkan Sekmen, şu değerlendirmede bulundu: “Şehrimizde geleneksel bir söz olan “Cann” adını verdiğimiz gübremizin laboratuvar ve patent işlemleri tamamlandı. Cann Gübre Projemiz ile bitkisel üretimi desteklemek amacıyla yerli ve milli ibareli bir ticari ürün tasarlayarak ihraç edilebilir bir model oluşturduk. Bilindiği gibi zirai ilaç kalıntılarından dolayı her yıl Avrupa’ya gönderilen ürünlerimiz geri gönderilmektedir. 2023 yılında da 430 parti ürünümüz geri gönderilmiştir. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin temel taşlarından biri olan gübre üretimi için biz de elimizi taşın altına koyduk ve “Cann Gübre”yi ürettik. Projemizle birlikte yıllık ortalama 6 milyon ton olan kimyasal gübre ithalatı ile döviz çıktısını en aza indirgeyerek, tarımda kimyasal gübre kullanımını ortadan kaldırıp tamamen organik üretime dayalı bir tarım materyali kullanımına zemin hazırlamayı da hedefliyoruz.


Bu arada Tarım ve Hayvancılıkta da bölgesinin lider şehri olan Erzurum’umuzda; saatte 1.5 ton gübre serpme, 213 dekar tarla ve ağaç ilaçlama kapasitesine sahip DJİ Agras T40 Zirai İlaçlama Dronumuz sayesinde modern tarım teknikleri ile çalışmaya devam ediyoruz. Cann Gübremizin kent ve Türkiye tarımına bereket ve bol kazanç getirmesini temenni ediyor, gübre üretiminde canla başla görev alan tüm mesai arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”



Başkan Sekmen; “Tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis’te spor antrenmanları farklı branşlarda devam ediyor Bitlis’te GSB Spor Okulları kapsamında başlatılan futbol antrenmanları devam ediyor. 8 Ağustos Stadyumu’nda devam eden antrenmanlarla ilgili açıklamada bulunan Antreno¨r Hasan Asilyürek, sporculara bir yandan antrenman yaptırarak, iyi birer sporcu olmalarını sağladıklarını ifade ederek aynı zamanda sporcuların sosyal, kültürel ve çevresel anlamda duyarlı olmalarına vesile olmaya çalıştıklarını söyledi. Antrenmanlarda sporculara futbolun temel kurallarının yanı sıra iyi birer birey olmaları için gerekli eğitimlerin verildiğini belirten Asilyürek, "En önemli kazanım ve yatırım temiz bir kalp, güzel ahlak, düzgün karakter ve iyi huydur. Çok şükür tüm sporcularımızın ahlakına, karakterine, çevre uyumuna, samimiyetlerine, yüzlerinin kalpleri kadar temiz ve masum olduğuna bütün kalbimle ve samimiyetimle inanıyorum" dedi. Her çocuğun temiz ve günahsız doğduğuna ancak bulunduğu ortama ve yetiştiği çevreye göre değiştiğine dikkat çeken Hasan Asilyürek, "Kötü çocuk yoktur. İyi olmayan anne ve baba vardır. Kötü öğrenci ve sporcu yoktur. İyi olmayan öğretmen ve antrenörler vardır. Her çocuk temiz, hatasız ve günahsız doğar. Ancak bulunduğu ortama ve yetiştiği çevreye göre ya kömüre ya da elmasa dönüşür. Allah bizleri her daim bunun bilincinde olan ve buna göre hareket eden anne, baba, öğretmen ve antrenörlerden eylesin" ifadelerini kullandı.
Kayseri Parlamenter Münazara Turnuvası’nda final maçı gerçekleştirildi Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Parlamenter Münazara Turnuvası’nın final maçı gerçekleştirildi. Maç öncesi konuşan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, “Gençler, sizler bu ülkenin en önemli değerlerisiniz” dedi. Kayseri Fen Lisesi’nde düzenlenen final maçına; Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Final maçı öncesi bir konuşma yapan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse; "Liselerarası Parlamenter Münazara yarışmasının finalindeyiz. Şu anda hitap ettiğim salona baktığım zaman gelecekte bu ülkenin yöneticilerini, avukatlarını, hakimlerini, doktorlarını bu ülkeyi sırtlamış ve alıp götüren gençliği görüyorum. Sizlere baktığım zaman, gözünüzdeki ateşi ve inancı gördüğüm zaman gurur duyuyorum. Biraz sonra yarışmada finale kalan okullarımızın takımlarını hep beraber izleyeceğiz. Orada da yine hep beraber göreceğiz. Türk genci fırsat verildiği zaman neler yapabiliyor. Her platformda söylediğimiz şey şu; ‘Sizleri hayata en iyi şekilde hazırlamak istiyoruz.’ Kendinize sonuna kadar güvenin. Asla başınız yere düşmesin. Sizler bu ülkenin en önemli değerlerisiniz. Sizler geçmişini tarihini, dilini, kültürünü bilen, ona sahip çıkan ve onu yükseltecek kişilersiniz. Şuna emin olun ki istediğiniz zaman başaramayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki kendinize inanın” dedi. Konuşmanın ardından başlayan final müsabakasında, finale giren her grup kendi konuları hakkında bilgiler vererek, zıt görüşleri savunan takımların fikirlerini sohbet ederek, tartıştı.
İzmir 17. Yarımada Spor Oyunları, ödül töreniyle sona erdi Çeşme’nin ev sahipliğinde, 9 ilçeden, 15 branşta, yaklaşık bin 200 sporcunun katıldığı 17. Yarımada Spor Oyunları, ödül töreniyle sona erdi. Çeşme, Urla, Karaburun, Seferihisar, Selçuk, Narlıdere, Menderes, Güzelbahçe ve Balçova olmak üzere toplam 9 ilçeden sporcuların katıldığı 17. Yarımada Spor Oyunları’nda, badminton, basketbol, 3 x 3, bocce, dart, futbol, kros, masa tenisi, mini voleybol, oryantiring, plaj voleybolu, satranç, taekwondo (kyorugi), tenis, yelken ve yüzme (açık su) branşlarında yaklaşık bin 200 sporcu mücadele etti. 6 Mayıs Pazartesi günü kortej yürüyüşü ile başlayan 17. Yarımada Spor Oyunları, dün Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ödül töreni ile sona erdi. Ödül törenin; Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Narlıdere Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Çeşme Belediye Başkan Vekili Banu Ayhan, İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü İsmail Alsaç, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Birimi Şube Müdürü Enver Yılmaz, Çeşme Gençlik ve Spor Müdürü Nuri Büyükateş, İlçe Emniyet Müdürü Murat Dokumacı, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yavuz Yaşar, Çeşme Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Yüzbaşı Akın Satkan, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, belediye meclis üyeleri ve sporcular katıldı. Mehmet Maraşlı: "Kazananın herkesin olduğu yarışlar oldu" Ödül töreninde konuşma yapan Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, "17’ncisini düzenlemiş olduğumuz Yarımada Spor Oyunları’nın, biraz serin bir havada ödül törenini yapıyoruz. Bu sene İzmir’e yayılan, Yarımada dışında ilçelere yayılan oyunların birincisi olacak. Kazananın herkesin olduğu yarışlar oldu. Sporun, çocuklarımızın ruhsal ve bedensel gelişmesinde öneminin ortaya çıktığı, arkadaşlığın, kardeşliğin pekiştiği yarışlar oldu. Ev sahipliğini yaptığımız, turizmcisi, spor kulüpleri ve kamu kurumlarının el ele verdiği güzel bir organizasyon oldu. Ben de ilçe kaymakamı olarak, gösterdiğiniz emek, sabır ve destek için hepinize teşekkürlerimi iletiyorum. Tabii en büyük teşekkür de gençlerimize oluyor. Bir hafta boyunca çocuklarımız, aileleri ile birlikte geldiler, yarışlara katıldılar. Onları da özellikle tebrik etmek istiyorum. Sporu hiçbir zaman bırakmamalarını, sporu sadece profesyonel olarak yapmak değil, sporun yaşamlarında her zaman var olması gerektiğini düşünüyorum. Burada dağıtacağımız ödüllerin, sadece birincilerin değil, en başta da bahsettiğim gibi kazananın herkesin olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Sizleri burada ağırlamaktan Çeşme olarak mutlu olduk. Katılımın daha da arttığı, spor dallarının geliştiği, yeni branşların eklendiği yeni organizasyonlarda buluşmak umuduyla" dedi. Enver Yılmaz: "6 günde, birbirinden farklı branşta, bin 200 sporcumuz yarıştı" İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Birimi Şube Müdürü Enver Yılmaz da, "Çeşmeli Beden Eğitimi Öğretmeni Hikmet Dikmen’in 1990’lı yıllarda başlayıp, 2008 yılına kadar ilmek ilmek ördüğü spor kültürü ve bu kültürün oluşturduğu organizasyonun 17’ncisini gerçekleştirmek nasip oldu. Bu organizasyonda, 6 günde birbirinden farklı branşta, bin 200 sporcumuz yarıştı. Ev sahipliğinden dolayı Çeşme Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza ve ekiplerine, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanımıza, Sisus, Ontur, Boyalık ve Ilıca otel yönetimlerine, açık su yüzme yarışında bizlere yardımcı olan Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ve Çeşme Marina’ya, yelken branşında ev sahipliği yapan Tolga Bey’e, Tenis branşında ev sahipliği yapan Celal Beye, katılan sporcular adına, organizasyon adına, Gençlik ve Spor Bakanlığımız adına çok ederim. Seneye görüşmek üzere" diye konuştu. Konuşmaların ardından, 17. Yarımada Spor Oyunları’nın organizasyon ekibi ve gönüllülerine, teşekkür belgeleri, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü İsmail Alsaç tarafından verildi. Tören, yarışmalarda dereceye giren takımlara ve sporculara ödüllerinin verilmesi ile son buldu.
Zonguldak Otobüste rahatsızlanan yolcuları şoför hastaneye yetiştirdi Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde şehir içi Halk otobüsünde rahatsızlanan iki yolcu, otobüs şoförü ve yolcuların yardımı ile hastaneye yetiştirildi. O anlar, otobüsün güvenlik kameralarınca kaydedildi. Olay Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde meydana geldi. Alaplı Yeni Siteler seferini yapan Ahmet Uyan (49) yönetimindeki 67 M 9282 plakalı toplu taşıma otobüsü, seyir halinde iken içerisinde bulunan iki kişi rahatsızlandı. Otobüs şoförü güzergah değiştirerek rahatsızlanan iki kişiyi Alaplı Devlet Hastanesi acil servisine getirdi. Olay anı, otobüsün güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, otobüs içinde fenalaşan iki kişiyi, sürücü Ahmet Uyan duraklara uğramadan hastaneye gittiği anlar yer aldı. "Bütün şoför arkadaşlarım aynısını yapardı" Halk otobüsü şoförü Ahmet Uyan yaşadığı olayı anlattı. Uyan, "Ben Alaplı Yeni Siteler hattı çalıştığım esnada iki öğrencinin bir dakika aralıklarla bayıldığını gördüm. O esnada durağa yanaşıp hemen kapıları açıp vatandaşın hava almasını sağladım. Tam o esnada birisi ’Şoför bey Hastane yakımızda yetiştirebilirsen hastaneye gidelim. O esnada yolcularımız ile birlikte güzergahımı değiştirip Alaplı Devlet Hastanesi Acil Servisine hastamızı götürdük ve oradaki gerekli personele teslim ettik. O esnada zaten sağ olsunlar yolcularımız ile birlikte karar verip Hastaneye acil servisine yetiştirdik. Zaten benim gibi bütün şoför arkadaşlarım da bunu yapardı" dedi.