ASAYİŞ - 10 Mayıs 2024 Cuma 11:03

Bitcoin dolandırıcılığına bakacak mahkeme bulunamadı: 4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı

A
A
A
Bitcoin dolandırıcılığına bakacak mahkeme bulunamadı: 4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı

Erzurum’da Bitcoin’le kar payı elde edeceği vaadiyle onlarca kişiyi milyonlarca lira dolandırdığı iddia edilen şahısların, hangi mahkemede yargılanacağına dört yıldır karar verilemedi. Yıllardır mahkemeler arasında görevsizlik kararıyla gidip gelen dava dosyasının mağdurları, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve adaletin sağlanmasını istiyor.


Erzurum’da Bitcoin isimli sanal para yöntemi ile kazançlarından kâr payı elde edeceği vaadiyle onlarca kişi dolandırılmış, milyonlarca lira dolandırıldıklarını iddia eden mağdurlar, 2020 yılında soluğu savcılıkta almıştı.


Mağdurların iddiasına göre; Tuba P., ortağı Seda K. ve Birgül D. aracılığı ile vatandaşlardan para topladı. Kurduğu saadet zinciri ile yatırım yaptıkları parayı değerlendirip 6 yıl boyunca kâr payı dağıtan Tuba P. son aldığı paraların geri ödemesini yapmadı. Tuba P.’ye ulaşamayan 16 kişi, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikâyetçi oldu. Onlarca kişiden milyonlarca lira vurgun yaptığı öne sürülen Tuba P. ise hesabının hacklendiğini iddia ederek hiçbir ödeme yapmadan sırra kadem bastı.



Yargılayacak mahkeme aranıyor


Bitcoin’e yatırım yaparak para kazanacaklarını vadeden Tuba P., Seda K. ile Birgül D. hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla 2020 yılında dava açıldı. Ancak dava karar aşamasındayken mahkeme heyeti değişti. Yeni göreve gelen mahkeme heyeti ise davanın kendilerinde değil de Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiği yönünde görevsizlik kararı verdi. Ancak Erzurum 5. Asliye Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı verince dosya bu kez istinafa taşındı. İstinaf Mahkemesi 5. Ceza Dairesi de son olarak davanın yeniden Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülmesi gerektiği yönünde karar verdi.


Dört yıl içinde mahkemeler arasında dönüp dolaşan dava dosyası için Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden duruşma günü vermesi bekleniyor.



Bilirkişi raporunda dikkat çeken ifadeler


Dava dosyasına giren bilirkişi heyet raporu da gerçekleri gözler önüne serdi. Mağdurlar ve sanıkların banka hesapları arasındaki banka trafiği detaylı bir şekilde incelendi. Mağdurların anapara kayıplarının toplamda 3 milyon 250 bin 100 TL olduğu belirlendi. Bilirkişi raporunun sonuç kısmında yer alan ifadeler ise dikkat çekti. Raporda, “Sanıklardan Tuba P.’nin saadet zincirinin tepe yöneticisi olduğu, sanıklardan Seda K. ve Birgül D.’nin bu saadet zincirinin içinde yoğun olarak yer aldığının anlaşıldığı” ifadeleri kullanıldı.



Paramız pul oldu


Mağdurlardan Murat Erçek, dolandırıldığı 100 bin TL üzerindeki rakamla dört yıl önce sıfır kilometre alabileceği bir aracın şimdiki fiyatının 1 milyon TL’nin üzerinde olduğunu söyleyerek, "Ben de 100 bin TL’nin üzerinde dolandırıldım. Dört yıl öncenin 100 bin TL’si ile sıfır kilometre satın alabileceğim bir araç, şimdi 1 milyon TL’nin üzerinde. Kaybımı düşünün. Bu insanlar dört yıldır tutuklanmadan rahat şekilde geziyorlar. Belki de bizden aldıkları paraları katlayarak artırdılar. Ama bizim paramız pul oldu. Hızlı yargılama yapılamadığı için zamanında mağduriyetimiz giderilmedi. Şimdi ne zaman davada karar çıkacak, mağduriyetimiz ne zaman ve ne şekilde giderilecek belli değil. Artık adaletin yerini bulmasını istiyoruz" dedi.



Bitcoin dolandırıcılığına bakacak mahkeme bulunamadı: 4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Ünlü bilim insanı Kocaeli’ne geliyor Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen 2025 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri kapsamında Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde ödüle layık görülen Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Mutlu Özcan, PhD, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’ne geliyor. Hâlen Zürih Üniversitesi Diş Hekimliği Merkezi Direktörü olarak görev yapan Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Mutlu Özcan, PhD, ödüle layık görülen bilimsel çalışmalarının ardından Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliğinde konferans gerçekleştirecek. Profesör Doktor ve Fahri Doktora unvanlarına sahip Mutlu Özcan, dental estetik ve restoratif diş hekimliği başta olmak üzere pek çok öncü çalışmaya imza atmış bilim insanı olarak öne çıkıyor. Akademik kariyeri boyunca uluslararası platformlarda önemli başarılara sahip olan ünlü bilim insanının aynı zamanda Diş Hekimliği Fakültesi bulunan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde akademisyenlerle ve öğrencilerle buluşması, üniversiteyi ön plana çıkarıyor. "Yeni Teknolojiler ve Diş Hekimliğinde Minimal İnvaziv Rekonstrüksiyonlar" Prof. Dr. Mutlu Özcan, 24 Aralık 2025 Çarşamba günü saat 15.00’te, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin konferans salonunda düzenlenecek etkinlikte "Yeni Teknolojiler ve Diş Hekimliğinde Minimal İnvaziv Rekonstrüksiyonlar" başlıklı sunumuyla akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelecek. Konferansta, dijital teknolojilerin klinik uygulamalara entegrasyonu, hasta konforunu artıran minimal invaziv yaklaşımlar ve bu tekniklerin uzun dönem başarısına dair güncel bilimsel veriler ele alınacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Ödül Töreni Ünlü bilim insanına layık görülen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 23 Aralık 2025 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek TÜBA–TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreninde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edilecek.
Aydın Aydın Büyükşehir il genelinde çalışmalarını sürdürüyor Aydın Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, kentin dört bir yanında eş zamanlı olarak yürüttüğü çalışmalarla vatandaşları hizmetle buluşturmaya devam ediyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatlarıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında yol yapım, bakım ve yenileme uygulamaları aralıksız sürüyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, planlı çalışmalar kapsamında Aydın’ın birçok noktasında eş zamanlı yürütülen çalışmalarını hızla tamamlıyor. Çalışmalar kapsamda; Efeler ilçesi Kuyulu, Şahnalı ve Çeştepe Mahalleleri, Köşk ilçesi Ilıdağ Mahallesi, Çine ilçesi Akçaova, Karanfiller, Mutaflar ve Bedirler Mahalleleri, Didim ilçesi İnönü Caddesi, Bozdoğan ilçesi Dutağaç ve Körteke Mahalleleri, Söke ilçesi Sayrakçı, Karacahayıt ve Yeşilköy Mahalleleri, Sultanhisar ilçesi Salavatlı, Demirhan, İncealan, Kılavuzlar ve Güvendik Mahalleleri, Nazilli ilçesi Karahallı, Bekirler, Yavansu ve Derebaşı Mahalleleri, Germencik ilçesi Çarıklar Mahallesi, İncirliova ilçesi Hamitler Mahallesi, Karacasu ilçesi Ataköy Mahallesi, Kuşadası ilçesi Davutlar Mahallesi, Koçarlı ilçesi Karadut, Bağcılar, Esentepe, Çallı, Kasaplar, Haydarlı ve Karaağaç Mahalleleri, Yenipazar ilçesi Donduran ve Dereköy Mahalleleri ile Kuyucak ilçesi Horsunlu Mahallesi’nde Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından eş zamanlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Yürütülen çalışmalarla hem ulaşım konforu artırılıyor hem de altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarına kalıcı çözümler sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştıran hizmetleri ilçelerin tamamına ulaştırmayı sürdürüyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kentin her noktasında çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Aydınımızın tüm ilçelerinde hemşehrilerimizi hizmetlerimiz ile buluşturuyoruz. Ekiplerimizle birlikte sahadayız, hizmetlerimizi planlı ve eş zamanlı şekilde sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Balıkesir 82 yaşındaki emekli müsteşar koro şefliği yapıyor Burhaniye ilçesinde, Gümrük ve Tekel Bakanlığı Müsteşarlığından emekli 82 yaşındaki Tuğrul Atatüre Körfez Gönül Dostları Musiki Derneği Korosunun şefliğini yapıyor. Müziğe ilkokul 3.Sınıfta mandolin çalarak başladığını kaydeden Atatüre, müzik tutkusunun kendisini ayakta tuttuğunu söyledi. Burhaniye’de 82 yaşındaki Tuğrul Atatüre, 3 yıldan beri Körfez Gönül Dostları Musiki Derneği Türk Sanat Müziği Korosunun şefliğini yapıyor. Müziğe ilkokul 3.sınıfta mandolin çalarak başlayan, Atatüre, 50 yaşında da Ud çalmaya başladığını söyledi. Bakırköy Musiki Konservatuvarında kurucuları arasında da yer alan Tuğrul Atatüre, 3 yıl önce, uzun sure ud çaldığı koronun şefliğini üstlendi. Müziğin kendisini ayakta tuttuğunu kaydeden Tuğrul Atatüre, "3 yıldır Körfez Gönül Dostları Derneğinin koro şefliğini yapıyorum. Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı mütevelli üyesi kurucusuyum. Uzun yıllar yöneticiliğini yaptım. Artık Burhaniye ye yerleşince orasını mütevelli heyet olarak takip ediyorum. Yardım ediyorum. Müzik bizim için bir yaşam gerçeği. Bu gerçek her zaman beni ayakta tutuyor. Herkesi de tutuyor görüyorum. Dolayısıyla müzikle uğraşarak bu topluma ufacık da olsa terapi yapmaya çalışıyoruz. Ne diyeyim. Diyecek o kadar çok şey var ki. Bütün emelim Türk müziğinin yozlaşmaması. O yozlaşmanın karşısında durabilecek kadar güçlü olarak ayakta kalmaya gayret edelim. Koromuzu da o anlayışla yetiştirmeye çalışıyoruz. Onları da bu uyumu sağlamaya yönlendiriyoruz. Hepsi de çok değerli. Konseri dinlemeye gelenlerin yüzündeki memnuniyeti bize dünyanın bütün cevherini verseler kar etmez. Benim bu Burhaniye‘ye çok sevgim var. Burhaniye ye yerleştim. Diyecek çok şey var. Koro şefliğine devam ediyorum" dedi.