- 08 Eylül 2019 Pazar 15:25

‘Demokrasi İçin Medya Programı’nın 5. Durum Değerlendirme Toplantısı Erzurum’da yapıldı

A
A
A
‘Demokrasi İçin Medya Programı’nın 5. Durum Değerlendirme Toplantısı Erzurum’da yapıldı

Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Demokrasi İçin Medya Programı’nın beşinci durum değerlendirme toplantısı Erzurum’da yapıldı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Demokrasi İçin Medya Programı’nın beşinci durum değerlendirme toplantısı Erzurum’da yapıldı.


Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’un ev sahipliğinde Palan Otel’de düzenlenen değerlendirme toplantısına Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, yerel ve yaygın gazetelerin temsilci ve muhabirleri ile proje yöneticileri katıldı.


Toplantının açılışında konuşan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, demokrasilerin vazgeçilmezleri arasında bulunan medyanın, sorunları bulunduğunu ancak sorumlulukları da bulunduğunu ifade etti. Sorumlulukların sorunların önünde geldiğini anlatan Özsoy, kamu hizmeti yapan basının kendi görevini layıkıyla yapabilmesi için sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydetti.


Demokrasi için medya/ Medya için demokrasi programı kapsamında devam eden projenin basın meslek örgütleri ve özellikle işsiz gazetecilerin desteklenmesi açısından önemli olduğunu anlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de öz eleştiri yaptı.


Bilgin” 50 yılını bu mesleğe vermiş birisi olarak meslek ilkelerinin yitirilmeye başlandığını görüyoruz. Toplumun sorunlarına gösterdiğimiz yaklaşımı, kendi sorunlarımızla uğraşmakta gösteremiyoruz. Hükümetin memura vereceği zammı eleştiriyoruz ama bugün Türkiye’de sendikalı bir tek gazeteci olmadığını söylemek zorundayız. İktidarların basına bakış açılarından çok kendi kendimizin bu mesleğe yaklaşımımız önemlidir. Gazetecinin yandaşı, candaşı, karşıtı olmaz, gazeteci, gazeteci olmalıdır. Gazetecinin doğruluğu olmalıdır. Bugün tirajlara baktığımızda dünya çapında bir tiraj kaybı var. Ancak Türkiye’de bu kayıp yüzde 80’e ulaşmış. Neden acaba hiç düşündük mü? Türk Basını’nın amiral gemisi denen gazete bugün 80 bin satıyor. İktidar yanlısı, basın var ise 1 tane yerine 8 gazete var. Okuyucu,1 tane gazete alıyor, nasıl olsa 8 gazetede aynısını yazıyor diye. Birini okudu mu 8’ini okumuş oluyor. Muhalefet için de aynı. 1’ini aldı mı diğerlerini de okumuş oluyor. Biz meslek ilkelerini yitirmeye başladık. Hep beraber içerisinde bulunduğumuz bu durumu düzeltmek için çaba gösterelim” dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de şunları kaydetti:


“Bizler toplumun özetiyiz, siyasetçisi de, gazetecisi de. Toplumu yansıtıyoruz. Basın bir ayna görevi üstlenmelidir. Bizler yöneticiler olarak, vatandaşımızın bize ulaşamadığı durumlardaki problemleri basın yoluyla öğreniyor ve gereğini yapıyoruz. Özgür ve tarafsız medya demokrasimizin vazgeçilmezidir. Basın olarak karşı tarafı anlamalı ve ortak bir paydada buluşmalı. Elbette gazeteciliğin meslek ilkeleri var, ancak birbirimizi yorarsak, mesaimizi çalışmalara vermekte eksiklikler ortaya çıkar. Elele, kol kola, millet ve memleketimize hizmet etmenin yollarını aramalıyız. Basın ve yöneticiler olarak her şeyin ölçülü olması gerektiğine inanıyorum. Ne eleştirdi diye basını yerden yere vurmaya hakkımız var. Basın da eleştirilerini yapıcı olarak gündeme getirmeli. Basınımızın memleketimizin gelişmesi ve kalkınmasında önemli fikirler ortaya koyduğu muhakkaktır. Milli Mücadele yıllarında Erzurum’da yayınlanan Albayrak gazetesinin ne denli önemli görevler üstlendiğini her yıl düzenlenen 23 Temmuz Erzurum Kongresi etkinliklerinde dinliyor ve detaylarını öğreniyoruz. Basınımızın tıpkı geçmişte ve halen de olduğu gibi önemli görevler ifa ettiğini yaşayarak görüyoruz. Çalıştayın başarılı geçmesini temenni ediyorum.”


Toplantının daha sonraki bölümünde gazetecilik mesleğinin sürdürülmesinin önündeki sorunlar ve engeller tartışıldı. Toplantıda ayrıca, Demokrasi İçin Medya/ Medya için demokrasi Programı Sorumlusu İgor Chelov, projeyle ilgili bilgiler verdi.


Chelov, yerel gazetecilerin bu konudaki görüşleri, Demokrasi İçin Medya Programı destek araçlarının şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.