GÜNDEM - 09 Ocak 2025 Perşembe 12:32

DES: “İnsan onuruna yakışır ücret için eylem kararı alıyoruz”

A
A
A
DES: “İnsan onuruna yakışır ücret için eylem kararı alıyoruz”

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, ömrünü bu ülke ve millet için çalışarak geçiren memur ve özellikle de emekliler artık gelecekten umutsuz olduğunu söyledi. Çelebi “TÜİK’in enflasyon verileri ücretli kesimin maaşlarını eriterek açlığa mahkum etmiştir” dedi.


Enflasyon ezdi, geçti


Konuya ilişkin sendika binasında basın açıklaması yapan DES Genel Başkanı İshak Çelebi, şöyle konuştu; “Yaşanan pandemi sürecinden sonra gerçekleşen fiyat artışlarıyla TÜİK’in açıkladığı enflasyon farkının çok olması, memur ve emeklilerin hızla yoksullaşmasına neden olmuştur. Yoksulluk sınırının üzerinde ücret alan memurların maaşı TÜİK sayesinde önce yoksulluk sınırının altında şimdi ise açlık sınırına yaklaşan bir ücret almaya başlamıştır”


Memur ve emekliye ek zam hükümetin önceliği olmalıdır


2025 yılı için memura verilecek % 11.54 lük zam oranının çalışanları sefalete sürükleyeceğini söyleyen Çelebi, “Özellikle kiralara yapılan % 60 lık zam ve gıda fiyatlarında meydana gelen yüksek fiyat artışı çalışanları yoksulluğa, emeklileri ise ölüme mahkum etmiştir. Yeni maaşını almadan gelen zamlar daha şimdiden kimi memurların yıllık maaş zammını yedi. Böyle giderse memurların gelecek yılki maaş zammı dahi bu yıl ki enflasyon karşısında tamamen erimiş olacak. Biz hükümetten memur ve emeklilerine insan onuruna yakışır bir ücret artışı yapmasını istiyoruz” diye konuştu.


13 Ocak’ta bir günlük iş bırakma eylemi yapıyoruz


Asgari ücretle çalışan kesim başta olmak üzere ülkede ücretle çalışan herkesin hızla yoksullaştığını belirten Çelebi, “Barınma, beslenme temel ihtiyaçları bile karşılamakta zorlanan çalışan ve emekliler gelecek aylarda durumlarının daha da kötüye gitmesinden korkuyorlar. Biz hükümetten enflasyon karşısında ezilen ve eriyen bir ücret politikası değil aksine enflasyonu ezen bir maaş artış politikası istiyoruz. İnsan onuruna yakışan, adaletli bir gelir dağılımı için 13 Ocak pazartesi günü bir günlük iş bırakma eylemi kararı aldık. İzlenen politikalara bağlı olarak eylemlerimiz artarak devam edecektir” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Köpek saldırısında yaralanan 3 yaşındaki bebek 34 gün sonra evine kavuştu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanan ve Ankara’da tedavi edilen 3 yaşındaki bebek geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. 34 gün boyunca bebeğinin evine dönmesini bekleyen baba bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Öte yandan, köpeğin resmi olmayan sahibinin babaya şikayetini çekmesi için para teklif ettiği öğrenildi. Anbar Mahallesi Beydağ Sokak’ta 20 Mart günü yaşanan olayda, başıboş köpek, sokakta oynayan 3 yaşındaki yabancı uyruklu A.D.’ye saldırdı. Olayda A.D. ağır yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından talihsiz çocuk ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Başıboş köpek belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılarak barınağa götürüldü. Köpek saldırısı sonucu başından ağır yaralanan çocuk, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Köpeğin resmi olmayan sahibi ortaya çıktı Ayrıca, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında A.D.’ye saldırarak ağır yaralayan köpeğin Ö.Y. tarafından kayıt altına alınmadan sahiplenildiği tespit edildi. Ö.Y.’ye Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ’hayvanın kayıt altına alınmadan beslenmesi’, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından da ’önlem alınmadan köpek beslemek’ suçundan ceza yazıldığı öğrenildi. Bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki A.D. geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. Kafasındaki ağır yaranın dışından bacaklarında da yaralanan A.D.’nin tedavisi Kayseri’de devam edecek. Bebeğinin eve dönmesiyle büyük mutluluk yaşadığını dile getiren baba Salih D., "Bebeğim Ankara’da 5 tane operasyon geçirdi. 34 gün sonra evine döndü. Evine dönmesine mutlu oldum. Geldiğine inanamadım. Allah’a şükürler olsun. Çocuğumun hastanede tedavisi sürecek. Çünkü hala yaraları mevcut" diye konuştu. Aileye şikayetçi olmamaları için para teklif etmişler Kendilerine mahalle bakkalı aracılığıyla para teklif edildiğini dile getiren Salih D., "Mahallemizdeki bakkalı aracı tutarak şikayetçi olmamamız için para teklif etmişler. Ben oğlumun hakkını istiyorum. Her yeri yara içerisinde Ben çocuğum için varım. Onun için yaşıyorum. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.
Antalya Antalya’da derbi galibiyetini kutlayan bir taraftar bıçakla yaralandı Antalya’da derbi coşkusu sokaklara taştı. 3-0’lık galibiyet sonrası Galatasaray taraftarı sokakları bayram yerine çevirirken, bir taraftar bıçaklanarak yaralandı Süper Lig’de derbi zaferi yaşayan Galatasaray’ın galibiyeti, Antalya’da sokaklara taşındı. Sarı-kırmızılı taraftarlar maçın ardından bir araya gelerek tezahüratlar eşliğinde kutlama yaptı. Kent merkezinde Işıklar Caddesi ve Kültür Kafeler Caddesi’nde toplanan taraftarlar, bayraklar ve meşalelerle renkli görüntüler oluştururken, bazı taraftarlar ise araçları ile konvoy düzenledi. Galibiyet sevincini yaşayan sarı kırmızılı taraftarlar, marşlar söyleyerek derbi zaferini kutladı. Maçın bitiş düdüğü ile Kültür Mahallesi Kafeler Caddesi olarak bilinen 3805 Sokak üzerinde zaman zaman karşı karşıya gelen iki takım taraftarları arasında küçük çaptı tartışmalar yaşandı. Bir taraftar bıçaklanarak yaralandı Öte yandan kutlamalar sırasında derbi maçını arkadaşları ile birlikte izleyen ve galibiyet coşkusunu yaşamak isteyen ve isminin Mehmet A. olduğu öğrenilen bir Galatasaray taraftarı ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bıçaklanarak yaralandı. Olay sonrası kimliği belirsiz şahıslar olay yerinden kaçarken polis ekipleri kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. Olay yerine gelen sağlık ekibinin ilk müdahalesinin ardından arkadaşının verdiği formasını sallayarak bindiği ambulansla hastaneye kaldırıldı.