- 20 Mayıs 2022 Cuma 16:07

Erzurum’un yöresel lezzetleri yemek yarışması’nda birinci oldu

A
A
A
Erzurum’un yöresel lezzetleri yemek yarışması’nda birinci oldu

Erzurum’da düzenlenen 46.

Erzurum’da düzenlenen 46. Geleneksel Yemek Yarışması’nda Türk mutfağının zirve tatları görücüye çıktı. Erzurum Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen yemek yarışmasına Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hüseyin Koçan ile Gastronomi Uzmanı ve Eğitimci Mevlüde Daşbaşı jüri heyetinde yer aldı.


Yarışmada Türk mutfağının seçkin örneklerini teşkil eden Erzurum’un yöresel lezzetleri jüri ve katılımcılar tarafından büyük beğeni kazandı. Yoğun ilginin gösterildiği etkinlikte konuşan Başkan Danışmanı Hüseyin Koçan, açıklamasında kent tarihinin önemine dikkati çekerek, “Bilindiği üzere Erzurum; binlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişi, beşiklik ettiği birbirinden farklı medeniyetlere ait izler, kış ve kış sporları turizmi başta olmak üzere tabii ve doğal güzellikleriyle Anadolu’nun en gözde ve en güzide şehirlerinden birisidir” dedi. “Kentimizin fiziki ve coğrafi konumu bile tek başına kayda değer bir turizm potansiyelini barındırırken; yüksek rakımı ve iklimsel nitelikleri sayesinde özellikle spor turizmi açısından elverişli ve de çekim merkezi niteliğindedir” diyen Koçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen Beyefendi ile birlikte turizmde de muhteşem değişimlere imza atan şehrimiz, bu sektörde de ülkemizin yüz akı konumundadır. Bu açıdan bakılacak olursa turizm ve turizm sektörü için önem taşıyan faktörler arasında geleneksel-yöresel mutfak ve yemek kültürü de yer almaktadır. Çünkü yemek ve mutfak kültürü, ait olduğu toplumun beslenme kavramına bakış açısını ortaya koymakla beraber, o toplumun yemek zevkinden tüketim alışkanlıklarına varıncaya kadar birçok konuda önemli bilgileri ve ipuçlarını da barındırmaktadır. İşte bu manada Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak; binlerce yıllık medeniyet birikimimizden süzülerek günümüze kadar ulaşan geleneksel yemek ve mutfak kültürümüzü, Erzurum lezzetlerini, Erzurum Kahvaltısını kültürler arası iletişim ve etkileşimin sağlanması noktasında da önemli bir faktör olarak görmekteyiz.”


“Erzurum Anadolu mutfağının menbağıdır”


Kentin Anadolu mutfağının menbağı olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hüseyin Koçan, sözlerini şöyle tamamladı: “Meşhur Ayran Çorbamızdan Cağ Kebabımıza; Lor Dolmasından Evelik Pancarımıza; Aşma Yahnimizden Dut Çullamamıza, Kadayıf Dolmamızdan Hasıta, Haşıl ve Kavutumuza kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip yöresel tatlarımızı, hem kültür turizminin önemli enstrümanları ve hem de Erzurum’un tanıtımı için kıymetli birer vesile olarak değerlendiriyoruz. Erzurum’un tanıtılması noktasındaki Sayın Başkanımız Mehmet Sekmen Beyefedi’nin çabaları, proje ve yatırımları takdire şayandır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak Başkanımızın öncülüğünde bu aziz şehri turizmde de marka kent haline getirmek için çalışmalarımızı kat ve kat artırarak devam ettireceğiz.” Koçan ayrıca Erzurum Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin şehir turizmine büyük katkı sunduğunu da anımsatarak, “Turizm sektörüne genç yetenekleri kazandıran Erzurum Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim kadrosunu tebrik ediyoruz. Zira bu alanda sektöre yeni isimler kazandıran okulumuz, istihdam noktasında turizm sektörünün de en önemli paydaşları arasındadır” kaydını düştü.


Öte yandan 46. Geleneksel Yemek Yarışması’nda Erzurum Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri dereceye girdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da çocukların ’23 Nisan Ekspresi’ coşkusu Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde hayata geçirilen 23 Nisan Ekspresi, Adana Tren Garı’nda minikleri ağırladı. VR teknolojisi kullanılarak hazırlanan animasyonlara minikler yoğun ilgi gösterdi. Öğrencilere yönelik, ’tarihi bilgi edinme, vatanseverlik ve milli bilinç, değerleri anlama ve takdir etme, empati geliştirme, geleceğe yönelik düşünme ve planlama’ yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde hazırlanan ’23 Nisan Ekspresi’ etkinlikleri Adana’da gerçekleştirildi. Adana Tren Garı önünde kurulan alanda öğrenciler VR teknolojilerini deneyimlerken, sıfır atık parkuru ve boyama gibi birçok etkinliğe katılarak keyifli zaman geçirdi. Etkinliğe katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de VR teknolojisi kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’nin geçmişten geleceğe nasıl ilerlediğini anlatan animasyonu çocuklar ile birlikte seyretti. "Çocukların ülkemizin nereden nereye geldiğini öğrendikleri bir uygulamaya tanıklık ediyoruz" Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Vali Yavuz Selim Köşger, "Çok güzel bir ortam. Bu meydan belki çok kalabalık gördü ama bugün en güzel ve umut vericilerinden birine tanıklık ediyor. Geleceğimiz, istikbalimiz, umudumuz, çocuklarımız, yavrularımız bu meydanda ülkemizin nereden nereye geldiğini görsel, işitsel ve dokunarak öğrendikleri bir uygulamaya tanıklık ediyoruz. Çocuklarımızın keyfi yerinde, seslerden de anlaşılıyor. Ben de içlerine girerek mutluluklarına ortak oldum. Eğitim yalnızca öğretmenlerin anlattığı teorik bir şey değil. Bu tür uygulama örneklerini çoğaltmamız lazım her alanda. Sadece tarih ve ülkemizin geçmişi ile ilgili değil bütün bilim alanlarında da uygulamalı tatbiki eğitimleri artırmamız lazım. Bu anlamda çok güzel bir uygulama olmuş. Çocuklarımıza sorduğumda hepsinin çok beğendiklerini gördüm. Onlara da inşallah faydalı olmuştur" dedi.
Elazığ Dünyanın en pahalı baharatını ekti, kilosunu 200 bin liradan satıyor Elazığlı mühendis Bayram Çalışkan, 4 yıl önce Safranbolu’da keşfettiği safran bitkisiyle başladığı tarımsal faaliyetlerde başarıya ulaştı. Çalışkan’ın, gramı 200 liraya satılan safranı hem yüksek fiyatıyla hem de sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. Elazığlı inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan (35), 4 yıl önce araştırma yaparken Safranbolu’da yetişen safran bitkisini keşfetti. O tarihte deneme amaçlı ilk siparişini veren Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyünde bulunan bahçesine ekti. İlk senesinde güzel verim alan Çalışkan, ikinci sene daha fazla soğan alarak bir dönüm alana daha safran ekti. Bu yıl 4’üncü hasadını yapan ve ailesiyle birlikte açan çiçekleri toplayan Çalışkan, gramını yaklaşık 200 liraya satıyor. Safran bitkisinin sadece yüksek fiyatıyla değil, aynı zamanda hücre yenileme ve vücut direncini artırma özellikleriyle de bilinmesi, onu dünyanın en değerli baharatları arasında gösteriliyor. ’’Toplamda 300 bin lira gelir elde ettik’’ Safran bitkisinin hem sağlık faydalarına hem de ekonomik getirisi hakkında bilgi veren Bayram Çalışkan, ’’Hobi olarak başladım ama şu an ticaretini yapıyorum. Fiyat olarak da gayet değerli bir bitki. O yüzden herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, kilo olarak herkesin almaya durumu olamayabiliyor. Gramının fiyatı, 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Burada 800 metrekarede bir ekili alan var. İlk üç yılda toplamda 300 bin lira civarında bir gelir elde ettik. Ekim ve söküm arasında iki aylık bir süreci var. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Elazığ’da daha önce bu işi yapan yoktu, bunu ben getirdim. Buradaki çiftçilere örnek olmak amaçlı başladım ve tarım ve orman il müdürlüğü de beş çiftçiye daha destek verdi. Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını temenni ediyorum’’ dedi. Safranın geniş bir yelpazesi olduğunu ifade eden Baba Ali Rıza Çalışkan ise ’’Biz ailecek birlikte bu işi yapıyoruz ve şuanda da hasadını yapıyoruz. Tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Genellikle ilaç firmaları kullanıyor. Onun devamında piyasada astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar. Tadı çok güzel, reçel ve bal gibidir” şeklinde konuştu.
İstanbul BİM şubesinde ’skandal’ görüntü: Tavukları binek araçlarla taşıdılar Avcılar’da bir BİM şubesinde satışa hazırlanan tavukların taşınma şekli sosyal medyada büyük tepki topladı. Soğuk zincirde taşınması gereken tavukların binek araçla mağazaya getirildiği görüldü. Konuyla alakalı konuşan kasap işletmecileri durumun insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Avcılar Tahtakale Mahallesi’nde bulunan bir BİM şubesinde satılmak üzere getirilen tavukların soğuk zincir yerine binek bir araçla getirilmesi tepkilere neden oldu. İlginç sevkiyatı görüntüleyen bir vatandaş, o anları sosyal medyada paylaştı. Tepki toplayan görüntülerde hafif ticari bir aracın bagaj ve arka koltuğuna yüklenen tavukların mağazaya taşınarak reyona koyulup satıldığı görüldü. Konuyla alakalı konuşan kasaplar duruma tepki göstererek insan sağlığına tehdit olduğunu ifade etti. “Tavuk özellikle çok tehlikeli bir ürün. Sıcak havaya temas ettikten sonra dolaba konulması fayda etmez” Görüntüleri yorumlayan kasaplardan Niyazi Akçay, “Sakıncası var çünkü bu et ürünlerinin entegreden soğuk hava deposundan alınarak tekrar soğuk hava araçlarına itina ile yüklenerek gideceği noktaya taşınarak müşteriye ulaşması gerekir. Kasaba geldiği anda yine sıcak havaya ulaşmadan soğuk hava deposuna koyulur. Tavuk özellikle çok tehlikeli bir üründür sıcak havada temas ettikten sonra tekrar dolaba konulması da fayda etmez. Belirli bir sıcak havanın üzerine çıktığında bakteri üretmeye başlar. Bu şekilde taşınması yasaktır. Et kasabın işidir, bisküvi bakkalın, yoğurt ise sütçünün işidir. Kasapların tercih edilmesi gerekir” şeklinde konuştu “Soğuk zincirine dikkat edilmezse bakteri oluşur ve insan sağlığını tehdit eder” Yine konuyla alakalı konuşan kasap olan Sadrettin Gül, “22 yıldır bu sektördeyim. Havalar soğuk olduğu zaman bile buzhaneden alınarak soğuk zinciri kırılmadan yerine teslim edilmelidir. Bu soğuk zincirine dikkat edilmezse bakteri oluşur ve insan sağlığını tehdit eder. Bu konu vicdanla alakalı aha çok bilinen yerlerden alınması gerekiyor. Araç arızası varsa da dikkat edilmeli. Biz aracımız soğumadan yükleme yapmıyoruz. Tavuk bakteriye çok hassastır” ifadelerini kullandı. BİM’den açıklama Görüntülerle ilgili BİM’den yapılan açıklamada, "Söz konusu durum, tedarikçi firma çalışanının bilgimiz dışında aldığı inisiyatif sonucunda münferit olarak gerçekleşmiştir. Teslimat aracının mağazamıza birkaç yüz metre kala bozulması neticesinde ürünleri kısa süreliğine başka bir araca aktararak tarafımıza teslim etmişlerdir. Bu olay şirketimiz tarafından kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir. Söz konusu durum öğrenildiği an tedarikçi firmaya gerekli uyarılar yapılmış, firma tarafından çalışanın iş akdi feshedilmiştir. Tedarikçilerimiz ve üretim aşamaları kalite kontrol ekiplerimiz tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Gıda güvenliği ve kalitesi birinci önceliğimizdir" ifadelerine yer verildi.
Kayseri Annesinin acısını yaşarken, 8 aylık bebeği annesiz kaldı Kayseri’de 38 suç kaydı olan babası tarafından bıçaklanarak öldürülen genç kızın doğumundan kısa bir süre sonra annesini kaybettiği öğrenilirken, sosyal medya paylaşımları yürekleri dağladı. Kayseri’de geçtiğimiz 3 Mayıs’ta Melikgazi ilçesine bağlı Esenyurt Mahallesi Porsuk Sokak’ta meydana gelen olayda; baba Yunus Yılmaz (48) ile kızı Buse Erkin (23) arasında henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Buse Erkin taşla babasını başından yaraladı. Bunun üzerine baba Yılmaz da yanındaki bıçak ile Erkin’e saldırdı. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Buse Erkin ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine kaldırılırken, baba Yunus Yılmaz da olay yerinden kaçtı. Olayın ardından çalışma başlatan Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kaçan Yunus Yılmaz’ı yakalayarak gözaltına aldı. Talihsiz kadın da tedavi gördüğü hastanede 4 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Anne olduktan sonra annesini kaybetmiş Hayatını kaybeden Buse Erkin’in geçtiğimiz yıl 1 Eylül’de anne olduğu ve kendi annesini ise 19 Ekim’de kaybettiği öğrenildi. Sosyal medya paylaşımlarında annesinin fotoğraflarını paylaşan Erkin’in yazıları da görenlerin yüreğini burktu. Annesinin mezar taşının üzerine, "Toprak emanetime iyi bak. Benim sarıldığım gibi sarıl anneme. Bu dünyada gün yüzü görmedi ama cennet bahçesini görür inşallah canım annem" yazdırdığı görüldü.