GÜNDEM - 28 Aralık 2024 Cumartesi 11:35

Palandöken yılbaşına hazır

A
A
A
Palandöken yılbaşına hazır

Palandöken Kayak Merkezi, sahip olduğu imkânlar ve alternatif etkinliklerle meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Uzun kayak pistlerine ev sahipliği yapan Palandöken destinasyon, kayak ve eğlenceyi bir araya getirerek unutulmaz bir yılbaşı tatili imkanı sunuyor. Yılbaşını gününü kapsayan 30 Aralık 2024-2 Ocak 2025 tarihleri arasında Palandöken’de 3 gece iki kişilik standart odalar için belirlenen fiyatlar ise 98-70 bin TL arasında değişiyor.


Erzurum; Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından ’2025 Turizm Başkenti’ ve ’Avrupa Kış Sporları Başkenti’ olarak seçildi. Bu sebeple 2025 yılında Erzurum ve Palandöken’e daha fazla misafir gelmesi bekleniyor. Palandöken’deki pistler, toz kar özelliği sayesinde kayak sezonu boyunca mükemmel kalitede kar sunuyor. Toz kar, ince, hafif ve taze karın gevrek halini temsil ediyor. Bu kar yapısı kayakçılar için en iyi imkanları sağlayarak pürüzsüz bir yüzey sunuyor, bu da daha iyi bir kayma deneyimi anlamına geliyor. İnce kar tabakası, daha iyi manevra yapma ve hızlı kayma imkanı veriyor. Herkese hitap eden pistler var Palandöken Kayak Merkezi, toplamda 56 adet pist içeriyor. Bu pistler farklı zorluk seviyelerine sahip. Kolay Pistler: 30 adet, Orta Pistler: 12 adet, Profesyonel (Zor) Pistler: 9 adet ve Doğal Pistler: 5 adet olarak değerlendiriliyor.



Zengin programları ve eşsiz doğası var


Palandöken 2 olarak bilinen Konaklı Kayak Merkezi, bu toplam pist sayısına ek olarak 24,8 kilometrelik pistlere sahip. Bu iki kayak merkezinin toplam pist uzunluğu ise 87 kilometreyi buluyor. En uzun kayak parkuru 12,5 kilometre uzunluğunda ve bu parkur boyunca kesintisiz olarak kayak yapılabiliyor. Ayrıca, başlangıç ve bitiş kotları arasındaki irtifa farkı bin 100 metre. Palandöken Kayak Merkezi’nde toplamda 19 lift taşıyıcı sistem bulunuyor. 19 adet lift ise saatte 24 bin kişi taşıma kapasitesine sahip. Erzurum’da yılbaşı tatili için rezervasyonların hızla dolduğu belirtiliyor. Özellikle Palandöken Kayak Merkezi çevresindeki otellerin yılbaşı programlarına olan ilgi, bölgedeki turizmi canlandırdı. Yetkililer, yılbaşında Erzurum’a gelmeyi planlayan turistlere rezervasyonlarını erkenden yaptırmalarını öneriyor. Hem kayak tutkunları hem de yeni yılı farklı bir atmosferde karşılamak isteyenler için Erzurum, zengin programları ve eşsiz doğasıyla misafirlerini bekliyor.



"Bu yıl kar kalitesi yüksek"


Erzurum Kayak Kulübü Başkanı Atakan Alaftargil, Palandöken Kayak Merkezi’nin her yıl olduğu gibi yine Kasım ayının son çeyreğinde pistler ve diğer altyapısı, güvenlik önlemleriyle sezona başladığını belirterek, “Bu yıl Erzurum’daki yağış alma seviyesi çok yüksek oldu. Bununla birlikte havaların soğuk gitmesiyle beraber yapay kar, çok güzel, ikisi bir arada birleşince kayak merkezimiz, hem Palandöken Kayak Merkezi, hem de Konaklı Kayak Merkezi, ikisi de aralık bir dediğimiz gün kayakseverlere hizmeti açtı, kapılarını açtı. Doğal havamızın, tabiatımızın vermiş olduğu şansları da kullanıyoruz. Yapay buz duvarımız var. Bu da yine ilk gününden beri faaliyette ve bu yıl daha burada ağırlıklı faaliyet yapılıyor. Uluslararası yarışmalar yapılacak. Ve halk olarak da hem kayak kayan hem de dağı seven, kış turizmini, kış sporlarını seven arkadaşlar burada tırmanma şansı buluyor. Bu yıl yine Palandöken’de Snowboard Dünya Kupası yapılacak. Dolayısıyla onlar için de şu anda hazırlıklar başladı” dedi.



Palandöken yılbaşına hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da kış mevsiminin uzaması hayvancılığı vurdu Türkiye’nin en fazla kar alan illerinin başında gelen Ardahan’da kış mevsiminin uzaması, besicileri zor durumda bıraktı. Ardahan’da kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralara çıkaramadıkları için zor günler yaşıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Soğuk hava şartları nedeniyle hayvanların mera yerine kapalı alanlarda daha uzun süre beslenmesi gerekiyor. Bu da yem tüketimini artırarak, maliyetleri yükseltiyor. Özellikle Ardahan gibi kışın sert geçtiği kentlerde üreticiler, aylarca süren kar örtüsü nedeniyle hayvanlarını dışarı çıkaramıyor. Bu durum saman, arpa ve fabrika yemine olan talebi artırırken, fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde hayvancılık yapan Suat Cankat, "Kışın uzun sürmesi ve son zamanlarda yem maliyetlerinin artması hayvancılığı olumsuz etkiledi" dedi. Cankat, karla kaplı araziye rağmen hayvanları araziye çıkartmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ’’Gördüğünüz gibi her yer bembeyaz. Bu yıl kış uzun sürdü. Hayvanlarımızı kapalı alanlarda yemliyoruz. Ve şu anda samanın tonu 12-13 bin lira, otun tonu ise 15 bin lira. Çiftçi perişan durumda, ne ot ne de saman kaldı. Baharın geleceği yok ve bir ay daha var baharın gelmesine. Ot ve saman karaborsaya düşmüş ve fırsatçılar iş başında’’ dedi. Yem fiyatlarındaki artış, üreticinin kar marjını ciddi şekilde düşürüyor. Bazı üreticiler maliyetleri karşılayamadığı için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalırken, bazıları ise zararına üretim yapıyor. Uzayan kış aynı zamanda doğum dönemlerini ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyerek, verim kaybına neden oluyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yem desteği, düşük faizli kredi ve mera ıslahı gibi önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.