KÜLTÜR SANAT - 14 Aralık 2023 Perşembe 13:05

UNESCO tarafından ’Hoşgörü Ödülü’ alan pastanede adeta tarih yaşatılıyor

A
A
A
UNESCO tarafından ’Hoşgörü Ödülü’ alan pastanede adeta tarih yaşatılıyor

1995 yılında UNESCO tarafından ’Hoşgörü Ödülü’ alan Hemşin Pastanesi, kapısından içeri girenleri “müşteri” değil “misafir” olarak karşılıyor.


UNESCO’nun "Hoşgörü Ödülü"ne layık gördüğü ve misafirlerini "Edeple gelen hürmetle gider" notuyla ağırlayan Hemşin Pastanesi, uzun yıllardır kültür ve sanata ilgi duyanları kendine çeken bir mekan. Erzurum’un en işlek semtlerinden birisi olan Cumhuriyet Caddesi’nde 1938’de açılan ve 1965-1970’de çıkan yangından dolayı bir süre kapalı kaldıktan sonra şu anki binaya taşınan Hemşin Pastanesi, maziyi hatırlatan ortamıyla konuklarını adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Kitap okumaya ve kültür-sanata ilgi duyanlar tarafından rağbet gören pastanede, soğuk kış gecelerinde sanat müziği eşliğinde masalarda tamamen sanat üzerine sohbetler yapılıyor.



Nail Orhun’dan kalan bir miras


Uzun yıllar işletmesini Nail Orhun’un yaptığı ve 1995 yılında, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından "Hoşgörü Ödülü"ne layık görülen Hemşin Pastanesi, müşterilerini girişteki "Edeple gelen hürmetle gider" notuyla karşılıyor. Geçmişte Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa, Orhan Pamuk ve daha birçok yazarı ağırlayan pastane; sanatın, müziğin, felsefenin bir arada konuşulduğu nadir mekanlardan birisi. Pastanenin üçüncü işletmecisi Abdülaziz Güllüce, "Geçmişten bu güne uzanan Hemşin Pastanesi kültürünü ve geleneğini sürdürmeye, geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Burası bir hoşgörü mekanı. Buraya gelenin dini, dili, ırkı bizim için önemli değil. Girişte ’Edeple gelen hürmetle gider’ yazımız var. Biz edeple geleni hürmetle gönderiyoruz" dedi.



Öğrencilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor


Yurt içi ve yurt dışından kentte özellikle ödüllü pastaneyi görmeye gelenlerin olduğunu belirten Güllüce, "Nail Amca felsefeyi çok seven derin bir insandı. Burada eski Kuzey Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve daha bir çok isim ağırlandı. Şu anda özellikle kentin öğrencilerine kucak açıyoruz. Burası bir öğrenci mekanıdır, genellikle öğrencileri çalıştırıp onlara yardım etmek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.



UNESCO tarafından ’Hoşgörü Ödülü’ alan pastanede adeta tarih yaşatılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Khan “Pakistan ve Türkiye bir millet iki devlet” Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programda Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. İstiklal Konferans Salonu’nda program öncesinde Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’i ziyaret eden Qazi Saleem Ahmed Khan, Rektör Sözbir’le görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programa geçildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram, Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a davetlerini kabul ederek Düzce Üniversitesi’ne geldiği için teşekkür etti. Ülkemizin, Pakistan’ı resmi olarak tanıyan ülkelerin başında geldiğini belirten Doç. Dr. Sibel Bayram, her iki ülke arasındaki ziyaretler ve anlaşmalarla bu dostluk ilişkisinin daha da güçlendiğini ifade etti. Geçmişten günümüze iki ülkenin tarihi ilişkilerinden söz eden Doç. Dr. Bayram, iş birliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Türkiye Pakistan İlişkileri” programına katılım sağladığı için Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Üniversite olarak Pakistan Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiklerini dile getiren Sözbir, iyi bir köprü kurarak ilişkileri geliştirmek ve öğrenci sayısını artırmak istediklerinin altını çizdi. Proje üretimi ve birlikte program düzenleme gibi birçok noktada ortak çalışmanın önemi üzerinde duran Sözbir, programın hayırlı olmasını temenni etti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, çok değerli bir konuda program düzenlendiğini ifade ederek, her iki ülke arasındaki tarihi mirasın yüz yıllara dayandığını belirtti. Ortak din ve inanca sahip Pakistan ve Türkiye için en iyi tanımın “Bir Millet İki Devlet” olduğunu söyleyen Qazi Saleem Ahmed Khan, kalpten kalbe bir ilişkisi olan iki ülkenin bayraklarındaki ay yıldız sembolünün de aynı olduğunu sözlerine ekledi. İki ülkenin en zor zamanlarında birbirine yardımcı ve destek olduğuna işaret eden konuk Müsteşar; ekonomik ve sosyal bağların daha da güçlendiğini, Türkiye ve Pakistan üniversiteleri arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesinin önemini dile getirerek programın düzenlemesinde emeği olan herkese teşekkür etti. “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı program, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a hediye takdimiyle son buldu.