KÜLTÜR SANAT - 28 Ekim 2025 Salı 09:18

Vali Mustafa Çiftçi’nin "Erzurum Kongre Binası" mesaisi

A
A
A
Vali Mustafa Çiftçi’nin "Erzurum Kongre Binası" mesaisi

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi her hafta ilk çalışma gününde Cumhuriyet’in ilanına giden süreçte önemli bir kilometre taşı olan Erzurum Kongresi Binası’nda mesai yapıyor.


2023 yılında Çorum Valiliği görevinden Erzurum’a atanan Vali Mustafa Çiftçi, her pazartesi Erzurum Kongresi’nin yapıldığı tarihi binadaki valilik makam odasında, haftanın ilk gününde mesai yapıyor. Misafirlerini burada kabul ediyor ve tüm resmi işlemleri tarihi kongre binasında yürütüyor. 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da toplanan kongre, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilanı öncesinde Mustafa Kemal’in sivil olarak görev aldığı ilk yer olma özelliği taşıyor. Toplanış şekli bakımından bölgesel olmasına rağmen aldığı kararlar bakımından millî bir kongre olan Erzurum Kongresi’nde, ilk defa geçici bir hükûmetin kurulacağından bahsedildi. 40’tan fazla odası bulunun kongre binası 2011-2013’te onarım gördü. Bir bölümü Erzurum Resim Heykel Müzesi, ikinci katındaki Kongre’nin gerçekleştiği salon ve iki oda ise "Kongre ve Milli Mücadele Müzesi" olarak ziyarete açıldı. Önemli kararlarıyla tarihte değerli bir yere sahip olan Erzurum Kongresi’nin yapıldığı bina bu gün de o izleri halâ içinde barındırmaya ve yaşatmaya devam ediyor.



"Her hafta aynı heyecanı yaşamak güzel"


Vali Mustafa Çiftçi, Erzurum Kongre Binası’nın tarih içinde önemli ve değerli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Haftanın ilk gününe burada başlamak bize de güç veriyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet kurulacağını ilk defa burada Mazhar Müfit’e ifade ederek not almasını istiyor. Bizler de o günlerin hatırasını yaşatmak ve geleceğe taşımak için böyle bir uygulama başlattık. Misafirlerimizi burada ağırlıyor ve Valilikle ilgili işlemleri Kongre Binamızdan yürütüyoruz. Erzurum Kongresi aldığı kararlar ve Kurtuluş Savaşı’na kattığı anlamla özellikle gençlere iyi anlatılmalı. Bulunduğumuz binanın çok farklı bir atmosferi var. Burası buram buram tarih kokuyor" diye konuştu.



Vali Mustafa Çiftçi’nin "Erzurum Kongre Binası" mesaisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri protokolünde galibiyet sevinci Süper Lig’in 31. haftasında evinde ağırladığı Çaykur Rizespor’u 2-0 mağlup eden Kayserispor’da 3 puan sevinci yaşanırken maçın ardından açıklamalarda bulunan Vali Gökmen Çiçek; "Şehir; birlik ve beraberlik içerisinde hafta içinden bu yana kenetlenmiş durumda" dedi. Süper Lig’de kalma mücadelesi veren Kayserispor, ligin 31. haftasında konuk ettiği Çaykur Rizespor’u 2-0’lık skorla mağlup etti. Maç sonu stadyum çıkışında açıklamalarda bulunan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç; "Takımımızı motive edecek, birliği ve beraberliği sağlayacak, suçlu arama yerine önümüze bakarak başarıya nasıl imza atarızın gayreti içerisinde olmamız gerektiğini paylaşıyorum. Kayseri bizim değerimiz, Kayserispor ayrı bir markamız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki haftalarda da Kayseri’mizin birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde yoluna devam edeceğine inanıyorum" dedi. "Başka Kayseri yok" Galibiyetten dolayı emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Vali Gökmen Çiçek ise; "4 yıldır Kayseri’de hizmet etmeye çalışıyorum. Bildiğim şu; başka Kayseri yok. Biz ne olursa olsun; kötüye de gitsek, iyiye de gitsek bizim Kayseri’yi desteklemekten başka şansımız yok. Bugün taraftarlar, anneler, ablalar, büyükler, küçükler herkes tadı doldurdu ve maçın son dakikasına kadar Kayseri’ye olan sevdasını haykırdılar. Şehir; birlik ve beraberlik içerisinde hafta içinden bu yana kenetlenmiş durumda. Çünkü bizim başka gidecek bir şehrimiz, başka yaşayacak bir Kayseri yok. Bize bugün bu sevinci yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Kayserispor’un ligde kalması için yönetim kurulu başkanımızın, büyükşehir belediye başkanımızın verdiği büyük bir mücadele var. Kayserispor’u çok seviyoruz. Mutluyuz, darısı önümüzdeki haftaya. Önümüzdeki hafta tüm Kayserilileri stada davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.