YEREL HABERLER - 21 Aralık 2011 Çarşamba 11:36

ESKİŞEHİR`DE TULAREMİ UYARISI

A
A
A
ESKİŞEHİR`DE TULAREMİ UYARISI

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlar arasında “tavşan ateşi” veya “avcı hastalığı” olarak bilinen tularemi hastalığına karşı uyarıda bulundu.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, genellikle kemirgenlerde bulunan hastalık mikrobunun hayvanın idrarı, kanı veya organlarının, deri ve mukozaya temas yoluyla insana bulaştığı kaydedildi. Tularemi hastalığı ayrıca, hasta olan av hayvanlarının yüzülmesi, etlerinin parçalanması veya bu hayvanlara ait etlerin çiğ ya da iyi pişirilmeden yenmesiyle de bulaşabileceği gibi kene ve kan emici sineklerin insanları ısırması ile de bulaşabiliyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız başta olmak üzere çiftçilerin, avcıların, kasapların ve aşçıların tularemi hastalığına karşı duyarlı olmaları istenirken hastalıktan korunmanın en temel yolunun genel hijyene dikkat etmek olduğu vurgulandı. Hastada baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları ve ateş gibi ani şikâyetlerle başlayıp lenf bezi iltihabı ve şişmesiyle belirginleşen tularemi hastalığının Eskişehir’de ferdi vakalar şeklinde gözlendiği belirtildi. Eskişehir adına korkulacak bir durum tespit etmediklerini belirten yetkililer, vatandaşların tularemi hastalığından korunmak için kaynağı belirsiz veya yeterince klorlama yapıldığından emin olunmayan suları kaynatarak içmeleri gerektiğini vurguladılar. Özellikle av hayvanlarının yüzülmesi ve parçalanması esnasında eldiven kullanılması, bu hayvanlara ait etlerin iyice pişirilerek yenilmesinin tavsiye edildiği açıklamada meyve ve sebzelerin bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiğinin de altı çizildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)