YEREL HABERLER - 19 Ekim 2016 Çarşamba 13:44

SGK Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa’dan yapılandırmaya dair açıklamalar

A
A
A
SGK Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa’dan yapılandırmaya dair açıklamalar

Sosyal Güvenlik Kurumu Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa, vatandaşların SGK’ya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yürürlükteki kanun ile ilgili açıklamalarda bulundu.
6736 Sayılı Kanunun borçlulara yeni bir fırsat verdiğini belirten Kısa, “Yapılandırma, 2016 yılında Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, sigorta primi, işsizlik sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları ile kurumumuzca başka kurumlar adına tahsil edilen, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinde hesaplanan sigorta primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarını kapsamaktadır” dedi.
Ödeme ve taksit seçenekleri
Yapılandırılmış borçların ödenmesine yönelik seçenekler konusunda açıklamalarda bulunan Kısa, “İlk taksit ödeme süresinde tamamen ödenmesi halinde borç aslının tamamı ile hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 50 sinin ödenmesi halinde diğer feri alacaklar terkin edilecektir. Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanarak tutar için, peşi veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkânı getirilmiştir. 30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup, 19 Ağustos 2016 tarihinden önce kesinleştiği halde ödememiş veya ödenmiş olan idari para cezası asıllarının yüzde 50 si ile Yi-ÜFE aylık değişim oranları esas hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde idari para cezası kalan yüzde 50 si ie idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlere, borcu yoktur yazısı alabilecek, bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacak ve teşviklerden yararlanabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
Genel sağlık sigortası prim cezaları siliniyor
Borçların yapılandırılması ile birlik genel sağlık sigortası prim borçlarının silineceğine dikkat çeken SGK Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa, genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren dört ay içinde gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme ikanı sağlandığını belirtti. Kısa, “Bununla birlikte genel sağlık sigortalıları, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren beş ay içinde müracaat etmeleri halinde 30 Haziran 2016 ve önceki dönemleri ait genel sağlık sigortası prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinerek borç aslının peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin ödeme veya taksitle ödemede ilk taksit altı ay içinde ödenecektir. Borçlarını yapılandırdığı tarihten sonraki cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması, yapılandırmanın borçlarının ilk taksitini ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi kaydıyla kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu, kişiler, genel sağlık sigortası kapsamında sağlı hizmetlerinden yararlanacaklardır” dedi.
Yapılandırma hakkı ne durumda kaybolur
Kanuna göre yapılandırma hakkının kaybolduğu durumlara değinen Kısa, “Yapılandırma taksilerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi. Taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisin de, ikiden faza ödenmemesi veya eksik ödenmesi. Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de taksitlendirme hakkı kaybolacaktır. Taksit tutarının yüzde 10’u aşılmamak kaydıyla 5 lira kadar yapılmış esik ödemeler ihlal sayılmayacaktır” şeklinde belirtti.
Yapılandırma müracaatları nerelere yapılabilir
Yapılandırma kanunundan yararlanmak için başvurular, e-Sigorta şifresi ile online, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen veya posta yolu ile yapılabilecektir. Yapılandırılan borçlar, taksit tutarları ve ödeme vadeleri prim ödeme yükümlülerine internet üzerinden görüntülenebilecektir. Ayrıca 4/ B (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların emeklilik şartlarının tamamlamış olup borç nedeniyle emekli olamayanların uygun şartlarda kredi alarak borçlarını ödeme ve emekli olmalarını sağlamak amacıyla Ziraat Bankasıyla protokol imzalanmıştır. Yapılandırma başvuruları 31 Ekim 2016 tarihine kadar sürecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Batman Belediyesi önünde kendini yakmak istedi Batman’da kayyum ile yönetildiği sırada belediye tarafından evinin bakımının bir kısmı tamamlanan bir vatandaş, seçim sonrası belediyeden aldığı yardımın kesilmesi sonucu belediye binası önünde üzerine benzin döküp kendisi yakmak istedi. Edinilen bilgilere göre, daha önce harabe olan Aydınlıkevler Mahallesindeki evi kayyum ile yönetilen Batman Belediyesi tarafından yapılmak üzere yıkılan Mehmet Şah Başaran, 31 Mart seçimlerinde belediyenin DEM Parti’ye geçmesinin ardından evindeki çalışmanın durması üzerine eşi ile birlikte belediyeye gitti. Belediye Başkanı Gülistan Sönük ile görüşen Mehmet Şah Başaran, elinde benzin bidonu ile belediye binası önüne geldi. Belediye binası başkanlık girişi önünde üzerine benzin dökerek, “ben yandım belediye de yansın” diyerek kendini yakmak istedi. Belediye güvenlik görevlileri ve zabıta ekiplerinin müdahalesi ile Mehmet Şah Başaran’ın kendini yakma girişimi engellendi. Olay yerine gelen polis, Başaran’ı gözaltına aldı. Başaran sosyal medya hesabından “Batman halkı bizlere sahip çıkmadınız. Batman Valiliğine, Batman Belediyesine binlerce kez sorunlarımızı anlattım ilgilenen olmadı. Batman Belediyesi söz vermişti evimizin yapımını tamamlayacaktı. Çaresiz durumdayız. Şuanda Batman Belediyesi önündeyim kendimi yakacağım. Üzerime benzin dökmeye çalıştım. Batman Belediye Başkanlığı güvenlik görevlileri bana müdahale etti, küfür ve hakarette bulundu. Bana bir şey olursa Batman Belediye Başkanlığı yetkilileri sorumludur” diye paylaşımda bulundu.
İstanbul İstanbul’da hayvan kaçakçılığı operasyonu: 565 egzotik hayvan ele geçirildi, 36 kişi yakalandı İstanbul polisince çeşitli tarihlerde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, ticareti yasak olan 565 egzotik hayvan ele geçirilirken, 36 şüpheli yakalandı. Ele geçirilenlerin arasında yavru timsah, maymun, yılan gibi egzotik hayvanların olduğu öğrenildi. Alınan bilgilere göre, nesli tehlike altında bulunan ve ticareti yasak olan canlı hayvan ticaretine ilişkin geniş çaplı çalışma gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet” eden kişilere yönelik operasyonlarını sürdürdü. Emniyet ekipleri, 11 şüpheli hakkında mahkeme kararı alarak, yasadışı hayvan ticaretinden elde edilen gelirin izini sürdü. Türkiye Bankalar Birliği ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) çalışması yapan polis, soruşturma kapsamında ilk olarak 17 Ocak’tan itibaren gerçekleştirilen teknik ve fiziki takip sonucunda 30 ayrı ara yakalama gerçekleştirdi. Çalışmaların devamında 29 Nisan’da İstanbul merkezli 15 ilde belirlenen 1 işyeri, 2 depo ve 39 farklı eve daha eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda 565 egzotik hayvan, 18 hayvansal ürün, 52 çip ve 1 çip okuma cihazı, 3 bin 215 hayvan halka bileziği ve bir tabanca ele geçirildi. Ara yakalamalarla beraber toplamda 36 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan ve “CITES Sözleşmesine Aykırılık” suçlarından işlem gören şüphelilerin 27’si serbest bırakıldı. Geri kalan 9 kaçakçının ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği ve yarın adliyeye sevk edilmelerinin beklendiği öğrenildi.