YEREL HABERLER - 26 Mart 2017 Pazar 15:13

Odunpazarı Belediyesi karbon salınım haritası hazırlıyor

A
A
A
Odunpazarı Belediyesi karbon salınım haritası hazırlıyor

Çevreci çalışmaları ile dikkat çeken Odunpazarı Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak “Karbon Salınım Miktarının Haritalanması"nı hazırlamaya başladı.

Çevreci çalışmaları ile dikkat çeken Odunpazarı Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak “Karbon Salınım Miktarının Haritalanması"nı hazırlamaya başladı.


Sanayileşmenin ve nüfusun artmasıyla birlikte hava kirliliği artık insan yaşamını tehdit ediyor. Bu kirliliğin oluşturacağı tehlikeyi fark eden ülkeler, Kyoto Protokolü çerçevesinde öncelikle hava kirliliğini belli bir sınırın altında tutmanın yollarını aramaya başladı. Şehirler ise bu hava kirliliğinden etkilenen yerlerin en başında geliyor. Şehirlerde yaşayanlara yaşadıkları yeri uygun hale getirmekte de başrol belediyelere düşüyor. 1997 yılında imzalanan ve 2005 yılında yürürlüğe giren protokole göre 2020 yılına kadar Türkiye, karbon salınımını en az yüzde 20 azaltmayı öngörüyor. İmzalanan protokol gereği ise Türkiye bu kurala uymak zorunda. Çevreye ve insana karşı sorumluluklarının farkında olan Odunpazarı Belediyesi de bu konuda çalışmalara başladı. Odunpazarı Belediyesi, “Karbon Salınım Miktarının Haritalanması” çalışması başlattı. Karbon salınımını kontrol ederek belli bir değerin altında tutmayı hedefleyen Odunpazarı Belediyesi, Anadolu Üniversitesinde bu konuda yüksek lisans yapan Creck Svonsky Revenge Dassi Tsopmo’nun araştırmalarına destek veriyor. Bu çalışma ile Odunpazarı Belediyesi, uydu verileri ve yer gerçeklerini kullanarak Odunpazarı sınırları içinde bulunan mahallelerin “Karbon Salınım Haritasını” oluşturacak. Yetkililer, çalışmaların Haziran ayı sonunda tamamlanacağını bildirildi.


Elde edilen harita, Odunpazarı Belediyesinin hareket planının temelini oluşturacak. Yapılan haritalama çalışması sonucunda mahalle mahalle karbon salınım miktarları tespit edilebilecek. Yapılacak olan karbon salınımının azaltılması çalışmalarında ise haritalama işleminin kesin olarak yapılması gerekiyor. Her mahallenin karbon düzeyi belirlendiğinde imar işlerinden ruhsat işlerine, fen işlerinden park bahçe yapım işlerine kadar belediyenin bütün birimleri bu haritalar üzerinden çalışmalarını yürütecek. Bu yöntem kullanılarak her yıl belediye sınırları içinde bulunan mahallelerde karbon değerlerinin azaltılması yönünde çalışmalar yapılacak. Sınırları içindeki mahallelerde insan sağlığını öncelik olarak kabul eden Odunpazarı Belediyesi, böylelikle “Akıllı Belediyecilik” çalışmalarında ilk şartı yerine getirmiş olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.