EĞİTİM - 20 Mayıs 2017 Cumartesi 11:30

(Özel Haber) Güvenli Bir Kurye projesi ile motosiklet kazaları azalacak

A
A
A
(Özel Haber) Güvenli Bir Kurye projesi ile motosiklet kazaları azalacak

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri, ‘Güvenli Bir Kurye’ projesi kapsamında eğitmenler eşliğinde motosikletli kurye olmak isteyenlere trafikte güvenli sürüş eğitimi verdi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri, ‘Güvenli Bir Kurye’ projesi kapsamında eğitmenler eşliğinde motosikletli kurye olmak isteyenlere trafikte güvenli sürüş eğitimi verdi.


Tepebaşı Belediyesi’nin de desteklediği proje kapsamında, yılda ortalama 7 bin kazanın yaşandığı, 4 tekerlekli araçlara nazaran olası kazalarda yaşanan ölümlerin 16 kat fazla olduğu motosikletlere yönelik Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından örnek bir proje gerçekleştirildi. Proje Yürütme dersi kapsamında öğrenciler, motosikletli kuryeler olmak isteyenlere trafikte güvenli ve kurallara uygun bir şekilde seyir etmeleri adına motosiklet eğitmenleri eşliğinde temel eğitim verildi. Yağmur, çamur, kar, soğuk ve sıcak demeden çalışan moto kuryelerin giymesi gereken kıyafetler, teslimata çıkan paketlerin trafikte güvenli bir şekilde teslimi, hız limitleri ve motosikletle yol üzerindeki konum gibi birçok konu anlatıldı. Bunun yanında öğrenciler, sadece motorlu kurye olmak isteyenle kalmayıp, Güvenli Bir Kurye isimli internet sitesi oluşturarak, motorlu kurye olan kişilerin de gerçekleştirilen projeden faydalanması adına çekilen eğitim videolarını buraya yükleyerek daha geniş çapta fayda sağlamayı amaçladı.



“Kıyafetlerle, kostümümüzle ve motosikletlerle trafikle ilgili önemli bilgiler verdik”


Konuyla ilgili açıklama yapan Motosiklet Eğitmeni İlkay Mustafa Güneş, yapılan proje hakkında konuşarak, “Güvenli Bir Kurye projesi ile ilgili Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden bize geldiklerinde, gerçekten çok güzel bir proje olduğunu gördük. Onlarla birlikte biz de projeye ortak olmak istedik. Onlarla birkaç motosikletli kurye ve çeşitli derslerimizde birlikte olduk. Çok güzel çalışmalar yaptık. Motosikletle ilgili genel bilgiler verdik. Kıyafetlerle, kostümümüzle ve motosikletlerle trafikle ilgili önemli bilgiler verdik” şeklinde konuştu.



“Yaptıkları hatanın bedellerinin çok ağır olacağını bir şekilde anlatmaya çalıştık”


Proje kapsamında motorlu kuryelere eğitim veren Motosiklet Eğitmeni Ersin Uysal ise, çok heyecan verici bir proje olduğunu belirterek, “Çok heyecan verici bir proje öncelikle, biz sektör olarak eğitimi önemsiyoruz. Bu da bir fırsattı bizim için, gençlerin enerjisini aldık. Onlar bize enerji verdiler, bize geldiklerinde projelerini anlattılar. Biz de en etkili bir şekilde nasıl yapabiliriz, kendi yaptığımız eğitimin yanı sıra öğrenci arkadaşlarımızın bize verdiği senaryolarla birleştirerek, başarılı bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Sektör adına hayırlı olsun. Biz gençlerin delikanlı olduğu dönemde, kendilerini çizgi film kahramanları zannetmemelerini istiyoruz. Yaptıkları hatanın bedellerinin çok ağır olacağını bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bunu yaparken de ekipmanları tam olarak kullanmaları gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.


Uysal, hiçbir şeyin insan hayatından daha önemli olmadığını vurgulayarak, “Hiçbir şey sizin hayatınızdan önemli değildir. Sizin hayatınız, sizi sevenler, aileniz için çok önemlidir. Biz de bunları vurguladık. Bazen sert oldu verdiğimiz spesifik örnekler ama olması gereken budur. Biz en iyi şekilde nasıl yetiştiririz, ne yapabiliriz şeklinde düşündük ve bunları gözden geçirdik. Tabii ki kendi eksiklerimizi de gördük. Sektör olarak biz özellikle kuryelerin ekstra bir eğitim almalarını gerektiğine inanıyoruz. Bunun da sağlanması tabii ki büyüklerimize düşüyor. Bu konuda da bize düşen bir görev olursa yerine getiririz” diye belirtti.



“Umuyoruz ki bu farkındalık etkinlikleri birçok kuryeye ulaşır”


Güvenli Bir Kurye projesi hakkında yaptıkları çalışmaları anlatan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Sümeyye Beyza Çorbacı, “Bitirme projemiz kapsamında ‘Güvenli Bir Kurye’ nasıl olur buna yöneldik ve bu konuyla alakalı farkındalık etkinlikleri tasarladık. Öncelikle saha araştırmalarıyla başladık, kaza oranlarına baktık maalesef çok yüksek rakamlar. Bu kaza oranlarını en aza indirebilmek adına farklı fikirler edinmeye çalıştık. Bu etkinliklerle de onların işlerini daha güvenle yapabilmeleri adına farkındalık etkinlikleri düzenleyerek bu kaza oranlarını en aza düşürmeyi öngördük. Ekim ayından bu yana etkinliklerimiz devam ediyor. Öncelikle biz internet sitesi oluşturarak, bu farkındalık etkinliklerine yönelik projemizin daha fazla ulaşmasını hedefledik. Afişler tasarladık ve kuryelerin dikkat etmesi gerekenler başlığı altında bir eğitim videosu hazırladık. Bu eğitim videosunu da ne kadar çok motosikletli kurye izlerse o kadar iyi düşüncesiyle hazırladık ve uyulması gereken genel kurallardan bahsedilmesini sağladık. Proje arkadaşlarımızla birlikte umuyoruz ki bu farkındalık etkinlikleri birçok kuryeye ulaşır ve az da olsa kaza oranlarının azalmasına yönelik bir hedefe ulaşır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.