SAĞLIK - 20 Kasım 2017 Pazartesi 12:35

Bebeklerin ortopedik problemlerinde erken tanı ve tedavi önemli

A
A
A
Bebeklerin ortopedik problemlerinde erken tanı ve tedavi önemli

Özel Ümit Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.

Özel Ümit Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Salih Bülent Özyurt, çocuklarda ortopedik problemler hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.


Çocuk ortopedisi hakkında bilgi veren Özyurt, “Çocuk ortopedisi, çocuk yaş grubundaki bireylerin doğumsal ya da sonradan kazanılan ortopedik hastalıkları ile ilgileniyor” dedi. Çocuk ortopedisinin önemli bir bölümünün genetik bozukluklar nedeniyle anne karnında gelişen eksiklikler sonucu oluşmuş ortopedik hastalıkların oluşturduğunu aktaran Özyurt, “Gebelik döneminde artık teşhis yöntemleri çok gelişti. Üç boyutlu ultrasonlar, gelişmiş tanı cihazları ile henüz anne karnında iken pek çok hastalıkta erken teşhis konulabiliyor. Kadın doğum uzmanı meslektaşlarımız aileyi doğum sonrası yönlendiriyorlar. Böyle yapıldığında erken tedavi için alarmda olunuyor aslında ve bu önemli bir avantaj” şeklinde konuştu. Özyurt bununla ilgili yaşadığı deneyimi ise şöyle anlattı:


“Yakın zamanda altı aylık bir gebenin bebeğinin ayaklarında şekil bozukluğu olduğu tespit edildi. Aile bu konuda ne yapılabileceğini danışmak için bize geldi. Aileyi aydınlattık ve bilgi verdik. Olabilen en erken dönemde tedaviye başlamak gerektiğini ve yüzde yüze yakın düzelme olacağını söyledik. Aile Eskişehir’e doğum için geldi. Sezaryen ile doğum gerçekleşti. Bebek altı saatlik iken bebeğe müdahale ettik. Ultrasonla konulan tanı doğruydu. Ayakları içe dönüktü bebeğin. Çarpık ayak diyoruz buna. Erken tedavi ederek düzelme imkanı sağlandı bebeğin. Erken başlamanın avantajı şu: ‘Dokular yumuşak, gergin değil hızlı bir düzelme sağlanabiliyor. Ortalama beş haftada ayağın içe dönüklüğü giderilmiş oluyor.’ Ailenin hekimine güvenmesi, hekimin deneyimi ve aile ile doğru bir işbirliği çok önemli. Bu çocukların okul çağına kadar izlenmesi gerekiyor.”


İlk bakışta fark edilmeyebilir


İlk bakışta gözle görülemeyecek ortopedik problemlerin de bulunduğunu belirten Dr. Özyurt, “Bunları bir hekimin muayenesi ile dahi anlamak kolay değil, bu nedenle bazı testler yapmak gerekiyor. Kalça çıkığı özellikle, hekim muayenesinde bile tanı atlanabilir, gözden kaçabilir. Çocuk bir-bir buçuk yaşına geldiğinde aksamasından fark ederek hekime geliyor aileler ve pek çok kolay tedavi fırsatı da ne yazık ki kaçırılmış oluyor. Önlem olarak batıda birçok ülkede yeni doğan bebeklere rutin olarak yapılan takip uygulamasında kalça ultrasonu var. Her yeni doğan bir aylık olduğunda mutlaka ortopedik muayene ve kalça ultrasonografisi yapılmalı” diye konuştu.


Kundaklama çok yanlış!


Çıkık kalçaların ortopedik rahatsızlıklar alanında çok önemli bir grubu teşkil ettiğini ifade eden Dr. Salih Bülent Özyurt, şunları söyledi: “Çıkık kalçalar teşhis edilir edilmez doğru tedavi, hastayı cerrahi müdahaleden kurtarıyor. Bazı aileler bebeklerini kundaklıyor. Kundaklamada bebek düzgün olsun diye sıkı sıkı sararlar. Çok yanlış bir tutum, çocuğumuza yapacağımız en büyük kötülüklerden biri. Kundaklama her iki bacağı bir birine yapışık tuttuğu için kalçayı dışarı doğru yönlendiriyor. Kalça gelişimi de doğum öncesi tamamlanmadıysa dış etken olarak bacakları bu pozisyona alarak mevcut olan bir problemin üzerine gayret ederek bir problem daha katmış oluyoruz ve çocukların kalçaları çıkabiliyor.” Ayrıca kalça çıkığı konusunda ailelerin alarmda olması gereken risk faktörlerinin de olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Özyurt, “İlk bebek, kız bebeklerde, ikiz-üçüz bebekler, makat gelişi dediğimiz doğum kanalına başıyla değil de ters yerleşen bebeklerde kalça çıkığı riski çok daha fazla. Gebelik takiplerinde annelerin suyunun erken azalması da risk faktörleri arasında. Anneler babalar ilk bebeğiniz ise özellikle ailede doğumsal ortopedik bir problem varsa, iki kat daha alarmda olun”


Bu risk faktörlerinin bulunmamasının bebekte kalça çıkığı görülmeyeceği anlamına gelmediğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erken tanı konduğunda özel bir ortopedik kalça ortezi takılıp gelişimini takip ederek tamamen kalçalar düzelebiliyor. İlk altı ayda tanı konan bebeklerde ameliyatsız bebeklerin kalçalarını tamamen düzeltmek mümkün. Tanıda gecikildiğinde ise çocuk yürümeye başladığında veya emeklemeye başladığında bir asimetri fark ediyor aile. Hareket kısıtlılığı da olabilir. Bu çocuklar yaşıtlarından daha geç yürüyeceklerdir ve aksama fark edilecektir. Bu aşamada kalça eklemine cerrahi müdahale gerekiyor. Bazen altı-yedi yaşında çocuklar geliyor. O zaman kemik ameliyatları gerekiyor. Çocuk yaşı ilerledikçe tedavi süreci de zorlaşıyor. Özetle Çocuklarda ortopedik hastalıklarla mücadeleyi bir savaş olarak tanımlarsak bu savaşı kan dökmeden kazanmanın yolu erken teşhistir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.