- 23 Ocak 2020 Perşembe 14:07

Yeşil Efendi Konağı’da ‘Tarih Söyleşileri’ devam ediyor.

A
A
A
Yeşil Efendi Konağı’da ‘Tarih Söyleşileri’ devam ediyor.

Odunpazarı Belediyesi’nn düzenlendiği Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde ‘Tarih Söyleşileri’ devam ediyor.

Odunpazarı Belediyesi’nn düzenlendiği Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde ‘Tarih Söyleşileri’ devam ediyor.


Odunpazarı’nı tarihin, bilimin, kültür ve sanatın merkezi yapma iddiasını sürdüren Odunpazarı Belediyesi’nin düzenlediği Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde ‘Tarih Söyleşileri’ devam ediyor. Cezmi Karasu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye çok sayıda Eskişehirli katıldı.


Memleket Sevdalıları Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Tarih Söyleşileri’nde Cezmi Karasu, Eskişehir’in Kurtuluş Savaşı’ndan II. Dünya Savaşı’na kadar süren durumunu dinleyenlere anlattı. Yeşil Efendi Konağı’nda gerçekleşen söyleşi de Karasu, Eskişehir’in bir Cumhuriyet kenti olduğunu vurguladı. Atatürk’ün İstanbul’dan sonra en çok Eskişehir’i ziyaret ettiğini belirten Karasu, Atatürk’ün Eskişehir’i 23 kez ziyaret ettiğini söyledi.


Eskişehir cumhuriyet tarihinde önemli roller oynadı


Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurulduğunda genel manzarayı anlatan Karasu, Cumhuriyet’in durumu belirlemek için İzmir İktisat kongresini topladığını söyledi. Bu sayede ülkedeki sanayi envanterinin çıkarıldığını ifade eden Karasu, bu tesisler arasında en önemli sanayi tesislerinin arasında bugün de faaliyetlerini Tülomsaş adıyla sürdüren Cer Atölyesi’nin olduğunu belirtti. Bu sebepten dolayı Eskişehir’in genç Cumhuriyet’te çok önemli bir rol oynadığını belirtti.


Göçler Eskişehir’i şekillendirdi


1920’lerde nüfus ihtiyacının olduğunu söyleyen Karasu, bu sebepten Türkiye Cumhuriyeti’nin bir zamanlar Osmanlı toprağı olan ama o tarihlerde başka ülkelerin sınırları içerisinde yer alan Türk topluluklarına kapısını açarak davet ettiğini ifade etti. Bu şekilde Türk çağdaşlaşmasının altında dışarıdan gelen Türk topluluklarının büyük katkısı olduğunu söyledi.


Cer atölyesi sayesinde Eskişehir önemli ilklere imza attı


Eskişehir’in bu noktada ağır sanayisi sayılabilecek Cer Atölyesi’ne sahip olduğunu söyleyen Karasu Eskişehir’in bu Cer Atölyesi sayesinde ilginç ilklere imza attığını ifade ederek “Türkiye’nin ilk şehir haritasının yine Eskişehir’de çıkarıldı. Bu noktada çok önemlidir. Çünkü dışarıdan gelen göçlerin nereye yerleştirileceği konusu öne çıktı ve bu yönde çalışmalar yapıldı. Ayrıca ülkenin demiryollarının en çok ihtiyaç duyduğu bu zor günleri misyonuna yaraşır biçimde atlatabilmek için Cer Atölyesinde bir seferberlik başlatıldı. Önce askere alınan işçilerin yerine altı aylık kurslarla yeni işçiler eğitildi.


Cer Atölyesi’nin bünyesinde yetişmiş insan gücü eğitimini sürekli kılabilmek için gündüzlü ve yatılı Çırak Sanat Okulları açıldı. Atölyede kalan bir avuç uzman işçi bir yandan demiryollarına ve orduya eksiksiz bir destek sağlarken, bir yandan yeni işçi ve çıraklara öğretmenlik yaptı, diğer yandan da henüz hiçbir sanayinin olmadığı ülkemizde seferberliğin zor koşullarının doğurduğu güçlükleri aşabilmek için yeni projeler peşinde koşuldu. Bu insanüstü özverinin sonucunda daha önce yapılmayan birçok makine parçalarının, hatta takımların imalatı gerçekleştirildi. Yine bu dönemde, Cer Atölyesi bünyesinde kurulan Kaynak Evi aynı zamanda Türkiye’de dünya standartlarında kaynakçı yetiştiren bir merkez oldu “ dedi.


Galerilerde söyleşiler devam edecek


Odunpazarı Belediyesi’nin Tarihi Bölge’de bulunan galerilerde söyleşiler düzenlemeye devam edeceğini belirten yetkililer, Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nda şiir ve edebiyat; Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi’nde gazetecilik, Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde ise tarih üzerine söyleşilerin yapılamaya devam edeceğini kaydetti. Yetkililer, Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde gerçekleştirilen Tarih Söyleşilerinin farklı konuklar ile Atatürk, milli mücadele, kuruluş, kurtuluş ve Eskişehir üzerinden genişleyerek süreceğinin altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da 49 mağdur kadın KADES uygulaması sayesinde şiddetten kurtuldu Bitlis’in Tatvan ilçesinde KADES uygulamasıyla 49 mağdur kadın şiddetten kurtuldu. Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri, Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uygulamanın telefonlara nasıl yükleneceği konularında kadınlara bilgilendirmelerde bulunan polis ekipleri, ayrıca KADES ile ilgili broşür dağıttı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, kentte çalışan ve ev hanımı olan 5 bin kadını KADES uygulaması hakkında bilgilendirdiklerini ifade ederek, “KADES uygulamasıyla şiddet gören ve şiddet görme ihtimali olan kadınlarımızı düzenli olarak bilgilendiriyoruz. Bitlis il ve ilçelerinde 1 yıl boyunca toplamda 5 bin çalışan ve ev hanımı olan kadınlarımızı bilgilendirdik. Bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi. KADES uygulaması sayesinde Türkiye geneli 1 milyon 128 bin 84 ihbarın mevcut olduğunu söyleyen Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli Komiser Müge Bostan da, “Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak KADES uygulamasının tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Şiddet gören veya şiddet görme ihtimali olan bayanların akıllı telefonlarına yükleyecekleri KADES uygulaması, bilgileri tek bir tuşla çağrı merkezlerine ulaştırması ve sonrasında en yakın devri ekibinden hızlı bir şekilde yardım almaları sağlanmaktadır. KADES uygulamasıyla Türkiye geneli 6 milyon 388 bin 633 kadına ulaşılmış, 1 milyon 128 bin 84 ihbarı mevcuttur” ifadelerini kullandı. Tatvan ilçesinde 49 mağdur kadının şiddet görmesini engellediklerini Komiser Bostan, “Tatvan İlçe Emniyet müdürlüğü olarak 192 ihbar alınmış, 49 mağdur kadına adli işlem yapılmıştır. Diğer ihbarlar ise deneme amaçlı ve yanlışlıkla basılmış ihbarlardan oluşmaktadır. Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak tüm ihbarlara ulaşılmıştır” şeklinde konuştu.
Ağrı Siyer Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen Siyer Yarışması’nda derece alanlara ödülleri teslim edildi. Ağrı’nın Patnos ilçesinde gerçekleştirilen programa çok sayıda veli iştirak etti. Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından organize edilen "Onu Oku Onu Yaşa" temalı Siyer Yarışması’na Ağrı’nın Patnos ilçesinde katılan ve ülke geneli derece yapan öğrencilere ödülleri gerçekleştirilen bir program ile teslim edildi. Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu bahçesinde gerçekleştirilen programda öğrencilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci velisi de katıldı. Programda kısa bir konuşma yapan Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu Müdürü Osman Gümüş, çok sayıda öğrencinin yarışmada hatırı sayılır derece aldığının altını çizdi. Gümüş, "Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye geneli "Onu Oku Onu Yaşa" temalı siyer yarışmasına okulumuz Patnos Selahaddin Eyyubi Ortaokulu öğrencileri tarafından yoğun bir katılım gösterilmiştir. Öğrencilerimizin, okulumuz din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmeni sayın Tayfun Demir öncülüğünde yapmış oldukları hummalı çalışmaları başarıyı beraberinde getirmiştir. Türkiye geneli katılım sayısının 194 bin olduğu yarışmada açıklanan kesin bilgilere göre, öğrencimiz Asmin Özdoğan Patnos 1’incisi, Ağrı 2’ncisi ve Türkiye 106’ncısı olmuştur. Takdir edilesi bir diğer başarı ise yine okulumuz öğrencilerinden Ela Cücen’e aittir. Öğrencimiz Patnos 2’ncisi, Ağrı 6’ncısı ve Türkiye 129’uncusu olmuştur." dedi. Öğrencilerinin başarılarını sıralamaya devam eden Gümüş şunları söyledi:"Başarılarımız bununla sınırlı değildir. Oldukça yüksek bir katılıma sahip bu yarışmada Levent Damar, Havvanur Hamay, Zeynep Hamay, Umut Doğan ve Abdulsamet Habip Taştoprak isimli öğrencilerimiz ilk bine girmişlerdir. Gelecek yıl yapılacak olan yarışmaya daha iyi hazırlanarak gerek il gerek ilçe düzeyinde daha fazla öğrencimizin başarı göstereceğine inanıyorum. Bu başarılarda büyük emeği olan sayın Tayfun Demir hocamızı ve öğrencilerimizi başta şahsım olmak üzere okulumuz adına tebrik ediyor ve bu başarılarının katlanarak daim olmasını diliyorum." Derece giren öğrencilere Vakıf tarafından gönderilen hediyeler sırasıyla takdim edildi.