GENEL - 21 Nisan 2021 Çarşamba 16:01

Kaplarda naftalin görünce mahkemeye başvurdu

A
A
A
Kaplarda naftalin görünce mahkemeye başvurdu

Eskişehir’de yaşadığı binanın önünde sokak kedilerini besleyen hayvansever, komşusunun kendisini tehdit ettiğini ve kedileri zehirlemek amacıyla mama ve su kaplarının içerisine naftalin koyduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Eskişehir’de yaşadığı binanın önünde sokak kedilerini besleyen hayvansever, komşusunun kendisini tehdit ettiğini ve kedileri zehirlemek amacıyla mama ve su kaplarının içerisine naftalin koyduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu.


Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde ikamet eden Tülin Mirza, oturduğu apartmanın kapısının önüne kediler için mama ve su koydu. İddiaya göre kedilerin orada yoğunluk oluşturmasından rahatsız olan komşuları, kedilerin arabalarını kirlettiğini gerekçe göstererek Mirza’yı tehdit etti. Tehditlere kulak asmayarak kedileri beslemeye devam eden Mirza, bir gün kapı önüne bıraktığı mama ve su kaplarının içerisine naftalin konduğunu fark etti. Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği Mancahane grubunun da desteğini alan hayvansever, kendisini tehdit eden ve kedilerin mama-su kaplarına naftalin koyarak onları zehirlemeye teşebbüs eden komşuları hakkında mahkemeye başvurdu.



“Mama ve sulara naftalin döktüler”


Tülin Mirza, oturduğu mahallede büyüdüğünü ve yıllardır gönüllü olarak kedi ve köpekleri beslediğini söyledi. Komşusunun arabalarına zarar verdikleri gerekçesiyle sokak kedilerini beslemesini istemediğini, ‘Kedileri al git evinde besle’ gibi sözler söylediğini belirten Mirza, “Ben bu sokakta, bu mahallede büyüdüm ve kendi sokağımın, kendi mahallemin kedilerini ve köpeklerini besliyorum. Buradan kovuyorlar, ‘Kedileri al git evinde besle’ gibi saçma sapan şeyler söylüyorlar. Polis çağırdılar olmadı, çünkü polis bir şey yapamıyor. En sonunda mama ve sulara naftalin döktüler, mahkemelik olduk. Ben kendi çapımda gönüllü olarak 13 yıldır mahallemin kedilerini besliyorum” diye konuştu.



“Amaçları kedileri öldürmek”


Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği Mancahane grubundan yerel hayvan koruma görevlisi Nuray Rüzgâr, naftalinleri gördüğünü ve ardından polise haber verdiğini söyledi. Arkadaşı için endişeli olduğunu belirten Rüzgâr, şunları kaydetti:


“Arkadaşımı ‘mama koyma’ diye tehdit ediyorlar. Biz hayvanların da, arkadaşımın da can güvenliğinden endişeliyiz. Hepsini öldüreceklerinden korkuyoruz. Amaçları kedileri öldürmek. Naftalin, bildiğiniz gibi bir zehir. Resmen hayvanları zehirleyip öldürecekler, yok edecekler. Ben görüp arkadaşlara haber verdim, polis çağırdık. Olay yeri inceleme geldi, numuneler alıp gitti. Şu anda mahkemeden haber bekliyoruz. Naftalinleri de incelemeye aldılar, onlardan da haber bekliyoruz. Arkadaşımızın sonuna kadar arkasındayız.”



“Kimse sokaklarda hayvan yaşamayacak diyemez, deme hakkına da sahip değildir”


Hayvan koruma görevlisi Jale Tınaztepe de, “Binanın önündeki iki arabanın sahibi, karısıyla birlikte gelerek tehdit etmeye başladı. Yöneticisi geldi aynı şekilde. Aradan bir hafta, 10 gün geçti, mamalarına, sularına naftalin koyuldu. 25-30 tane kedi vardı, şimdi bu sayı 4-5 tane. Diğer şahıslar da ‘Siz benim kim olduğumuzu biliyor musunuz’ diye konuşuyor. Yöneticinin söylediği, ‘O yaşlı bir adam, akli dengesi yerinde değil, bir tane vursa öldürür, daha sonra ne olur?’ Herkes hakkını ve haddini bilecek. Tülin, hayvanlara mama veriyor. Elinden geldiğince kimsenin hakkına girmeden, laf söylemeden hayvanlara yardım etmeye çalışıyor. Eğer arabaları bu kadar değerliyse branda geçirebilir, kendi garajına veya özel bir garaja çekebilir ama sokaklar hayvanlarındır. Kimse sokaklarda hayvan yaşamayacak diyemez, deme hakkına da sahip değildir. 5199 sayılı Kanun’u okumalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Vincent Van Gogh’un eserinde yer alan ‘tavus kelebeği’ Siirt’te görüldü Ünlü ressam Vincent Van Gogh’un eserine ilham olan, Avrupa’nın en büyük kelebek türü olan “tavus kelebeği” Siirt’te görüldü. Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Düğüncüler köyünde bir vatandaş tavus kelebeği görüntüledi. Tür, Avrupa’nın en büyük kelebeği olarak biliniyor. Kanat açıklığı yaklaşık 16 santimetre olan tavus kelebeği, renk ve desenleriyle görenlerin ilgisini çekiyor. Bu tür, ünlü ressam Vincent Van Gogh’un "Devasa Tavus Kelebeği" eseri olarak da biliniyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, İHA muhabirine, bu görülen kelebek türünün bir güve olduğunu, ülkemizde hemen hemen bulunabilecek bir tür olduğunu söyledi. Türün çok büyük olmasından dolayı dikkat çeken bir tür olduğunu belirten Prof. Satar, “Normalde bunların larvaları kavak ağaçlarının yapraklarıyla besleniyorlar. Bazen de zirai yönde zararlı olarak kabul edilebiliyorlar. Fakat çok büyük oldukları için Avrupa’nın en büyük kelebeğidir. Siirt’te de görülmesi muhtemeledir. Birçok yerde rastlanıyor, bunlar daha çok gece kelebeğidir” dedi. Resimde de görüleceği üzere bu büyük olan kelebeğin Vincent Van Gogh tarafından resmedildiğine değinen Prof. Satar, “Bununla alakalı çok kıymetli bir tablosu var. Bu da dikkatimizi çekmiştir. Çok büyük olduğu için insanların dikkatini çeken düve türüdür. Kelebeğin üzerindeki desenler çok dikkat çekici olduğu için ünlü ressam tarafından resme alınmıştır” ifadelerinde bulundu.
Kayseri Kitap Fuarı ve Şenliği 10 gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 142 yayınevi, 72 yazarın yer aldığı Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, 10 gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Kütüphaneler şehri Kayseri hedefiyle kente yeni kütüphaneler kazandıran ve öğrenci dostu şehir ödülüyle eğitimin ve öğrencinin kentteki en güçlü destekçisi olmayı sürdüren Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi yoğun ilgi gören ve büyük beğeni toplayan bir hizmete daha imza attı. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden biri ve Kayserililerin gözdesi olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde, 19-28 Nisan tarihleri arasında Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği düzenledi. Başkan Büyükkılıç’ın yarının büyükleri olacak bugünün çocuklarının geleceğe daha donanımlı, daha eğitimli ve daha nitelikli hazırlanması için ‘Okuyan ve Okutan Şehir’ misyonu doğrultusunda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı armağanı olarak gerçekleştirilen çocuklara özel Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği son günlerinde de adeta ziyaretçi akınına uğradı. Açılışının yapıldığı 19 Nisan’dan buyana, çocuklar ve aileleri tarafından yoğun ilgi gören etkinlikte minikler Çocuk Kitap Fuarı kapsamında 142 yayınevi ve 72 yazarla buluşurken sahne gösterileri, spor etkinlikleri, bilimsel deney ve gösterilerle de unutulmaz bir şenlik yaşadı. Büyükşehir belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından, millet bahçesi içerisindeki etkinlik alanında gerçekleşen Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği için 27 ve 28 Nisan tarihlerinde de Cumhuriyet Meydanı ile Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi arasında 639 hat kodlu seferler ile ücretsiz ulaşım hizmeti verildi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın, çocuklara 23 Nisan armağanı olan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği, hem eğlenen hem öğrenen hem de deneyimlemenin tadını çıkaran çocuklar ve onların kaliteli ve verimli bir etkinlikle buluşmasından keyif alan ailelerden büyük beğeni topladı. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’ne Ziyaretçi Akınına Uğradı Çocuklara kitabı ve yazarları sevdiren etkinlik, 28 Nisan Pazar günü sona ererken, Hem çocuk kitap fuarı hem de şenlik için Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ziyaretçi akınına uğradı. Çocuklar ve özellikle ebeveynleri Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği için Başkan Büyükkılıç’a teşekkür ettiler.