EĞİTİM - 19 Ekim 2021 Salı 10:06

(ÖZEL) Bu eğitimler sayesinde engelli bireyler evlerine hapsolmuyor

A
A
A
(ÖZEL) Bu eğitimler sayesinde engelli bireyler evlerine hapsolmuyor

Eskişehir’de bulunan bir rehabilitasyon merkezi, bünyesinde verdiği çeşitli eğitimlerle farklı engelleri bulunan birçok vatandaşın hayata kazandırılmasında etkin rol oynuyor.

Eskişehir’de bulunan bir rehabilitasyon merkezi, bünyesinde verdiği çeşitli eğitimlerle farklı engelleri bulunan birçok vatandaşın hayata kazandırılmasında etkin rol oynuyor.


Görsem Görme Engelliler ve Dayanışma Derneği’nin Eskişehir’deki Özel Görsem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, yaşları fark etmeksizin birçok engelli bireyin temel becerilerini geliştiren dersler veriliyor. Bedensel, zihinsel, görme, işitme ve yaygın gelişimsel bozukluk yaşayan bireylerin günlük hayatlarında yapmakta zorlandıkları ve başkalarının yardımı olmaksızın yapamadıkları etkinlikler, bu okulda aşılıyor. Görme engelli öğrenciler için baston eğitimi, yemek yeme, öz bakım, günlük yaşam tarzı, merdiven çıkma gibi dersler verilirken, bedensel engelli bireyler için ise fizik tedavi seansları düzenleniyor.



“Uygun egzersiz programları oluşturuluyor”


Rehabilitasyon merkezinde fizik tedavi uzmanı olarak görev yapan Uzman Fizyoterapist Jale Serin Basım, verilen eğitimler ve tedaviler hakkında konuştu. Her öğrenci için farklı programlar oluşturduklarını belirten Basım, “Fizyoterapi anlamında sadece bedensel engeli olan öğrencilere eğitim veriyoruz. Bir bedensel engelin yanında zihin engeli, görme engeli veya işitme engeli olabiliyor. Bedensel engelli grubu genellikle serebral palsi (beyin felci) ağırlıklı oluyor, ama farklı tanımda öğrencilerimiz, hastalarımız mevcut. Onların değerlendirmeleri yapılarak uygun bir egzersiz programı oluşturuluyor. İhtiyaçlarına göre program belirliyoruz. Ona göre eğitimlerine devam ediyoruz” dedi.



“Öğrenciler eğitimlerle günlük hayatlarını idame ettirebiliyor”


Verdikleri eğitimlerin özellikle görme engelli öğrencilerin birçok konuda hayatlarını bağımsız olarak sürdürmeleri için önemli olduğunu belirten özel eğitim öğretmeni Gülşen Oktay, “Şu anki dersimizi görme olarak işliyoruz. Görme dersinde öğrencilerimizle Braille alfabesi çalışıyoruz, tabletlerimiz var, küp taş diziyoruz, baston eğitimi veriyoruz, yemek yeme, öz bakım, günlük yaşam tarzı eğitimlerimizle öğrencilerimizi destekliyoruz. Bağımsız olarak hayatlarını idame ettirme konusunda çok büyük destekleri oluyor. Merdiven çıkma konusunda öğrencilerimiz biraz tedirgin oluyor görmedikleri için. Bu alanda çok gelişiyorlar, kendileri inip çıkabiliyorlar. Kendileri yemek yiyebiliyor, günlük yaşamlarını idame ettirebiliyorlar. O yüzden bu eğitimin öğrencilerimiz için çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve bunun faydasını da öğrencilerimizde görüyoruz” diye konuştu.



“Kısa hikâyeler ve şiirler yazarak birlikte okuyoruz”


Merkezde görev alan bir diğer öğretmen Elif Ünver, çeşitli yaşamsal eğitimlerin yanı sıra okulu destekleyici dersler de verdiklerini ifade etti. Sosyalleşme anlamında çeşitli etkinlikler yaptıklarını anlatan Ünver, “Hepsinin durumuna göre ayrı ayrı eğitim veriyoruz. Mesela görme engellilere Braille alfabesi öğretiyoruz. Alfabeyi öğrenmiş olanlarla kısa hikâyeler yazıyoruz, hatta şiir bile yazıyoruz. Bazen kendileri de evde bir şeyler yazıp bize getirebiliyorlar, burada onları okuyoruz. Zihinsel engelli öğrencilerle de engel durumuna göre sıralama, dizme gibi basit çalışmalar yapıyoruz. Hafif zihinsel engelli öğrencilerimiz genelde okula gidiyorlar zaten, onlarla da hem okul derslerine destek oluyoruz, hem de sosyalleşme anlamında çeşitli etkinlikler yapmaya çalışıyoruz” sözlerini dile getirdi.



“Her şeyi bu okulda öğrendim”


Yaklaşık 16 senedir Eskişehir’deki Özel Görsem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim alan 28 yaşındaki Emine Korucu, merkezden duyduğu memnuniyeti şu ifadelerle anlattı:


“15-16 senedir buradayım, çok memnunum okulumdan. Burada en başta geldiğimde kabartma yazı ve küp taşlarla matematik yapmayı öğrendim. Açıktan liseyi bitirdim. Coğrafya çalışıyoruz. Burayı seviyorum, ben her şeyi burada öğrendim diyebilirim. Kabartma yazı, sosyal yaşamı, her şeyi bu okulda öğrendim. O yüzden çok memnunum.”



“Engelli bireyler evlerine hapsolmasın”


Merkez hakkında genel bilgiler veren Özel Görsem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Esra Aytekin, amaçlarının engelli bireyleri kendilerine yetebilmelerini sağlayarak hayata kazandırmak olduğunu aktardı. Engelli bireylerin eve hapsolmamaları ve yaşam kalitelerini arttırmak adına özel eğitim kurumları merkezlerine gelmeleri için çağrı yapan Aytekin, “Zihinsel engelli bireyler destek eğitim programı, yaygın gelişimsel bozukluklar, bedensel engelli bireyler destek eğitim programı, görme ve işitme olarak beş adet destek programımız var. Eğitimimiz ücretsiz, servislerimiz var, evlerinin önünden çocuklarımızı alıp getiriyoruz ve ders bitiminde tekrar evlerine götürüyoruz. Yaş sınırlamamız yok, çocuk küçük çocuklarımız da var, 40 yaşında öğrencilerimiz de var. Matematik, Türkçe, okuma yazma gibi akademik anlamda gelişmelerini sağlamanın yanında günlük yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik bir hedefimiz var. Onların kendi kendilerine yetebilmeleri ve hayata kazandırabilme amacındayız. Tüm velilerin kaygısı, takdir edersiniz ki kendilerinden sonra ayakta kalabilmeleri, kendi kendilerine yetebilmeleri. Bununla ilgili de günlük yaşam becerileri, toplumsal hayat gibi modüllerimiz var. Onlara özel hocalarımız hayata hazırlamak adına çalışıyorlar. Engelli bireylerin eve hapsolmamalarını istiyoruz, hayata katılmalarını ve yaşam kalitelerini arttırmak adına da özel eğitim kurumları merkezlerine gelmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “Diyarbakır merkezli 8 ilde düzenlenen ‘Mahzen-39’ operasyonları ile cezaevinde olan Umut Öken’in elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır merkezli olarak 8 ilde düzenlenen “Mahzen-39” operasyonu ile elebaşılığını cezaevinde olan Umut Öken’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini ve örgüte üye 33 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Diyarbakır merkezli olmak üzere Ankara, Bingöl, Antalya, Aydın, Bursa, Çorum ve Kahramanmaraş’ta “Mahzen-39” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Sur bölgesinde faaliyet gösteren esnafların iş yerlerine çökmeye çalıştıkları ve zorluk çıkaran esnafların iş yerlerini kurşunladıkları, Sur bölgesindeki bir iş hanına yerleştikleri ve bu iş hanını kendilerine üs olarak kullandıkları, zaman içerisinde diğer esnaflara korku ve baskı uygulayarak iş yerlerini terk etmelerini sağladıkları, küçük yaştaki çocukları kullanarak, esnaflara yönelik yaralama ve tehdit eylemlerini gerçekleştirdikleri, baskı, cebir ve şiddet yoluyla mağdur esnafları şikayetlerinden vazgeçirdikleri, Sur bölgesinde vatandaş üzerinde baskı kurarak isim yapmaya çalıştıkları, aralarında husumet bulunan grupların aralarındaki konulara müdahil oldukları, sözde mahkemeler kurup arabuluculuk yaptıkları ve bu şekilde maddi menfaat temin ettikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 33 şüpheli yakalanırken, 14 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet otomatik tabanca, 2 adet av tüfeği ve çok sayıda fişeğe el konuldu.
Erzincan Erzincan’ın 59 köyüne gece görüş ve yapay zeka destekli kamera sistemleri kuruldu Erzincan Valiliği himayelerinde başlatılan “Huzur İçin Erzincan” projesi kapsamında Erzincan İl Özel İdaresi tarafından 59 köye gece görüş ve yapay zeka destekli kamera sistemleri kuruldu. Erzincan Valiliği Sosyal Medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda; “ Sizin gözünüz ulağınız olmaya karalıyız. Gece, gündüz, uzak, yakın, yaz, kış demeden. Biz her şeyden önce sizin huzurunuz ve güvenliğiniz için varız. Proje kapsamında Erzincan il merkezine bağlı 59 köyün tamamında gece görüş ve yapay zeka destekli plato okuma yazılımını içeren kamera sistemi kuruldu. İlçelerde de kurulum devam ediyor. Teknolojinin tüm imkânları sizin için görevde. Can Erzincan’da asayiş Berkemal” denildi. Erzincan Merkez Hancı Çiftliği köyü Muhtarı Resul Çetin yaptığı konuşmasında; “Köyümüze Valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatları ile proje kapsamında yıllardır beklediğimiz gece görüş ve yapay zekâ destekli plato okuma yazılımını içeren kamera sistemi kuruldu. Valimize çok teşekkür ederiz. Malumunuz köylerimizde ki en büyük sıkıntı hayvan hırsızlıklarına karşı büyük bir önlem alınmış oldu. Bundan dolayı köylülerimiz çok memnun ve kendilerini daha iyi güvende hissediyorlar.” dedi. Saztepe köyü Muhtarı Talat Doğan ise kameraların takılmasından dolayı memnuniyetlerini belirterek, “Köyümüze giren çıkanı görüyoruz, hırsızlık olayı olduğu zaman onu belirleyebiliyor ve buluyoruz. Yola çıkan hayvanın kime ait olduğunu görüyoruz, çok güzel bir sistem. Allah devletimizden razı olsun” diye konuştu. Uluköy köyü Muhtarı Kenan Okumuş da köye kurulan kamera sistemlerinden dolayı teşekkür ederek, “Köyümüzde ki hayvan hırsızlıklarına karşı alınabilecek tedbirler açısından beklediğimiz bir projeydi. Projeyi tamamladıkları ve köyümüze getirdikleri için Valimiz Hamza Aydoğdu’ya Vali Yardımcımız ve İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat’a birlik müdürümüze köyüm ve şahsım adına teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.