SAĞLIK - 07 Ekim 2022 Cuma 16:33

Sağlıklı yaşam tanıtım toplantısı Mihalıççık ilçesinde yapıldı

A
A
A
Sağlıklı yaşam tanıtım toplantısı Mihalıççık ilçesinde yapıldı

Eskişehir Valiliği himayesinde, Uzm.

Eskişehir Valiliği himayesinde, Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız’ın koordinesinde yürütülmekte olan Mobil KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) Destek Projesi Tanıtım Toplantısı Mihalıççık ilçesinde yapıldı.


Mihalıççık Şehit Münir Yıldızak Çok Programlı Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Uzm. Dr. D. Didem Ayyıldız, Mihalıççık Kaymakamı Onur Aykaç, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, kurum amirleri ve eşleri, muhtarlar ve eşleri, sağlık personeli, din görevlileri ve eşleri, halk eğitim müdürlüğü personeli, okul müdürleri, rehber öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Toplantı, Gün Sazak Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Yekta Açıkgöz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Erdinç Özkurt ve İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge’nin sağlık alanında Mihalıççık İlçesinde yapılan çalışmalar hakkında verdiği bilgilerle başladı.


Programda konuşan Milletvekili Günay, kanserde erken tanının önemine değindi. Devletin Mobil KETEM’lerle vatandaşların ayağına kadar hizmeti getirdiğini ifade eden Günay konuşmasının devamında şunları söyledi;


“Sağlıklı kadın, sağlıklı aile sağlıklı toplum. O yüzden göz bebeği gibi bakacağız kadınlarımıza. Bu çok değerli bir proje. Mobil KETEM destek projesi ve bunun mimarı da Sayın Koordinatörümüz Dilek Didem Ayyıldız. Bütün Türkiye’de bu projeyi ilk o başlattı. Şimdi başka illerde de yapılıyor. Bunun gururunu yaşıyoruz Hep birlikte inşallah çok güzel sonuçlarla, verilerle bu projede tamamlandı. Her adımında önce bir kadın olarak sonra bir anne olarak, sonra da bir kadın milletvekili olarak bu projenin yanındayım. Ben de varım diyorum.”


Projenin koordinatörü Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız ise; ilçelerde yapılan eğitim ve taramalar, kanser ve kanser çeşitleri, sigara bağımlılığı, stres, gençlik, mobil KETEM gibi konularda detaylı bilgiler verdi.


Uzm. Dr. Ayyıldız, Eskişehir’in Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçelerinde KETEM’lerin bulunduğunu, bu kurumlarda eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmalarının ücretsiz olarak yürütüldüğünü açıkladı.


Toplantı sonrası Uzm. Dr. Ayyıldız, Milletvekili Günay, İlçe Kaymakamı Aykaç ve beraberindekiler ile ilçede hizmet veren Mobil KETEM tırını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi adı. Son olarak Ayyıldız, Milletvekili Günay, İlçe Kaymakamı Aykaç ve beraberindekiler ilçede tedavi gören kanser hastalarını ziyaret etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul U20 Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası’nda ikinci gün tamamlandı U20 Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası’nda ikinci gün karşılaşmaları, Yenimahalle Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Spor Kompleksi’nde yüksek tempoda tamamlandı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç sporcular, şampiyonluk hedefiyle mindere çıktı ve ilk altı sıklette dereceye giren isimler belli oldu. 57 kg 1.Ebubekir Gür (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor) 2.Halil İbrahim Uzun (Bahçelievler Belediyesi Spor Kulübü) 3.Harun Kaplan (Çorum Belediyesi Spor Kulübü) 3.Adnan Gölha (Karaisalı Spor Kulübü) 65 kg 1.Efe Ramazan Karataş (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi) 2.Emin Uzun (Keçiören Belediyesi Spor Kulübü) 3.Mustafa Yıldız (Ankara Keçiören Belediyesi Spor Kulübü) 3.Vahid Samed Yılmaz (TEDAŞ Spor Kulübü) 74 kg 1.Umut Talha Uslu (Keçiören Belediyesi Spor Kulübü) 2.Yunus Boz (Dilovası Gençlik ve Spor Kulübü) 3.Alper Turan (Ankara İlbank Spor Kulübü) 3.Muhammed Ali Şipal (Ankara TEDAŞ Spor Kulübü) 86 kg 1.Sefa Cesur (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi) 2.İbrahim Celil Ulubaş (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi) 3.Can Polat Demirel (Sancaktepe Belediyesi Spor Kulübü) 3.Muhammed Emin İspir (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi) 97 kg 1.Kerem Dede (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi) 2.Fatih Bildiş (Gebze Belediyesi Spor Kulübü) 3.Güven Can Türkoğlu (Ferdi Sporcu) 3.Süleyman Rıza (Bursa Büyükşehir Belediyesi) 125 kg 1.Ruşen Arda Güler (Ankara TEDAŞ Spor Kulübü) 2.Mehmet Can Üngör (Ankara Keçiören Belediyesi Spor Kulübü) 3.Kemal Mısırcı (Ankara TKİ Spor Kulübü) 3.Uğur İrtegün (Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi)
Muğla Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 4 - Ankara Keçiörengücü: 3 Trendyol 1. Lig’in 25. haftasında Bodrum FK, sahasında karşılaştığı Ankara Keçiörengücü’nü 4-3 mağlup etti. Maçtan dakikalar 8. dakikada sağ kanatta topla buluşan Ege, dribbling ile ceza alanı ortasına kadar ilerledi. Pasında Ali Habeşoğlu topu sağ ayağıyla kontrol edip vururken savunmaya da çapran top kaleci Emre’yi yanıltarak ağlara gitti. 1-0 20. dakikada Ahmet Aslan’ın ceza alanına gönderdiği ortada topu kontrol eden Ali Habeşoğlu, çalımla Wellington’u geçerek karşı karşıya pozisyondaki vuruşunda top kaleciden döndü. Seken topu iyi takip eden Hotic, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 25. dakikada Halil’in uzun pasında sol kanatta Ezeh topla buluştu. Ezeh’in altıpas içine ortasında Diouf kafayı vurarak topu ağlarla buluşturdu. 2-1 37. dakikada Hotic’in ara pasında topla buluşan Ali, karşı karşıya pozisyonda sol ayağıyla yaptığı vuruşta top filelere gitti. 3-1 45+3. dakikada Ankara Keçiörengücü kullandığı köşe vuruşu ardından sağ kanatta Fernandes, Ege Bilsel’den topu aldı ve son çizgiden arka direğe ortaladı. Diouf’un dar açıdan yaptığı kafa vuruşunda top ağlara gitti. 3-2 70. dakikada Bodrum FK atağında Ali, topu sağ kanattaki Mert Yılmaz’a aktardı. Mert Yılmaz ceza alanı dışından yerden sert bir pasla arka bölgeyi buldu. Hotic müsait pozisyonda tek vuruş yaptı, top kalenin sağından ağlara gitti: 4-2. 90+4. dakikada sağ kanatta Hakan rakibinden sıyrılıp ortasını ceza alanına gönderdi. Savunmadan çıkan Oğuzcan, penaltı noktası civarında iyi yükseldi ve kafa vuruşuyla topu kalenin sağından ağlara yolladı: 4-3 Hakemler: Oğuzhan Aksu, Hüsnü Emre Çelimli, Selim Şenöz Bodrum FK: Bahri Can Tosun, Ajeti, Ali Aytemur, Cenk Şen, Mustafa Erdilman, Omar Imeri (İsmail Tarım dk. 81), Ahmet Aslan (Enes Öğrüce dk. 90), Hotic (Yusuf Sertkaya dk. 81), Ege Bilsel (Mert Yılmaz dk. 66), Ali Habeşoğlu (Sirozhiddin Astanakulov dk. 90), Seferi Yedekler: Rüzgar Mehmet Adıyaman, Obekpa, Adem Metin Türk, Furkan Apaydın, Osman Haqi Teknik Sorumlu: Sefer Yılmaz Ankara Keçiörengücü: Emre Satılmış, Oğuzcan Çalışkan, Wellington, İshak Karaoğul, Ali Dere, Halil Can Ayan (Enes Yılmaz dk. 74), Ousmane Diaby (Hakan Bilgiç dk. 65), Hüseyin Bulut (Ali Akman dk. 84), Ezeh, Diouf, Fernandes Yedekler: Emirhan Küçüksolak, Aykut Özer, Abdullah Çelik, Edson Mexer, Süleyman Luş, Alper Burak Duman, Mehmet Efe Çakmak Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Goller: Ali Habeşoğlu (dk. 8 ve 37), Hotiç (dk. 20 ve 70), (Bodrum FK), Diouf (dk. 25 ve 45), Oğuzhan Çalışkan (dk. 90) (Ankara Keçiörengücü) Sarı kartlar: Ezeh (Ankara Keçiörengüçü), Ajeti, Hotiç (Bodrum FK)
Nevşehir Kapadokya’da "At Yılı" coşkusu başladı Kapadokya’da, Çin Takvimi’ne göre 2026’nın "At Yılı" olması dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Göreme Festival Alanı’ndaki programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Çin’in Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin, MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kapadokya Alan Başkanı Cem Aslanbay, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Belediye Başkanları il protokolü ile çok sayıda turist ve vatandaş katıldı. Programda konuşan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Türkiye’nin küresel ve bölgesel belirsizliklere rağmen turizmde rekorlara imza attığını belirterek, 2025 yılında yaklaşık 64 milyon ziyaretçi ağırlandığını ve 65,2 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini söyledi. Türkiye’nin dünya turizm sıralamasında dördüncü sıraya yükseldiğini kaydeden Yazgı, bu başarının ürün ve pazar çeşitliliği, yoğun tanıtım faaliyetleri ve güçlü yatırımlar sayesinde gerçekleştiğini ifade etti. Turizmi 12 aya ve 81 ile yayma stratejisinde önemli mesafe kat ettiklerini vurgulayan Yazgı, Orta Vadeli Program’da 2026 yılı turizm geliri hedefinin 68 milyar dolar olduğunu açıkladı. Çin pazarının stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Yazgı, 2024 yılında 425 binin üzerinde Çinli turistin ağırlandığını, bu sayıyı 1 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin Çin vatandaşlarına yönelik tek taraflı vizesiz seyahat uygulamasını 2 Ocak itibarıyla yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Yazgı, Çin pasaport sahiplerinin 180 gün içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat edebileceğini belirtti. Haftalık uçuş kotasının 21’den 49’a çıkarıldığını ve direkt hatların devreye alındığını aktaran Yazgı, özellikle Kapadokya’nın Çin pazarı için en önemli destinasyonlardan biri olduğunu ifade etti. "Güzel atlar diyarı" olarak bilinen Kapadokya’da "At Yılı" kapsamında at gösterileri, tematik festivaller, kültür-sanat etkinlikleri ve Çin pazarına özel tur programlarının düzenleneceğini kaydeden Yazgı, hayata geçirilecek "Çin At Yılı Köyü" konseptiyle ziyaretçilere özgün deneyimler sunulacağını söyledi. Kapadokya’nın yaban atları, peribacaları, sıcak hava balonları, mağara otelleri ve Michelin Rehberi’nde yer alan restoranlarıyla zengin bir turizm çeşitliliği sunduğunu belirten Yazgı, Çin halkının Bahar Bayramı’nı kutladı. Çin’in Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin ise Bahar Bayramı’nın yalnızca eskiyi uğurlayıp yeniyi karşılama geleneği olmadığını, aynı zamanda barış, uyum ve dayanışma gibi değerleri yaşattığını söyledi. 2023 yılında Bahar Bayramı’nın Birleşmiş Milletler tatili olarak kabul edilmesi ve 2024’te UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesinin Çin medeniyetinin derinliğini ve canlılığını gösterdiğini ifade eden Büyükelçi, Türkiye ile Çin’in iki kadim medeniyet olduğunu vurguladı. Karşılıklı ziyaretlerin artmasıyla turizm, ekonomi, ticaret, kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğinin genişlediğini belirten Jiang, daha fazla somut projenin hayata geçirilmesini ve iki ülke halkları arasındaki gönül bağlarının güçlenmesini temenni etti. Nevşehir Valisi Ali Fidan da 2026 Çin At Yılı etkinliklerinin hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik, turizm ve kültürel ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini söyledi. Kapadokya’nın her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırladığını kaydeden Fidan, 2023 yılında 26 bin Çinli turistin bölgeyi ziyaret ettiğini, bu sayının 2024’te 89 bine, 2025’te ise 115 bine yükseldiğini belirtti. Çinli ziyaretçilerin Kapadokya’yı en çok ziyaret eden ülkeler arasında ilk sıraya yükseldiğini ifade eden Fidan, artış trendinin devam edeceğine inandığını söyledi. Festival kapsamında peribacaları üzerine yansıtılan mapping gösterisi ve onlarca drondan oluşan ışık gösterisi izleyenlerden büyük beğeni topladı. Bakan Yardımcısı Yazgı ile Büyükelçi Jiang Xuebin, etkinlik öncesinde kurulan gastronomi sokağını gezerek Türk mutfağından lezzetleri tattı.