ÇEVRE - 05 Ağustos 2025 Salı 09:51

454 milyon metreküplük su kaynağının doluluğu yüzde 35’e düştü

A
A
A
454 milyon metreküplük su kaynağının doluluğu yüzde 35’e düştü

Eskişehir’in su ihtiyacının büyük oranda karşılayan Porsuk Barajı’da 454 milyon metreküp hacme sahip doluluk oranı yüzde 35’e düştü.


Eskişehir’in içme ve kullanma suyunun sağlanması ile sulamada kullanılan 454 milyon metreküp işletme hacmine sahip Porsuk Barajı’nın Barajdaki doluluk oranı yüzde 35’e düştü. Geçtiğimiz yıllara kıyasla barajdaki su oranı gözle görülür derecede azalırken, özellikle son bir ayda kıyıdan yaklaşık 5 metre içeri çekilen su bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından rahat bir şekilde fark edildi. Barajın yakınında bulunan Kütahya’nın Kalburcu Çiftliği Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar suyun hiç bu kadar çekilmediğini ifade ederken, kuraklığı en ciddi şekilde hissettikleri yılın bu sene olduğunun altını çizdiler.


Porsuk barajı duran ile havadan görüntülendi. Baraj suyunun bir dönem adeta yuttuğu mahalleye ait eski caminin minaresinin uzun zaman önce gün yüzüne çıktığı öğrenirken, suyun artık minareden metrelerce ileriye çekildiği göze çarptı.



"1 ay öncesine kadar su görünen alandaki yeşil olan yere kadar geliyordu"


Konuyla alakalı konuşan Kalburcu Çiftliği Mahallesi’nde ikamet eden Cevdet Can, "Kuraklık var. Eskiden bu köyde yaşadığımız için doğal olarak biliyoruz. Kar olayları çoktu. Yağmurlar yağıyordu, su oradaki dereden ve Kütahya’dan çok geliyordu. Tabii, Porsuk suyuna da bentler yapıldı. Porsuk’un suyu biraz eksilmeye doğru gidiyor. Yaklaşık 1 ay öncesine kadar su, görünen alandaki yeşil olan yere kadar geliyordu. Şimdi aşağılara doğru ilerledi. Tabii aşağıdan baraj açıldıkça bu daha çok ilerleyecek. Gözle görülür bir değişiklik var. Eskiden daha yukarılardaydı. Bu su minareyi gömüyordu ama memleketimizde bir kuraklık söz konusu. Hepimiz tedirginiz. Suları daha hassas bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Gereksiz su harcaması yapılmaması lazım diye düşünüyorum çünkü önümüzdeki yıllarda büyük ihtimal bir kuraklık söz konusu olacak. İnsanlık adına daha dikkatli olmak gerekir. İnşallah insanoğlu öyle bir davranışta bulunur" dedi.



454 milyon metreküplük su kaynağının doluluğu yüzde 35’e düştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Cezaevinden izinli çıkan şahıs iki saat içerisinde 2 kez alkollü yakalandı Kayseri’nin Talas ilçesinde cezaevinden izinli çıkan şahıs, iki saat içerisinde 2 kez alkollü yakalandı. Üst üste alkollü yakalanan şahsa 275 bin TL idari para cezası yazılarak ehliyetine 2 yıl 6 ay süreyle el konuldu. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Atatürk Bulvarı üzerinde uygulama yapan ekipler plakası öğrenilemeyen U.E. yönetimindeki aracı durdurdu. Ekipler tarafından yapılan kontrollerde cezaevinden izinli çıktığı öğrenilen U.E.’nin alkollü olduğu belirlendi. Şahsa ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 25 bin TL para cezası uygulanırken, ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Öte yandan, yine Talas ilçesine bağlı Han Mahallesi Erhan Caddesi üzerinde polis ekiplerin şüphesi üzerine 38 HD 678 plakalı otomobil durduruldu. Kontrollerde sürücünün iki saat önce ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan işlem yapılan U.E. olduğu belirlendi. Trafik ekipleri tarafından yapılan incelemelerde alkollü olduğu anlaşılan U.E.’ye ikinci kez ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 50 bin TL, ‘sürücü belgesine el konulduğu halde araç kullanmak’ suçundan 200 bin TL olmak üzere toplamda 250 bin TL para cezası yazılarak, ehliyetine 2 yıl daha el konuldu. İki kez alkollü yakalanan U.E.’ye toplamda 275 bin TL idari para cezası uygulanarak, ehliyetine 2 yıl 6 ay süreyle el konuldu. Ayrıca U.E. hakkında ‘trafiğin güvenliğini tehlikeye sokmak’ suçundan adli işlem başlatıldı.