- 04 Ekim 2021 Pazartesi 10:55

’Alıç’ doğada özgür kalmış ender meyvelerden biri

A
A
A
’Alıç’ doğada özgür kalmış ender meyvelerden biri

Damar tıkanıklığı ve sertliğine iyi geldiği düşünülen, çiğ tüketmenin yanı sıra çayı, marmelat, reçel ve sirkesi yapılan alıç meyvesi aktar tezgâhlarında yerini aldı.

Damar tıkanıklığı ve sertliğine iyi geldiği düşünülen, çiğ tüketmenin yanı sıra çayı, marmelat, reçel ve sirkesi yapılan alıç meyvesi aktar tezgâhlarında yerini aldı.


Alıç, eylül ayı sonu itibariyle toplanıp tezgâhlarda yerini aldı. Bir çalı meyvesi olan alıcın toplaması zahmetli olsa da birçok alanda kullanılması ve yararları ile dikkat çekiyor. Alıç, meyvesinin yanı sıra yaprakları ve çiçeği de demlenip çay haline getirilerek kullanılabiliyor.



“20 güne tezgâhlarda kalmaz”


Çay, sirke, marmelat, gibi çeşitli alanlarda tüketilebilen alıç meyvesi hakkında bilgi veren aktar Koray Özkılıç, eylül ve ekim aylarında tezgâhlarda görülen meyvenin doğal olarak kalmayı başaran nadir meyvelerden olduğuna dikkat çekti. Özkılıç, “Alıç, insanoğlunun doğaya yaptığı tahribattan en az etkilenmiş olan bir meyve. Doğada doğal olarak yetişen, zirai madde kalıntısı içermeyen, daha çabuk büyüsün diye madde içermeyen, doğada özgür kalmış meyvelerden biri. Alıçın en büyük özelliği damar tıkanıklığı, damar sertliğine iyi gelmesidir. Kalp dostudur. Alıç eylül ayı sonu ekim ayı başında çıktığında yeniyor, bu aylarda toplanıp kurutulup çay gibi haşlanıp içilebiliyor. Marmelat ve reçeli yapılıyor. Doğal sirkesi yapılıyor. Dağlarda yabani yetişen bir çalı meyvesidir. Biz Eskişehir’e yakın yerlerden getirtiyoruz. Çünkü nakliyat ücretini ne kadar düşük tutabilirsek, halk da bu yararlı ve doğal meyveye o kadar ucuz ulaşabilir. Tek tek toplanıyor, o yüzden emek istiyor. Yaprakları ve çiçeği de aynı şekilde çay gibi demlenip içildiğinde damar tıkanıklığına, damar sertliğine iyi geliyor. 20 gün daha devam eder, 20 gün sonra tezgâhlarda kalmaz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30