EĞİTİM - 02 Nisan 2025 Çarşamba 13:16

Anadolu Üniversitesinden Aile Yılı’na özel bilimsel araştırma çağrısı

A
A
A
Anadolu Üniversitesinden Aile Yılı’na özel bilimsel araştırma çağrısı

Anadolu Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını "Aile Yılı" ilan etmesi çerçevesinde aileyi koruma ve güçlendirme konularına odaklanan disiplinler arası bilimsel araştırmaları teşvik etmek amacıyla özel bir Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) çağrısı duyurdu.


Küreselleşme, dijitalleşme, göç hareketleri ve ekonomik dalgalanmalar aile yapısında önemli değişimlere yol açıyor. Anadolu Üniversitesi’nin başlattığı bu özel çağrı, aile kurumunun sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik bilimsel çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında aileyi etkileyen sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik faktörler incelenecek ve aile odaklı sosyal politikaların geliştirilmesine bilimsel katkı sunulacak.



Öncelikli araştırma alanları


Çağrı kapsamında desteklenecek araştırmalar; aile içi sosyal destek mekanizmaları, göç ve demografik dönüşüm, dijitalleşmenin aile üzerindeki etkileri, çevresel faktörlerin aile yapısına yansımaları, aile dostu turizm uygulamaları ve aile hukukuna dair konuları içerecek. Ayrıca, çocuk ve yaşlı bakım hizmetleri, aile içi şiddetin önlenmesi, psikososyal destek programları gibi sosyal hizmet modellerinin geliştirilmesi teşvik edilecek.



Başvuru ve destek şartları


Proje başvuruları 2 Haziran 2025’e kadar sürecek. Desteklenecek projeler için maksimum 1 milyon TL bütçe ayrılırken, projelerin süresi en fazla 18 ay olacak. Ayrıca, tamamlanan projelerden SSCI, AHCI, ESCI veya SCOPUS kapsamında en az bir makale yayınlanması ya da ticarileştirilebilir bir ürün tasarlanması bekleniyor.


Bilimsel araştırmaların aile odaklı sosyal politikalar geliştirme sürecine katkı sağlamasını hedefleyen bilimsel çağrı ile ilgili ayrıntılı bilgiye bapkoordinasyon.anadolu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Polisten kaçan alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı Karabük’te polisin "dur" ihtarına uymayıp otomobiliyle kaçan ehliyetsiz ve 1.85 promil alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı. Hürriyet Mahallesi Melisa Caddesi’nde 78 ABL 583 plakalı otomobilin sürücüsü M.E.Y. (19), yolda zikzak çizince polis ekiplerin "dur" ihtarına uymayarak kaçtı. Buradan Karabük-Yenice kara yolu üzerinde devam eden kovalamaca sonucu sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybederek önce kaldırıma ardından köprü ayağına çarptı. Çarpmanın etkisi ile otomobilin motoru yerinden fırlayarak koptu. Kazada sürücü M.E.Y ve yanındaki Z.C.K. (18) yaralanırken, kaza sonrası polise direnenince ekipler biber gazı sıkarak etkisiz hale getirdi. Bu sırada ihbar üzerine kaza yerine sağlık ve çok sayıda polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılardan otomobil sürücüsü M.E.Y, önce alkolmetreyi üflemek istemeyince ambulansa bindi. Bir süre sonra ambulanstan geri inen ve yüzüne yediği biber gazından dolayı zor anlar yaşayan sürücü polisle pazarlık yapmaya başladı. Trafik ekiplerin alkolmetreyi üflememesi durumunda cezaların katlanarak artacağı söylenen sürücü M.E.Y, 5 ay önce ehliyetini alkollü araç kullanmaktan dolayı alındığını belirterek, ’Alkolmetreyi üflersem mi daha çok yararıma" diye sormasının üzerine polisin üflemezsen cezan daha çok katlanır demesiyle alkometreyi üfledi. Yapılan ölçümde sürücünün 1.85 promil alkollü olduğu tespit edildi. Ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıların genel durumlarının ise iyi olduğu öğrenildi. 1,85 promil alkollü sürücüye, tarafik ekiplerince Karayolları Trafik Kanunu’nun "dur ikazına uymamak", "sürücü belgesiz araç kullanmak" ve "alkollü araç kullanmak" gibi 6 maddeden toplam 51 bin 948 lira idari para cezası kesildi. Sürücü hakkında ayrıca "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan da adli işlem başlatıldı. Diğer yandan kazanın meydana geldiği yerde bulunan Soğuksu KYK kız yurdundaki öğrencilerde yurdun bolkonuna çıkarak yaşananları film gibi izledi.