GENEL - 06 Ağustos 2020 Perşembe 14:27

Analog saatler için zaman daralıyor

A
A
A
Analog saatler için zaman daralıyor

Son günlerde dijital ve akıllı saatlere olan talebin artmasıyla birlikte analog kol saatlerine ilgi azaldı.

Son günlerde dijital ve akıllı saatlere olan talebin artmasıyla birlikte analog kol saatlerine ilgi azaldı.


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kol saatlerindeki çeşitlilik her geçen gün artıyor. Analog kol saatlerin unutulmaya başladığı günümüzde akıllı saatlere olan ilgi artarak devam ediyor. Akıllı ve dijital saatler nedeniyle yavaş yavaş raflardan inen analog saatler, meraklıları haricinde artık aksesuar olarak tercih ediliyor.



"Akıllı saatler satışlarımızı etkiledi"


Eskişehir’de yaklaşık yarım asırdır saat sektöründe hizmet veren Muzaffer Yürütür, akıllı saatlerin satışlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Baba mesleğini sürdüren Yürütür, "Telefon şirketlerinin çıkardığı bu akıllı saatlerin zamanı göstermek dışın da pek çok özelliği var. Telefonu cebimizden çıkarmadan birçok işlemi oradan yapıyoruz. Bu kadar kolaylık tabi ki ilgi görüyor ve kendini sattırıyor. Bu ilgiyi bizzat biz saatçiler olarak çok net hissettik ama bence eski analog saatlerin yeri ayrı. Görünüşü olsun, işleyişi olsun, klasik havası olsun analog saatte bulunan özellikler ayrı" diye konuştu.



"Saati sadece saatçiler satsın"


Saatçilik mesleğinin bir başka sorunundan da bahseden Yürütür, sahte saatlerin sokak aralarında satılmaması gerektiğini belirtti. Yürütür, "Ben bu mesleği profesyonel olarak, belgem ile yapıyorum. Ama bu belgeye sahip olmayanların da saat sattığını gözlemliyoruz. Genelde yurt dışından gelen ve orijinalini görünüş olarak andıran saatler ucuz olduğu için talep görüyor. Saat alınacaksa sağlamı alınmalı ve uzun yıllar kullanılmalı. Sokak satıcıları dışında kuyumcularda saat satmaları beni rahatsız ediyor bu etik değil. Yani ben altın satmam doğru olmayacağı gibi onlarında saat satmaları aynı şekilde yanlış. Oradan aldıkları saatler bozulduğunda yine biz tamir ediyoruz. Birçok kez gerekli mercilere şikâyette bulunsak da her nedense karşılığını bulamadık" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.