GENEL - 14 Nisan 2021 Çarşamba 14:55

İkinci el giysi dükkânlarının durumu içler acısı

A
A
A
İkinci el giysi dükkânlarının durumu içler acısı

Eskişehir’de ikinci el giysi ve ayakkabı satan dükkânların satışları durma noktasına gelirken satıcılar, ikinci el eşya almayarak insanları belediyelerin giysi kumbaralarına yönlendiriyor, karın tokluğuna dükkanlarını açık tutuyor.

Eskişehir’de ikinci el giysi ve ayakkabı satan dükkânların satışları durma noktasına gelirken satıcılar, ikinci el eşya almayarak insanları belediyelerin giysi kumbaralarına yönlendiriyor, karın tokluğuna dükkanlarını açık tutuyor.


Korona virüs pandemisinin tüm sektörlere etkisi devam ederken, ikinci el giysi ve ayakkabı satan dükkânlar da bu durumun zararlarını hissediyor. Pandemi öncesinde öğretmenlere, mühendislere bile ikinci el kıyafet satabilen dükkânlar ve seyyar satıcılar, şimdi asıl hedef kitleleri olan işçilere bile satış yapmakta zorlanıyor. Pandemi yüzünden inşaat sektörünün yoğunluğunun azalması, alınan tedbirler çerçevesinde çevre dükkânların eskisi kadar iş yapmaması ve yaş kısıtlamalarının olması da ikinci el satan iş yerlerini olumsuz etkiledi. Karın tokluğuna dükkânlarını açan iş yeri sahipleri, bazen siftah bile yapamadıklarını, kendilerine gelen ve ikinci el eşyalarını elden çıkarmak isteyen insanları da belediyenin şehrin çeşitli yerlerine koyduğu giysi kumbaralarına yönlendirdiğini söyledi.



“10 TL kazanan lokantaya koşuyor”


İnşaat sektörünün yoğunluğunun azalmasından dolayı artık işçilere satışlarının azaldığını belirten ikinci el ayakkabı dükkânı sahibi Nail Zeytinbaş, sanayideki işlerin de azalmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Pandemi döneminin dükkanlarını kapatma noktasına getirdiğini belirten Zeytinbaş, “Pandemi bizi kötü etkiledi, çünkü eşyalar ikinci el olduğundan insanlar hijyen açısından ellerine bile almak istemiyorlar. İnşaatlar yoğunken biraz işimiz oluyordu, ama o da bitti artık. Karın tokluğuna bile iş yapamıyoruz. 10 TL kazanan karnını doyurmak için lokantaya koşuyor. Ramazan’da işlerimiz daha da bitecek çünkü yaş kısıtlamaları var, bu kısıtlamalar bizi etkiliyor. İşleri bırakma noktasına geldik. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Kahvehaneler, lokantalar kapandığında bir çorba içip buradaki ikinci el dükkânları gezenler de olmayacak. Çevre dükkânlar kapanınca bize de etkisi oluyor” diye konuştu.



“Sıfır eşya alamıyoruz, ikinci el eşya fiyatları uygun”


İkinci el eşyalar satan bir seyyar satıcıdan ayakkabı satın alan mevsimlik orman işçisi Mehmet Canğezar, fiyatlarının daha düşük olmasından dolayı ikinci el eşya almayı tercih ettiğini aktardı. Canğezar satış yapmakta zorlanan ikinci el dükkânlar hakkında şunları söyledi:


“Yevmiye ile çalışıyoruz, gücümüz ancak buna yetiyor. 8-9 kişilik bir aileyiz, kalabalığız. Yenisini alacak gücümüz olmadığı için elbise ve ayakkabıyı ikinci el alıyoruz. Mevsimlik işçi olduğumuz için de durumumuz iyi değil. İkinci el satan yerler kapanırsa sıfır eşya almakta çok zorlanacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.