SAĞLIK - 06 Kasım 2025 Perşembe 11:06

Lösemi artık korkutucu bir hastalık değil

A
A
A
Lösemi artık korkutucu bir hastalık değil

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, löseminin eskiden olduğu gibi korkutucu bir hastalık olmadığını, gelişen teknoloji ve yeni yöntemlerle tedavide başarı oranlarının oldukça yükseldiğini belirterek, "Elbette yüzde 10’luk hasta grubunun tedaviye dirençli olması mümkün ancak bu hastalar için de yenilikçi tedavilere yöneliyoruz" dedi.


Lösemili Çocuklar Haftası vesilesi ile lösemi hastalığını, tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, kanserin dünyada yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Hem dünyada hem de Türkiye’de en sık görülen çocukluk çağı kanserlerini lösemilerin oluşturduğunu anlatan Özdemir" Lösemi kemik iliğinde kan hücrelerinin üretimini sağlayan kök hücrelerden gelişen malign bir hastalık. Bu malignitenin gelişme nedeni ise hala tam olarak bilinmiyor. Ancak kansere neden olan belirli mutasyonlar olduğunu biliyoruz. Virüs enfeksiyonları, radyasyon, kullanılan ilaçlar, gıdalarla aldığımız doğayı kirleten bir takım maddeler gibi etkenlerin neden olabileceği mutasyonlar bu hücrelerin ölümsüzleşmesine sebep oluyor ve kemik iliğini istila ediyorlar. Sonuç olarak bu hücreler normal fonksiyon gören hücreler olmadığı için kemik iliğinde işe yaramayan milyonlarca, milyarlarca hücre üretilmiş oluyor. Bu hücreler organ ve dokulara yerleşerek oradaki hücrelerin de fonksiyonlarını bozuyorlar ve löseminin klinik tablosu ortaya çıkıyor. Löseminin klinik tablosunda ateş, bacak ve kemik ağrıları, kilo kaybı, özellikle boyunda büyümüş lenf bezleri görebiliyoruz. Lösemilerin birçok tipi var ama temelde iki tip lösemi görüyoruz. Bunlar akut lenfoblastik ve akut miyeloblastik lösemiler. En çok lenfoblastik lösemileri, sıklıkla 2-5 yaş aralığında görüyoruz. Ayrıca çocuklarda ilaveten morluklar, diş eti kanamaları, burun kanaması, halsizlik ve solgunluk bulguları da eşlik ediyor olabilir. Bu gibi şikayetleri olan çocuklarımızı derhal doktora götürmemiz gerekiyor" diye konuştu.



Lösemi artık korkutucu bir hastalık değil


Lösemilerin eskiden korkutucu kanserler grubunda olduğunu, ancak günümüzde ilerleyen teknoloji ve yeni tedavi yöntemleri, destekleyici tedaviler ile bu hastaların yüzde 90’ınin tamamen iyileşme şansına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, "Tabii ki bu iyileşmeyi medikal tedavi ile sağlıyoruz ancak, bu hastaların ve ailelerinin sosyal ve psikolojik anlamda desteklenmeye çok ihtiyacı var" dedi.


Tanıda hastalığın öyküsünün, fizik muayenenin, kan tahlillerinin, kemik iliği tahlillerinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, her hastaya aynı tedavinin uygulanmadığının altını çizdi ve düşük, orta ve yüksek risk durumlarına göre tedavi sürecinin şekillendiğini anlattı. Prof. Dr. Özdemir, tedavisi yaklaşık iki yıl süren Lösemi hastalığının eskiden olduğu gibi korkutucu bir hastalık olmadığını, başarı oranlarının oldukça yüksek olduğunu ifade etti.


Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasında yapılan etkinliklerin toplumda hastalığa yönelik farkındalık oluşturmak bakımından taşıdığı öneme de değindi. Gerçekleştirdikleri farkındalık haftası etkinliklerinden de bahseden Özdemir, löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çekerek bu çocukların ve ailelerin toplumda dışlanmayarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de son yılların en yoğun kar yağışı Mardin, son 10 yılın en yoğun kar yağışıyla mücadele ediyor. Kar kalınlığının yarım metreyi aştığı kentte, olumsuz hava şartları nedeniyle bu hafta eğitime toplamda 4 gün ara verildi. Mardin genelinde etkisini sürdüren kar, şehri adeta beyaza hapsetti. Kar kalınlığının bazı bölgelerde 50 santimetreyi geçmesiyle birlikte ulaşım, ticaret ve eğitim faaliyetleri büyük sekteye uğradı. Hava muhalefetinin etkisini bir türlü yitirmemesi üzerine, valilik kararıyla bu hafta içerisinde 4 kez ayrı ayrı tatil kararı alındı. Hafta içindeki her gün şartların yeniden değerlendirilmesiyle, toplamda 4 gün boyunca okullar kapalı kaldı. Veliler ve öğrenciler gözünü bir sonraki günün kararına dikerken, eğitime ara verilmesi buzlanma riskine karşı alınan önlemlerin başında yer aldı. Mazıdağı’nda çatılar çöktü Karın ağırlığına dayanamayan yapılar çöktü. Mazıdağı ilçesinde yer alan kapalı halı sahanın çatısı büyük bir gürültüyle çökerken, Temel Yapı Sitesinde dükkanlar için henüz yeni inşa edilen çatı sistemleri de kar yükü altında kalarak kullanılamaz hale geldi. Her iki olayda da büyük maddi hasar oluşurken, facianın eşiğinden dönüldü. Kar yağışı nedeniyle sadece binalar değil, ulaşım ağları da felç oldu. Çok sayıda ana yolun kapanması sonucu onlarca vatandaş araçlarında mahsur kaldı. Çok sayıda maddi hasarlı kazanın meydana geldiği kentte, belediye ve karayolları ekipleri mahsur kalanları kurtarmak ve kapalı köy yollarını açmak için 24 saat esasına göre çalışıyor. Yetkililer, kar yağışının ve don olaylarının devam edebileceği uyarısında bulunarak, vatandaşların mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamasını istedi.
Hakkari Şemdinli’de çığ altında can pazarı: Karayolları ekipleri zamanla yarışarak 3 kişiyi kurtardı Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde çığ altında kalan otomobilde mahsur kalan 3 kişi, karayolları ekiplerinin 1 saatlik yoğun çalışması sonucu kurtarıldı. Bölgede bir haftadır aralıklarla etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, özellikle Şemdinli-Yüksekova karayolunda çığ riski üst seviyeye ulaştı. Şabatan Geçidi mevkisinde seyir halinde olan ve içerisinde 3 kişinin bulunduğu bir araç, çığın altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye vakit kaybetmeden Karayolları 117. Yüksekova Şube Şefliğine bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler, dondurucu soğuk ve zorlu hava şartlarında adeta zamanla yarıştı. 1 saatlik kritik müdahale İş makineleriyle kar yığınlarını titizlikle temizleyen ekipler, yaklaşık 1 saatlik mücadelenin ardından araca ulaştı. Araç içerisinden sağ çıkarılan 3 vatandaşın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kurtarma çalışmasını yerinde izleyen çevre sakinleri, Karayolları ekiplerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. "Sürücülere zorunlu olmadıkça çıkmayın" uyarısı" 117. Yüksekova Şube Şefliği ekipleri; Yüksekova, Şemdinli ve Derecik üçgeninde karla mücadele çalışmalarını 7/24 esasına göre sürdürüyor. Öte yandan Karayolları yetkilileri, bölgede devam eden yoğun yağış ve yüksek çığ riski nedeniyle vatandaşlara, "Sürücülerin can güvenliği için zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, trafiğe çıkacak olanların ise mutlaka zincir ve çekme halatı bulundurarak trafik işaretlerine uymaları büyük önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.