TEKNOLOJİ - 01 Mayıs 2025 Perşembe 09:24

Milli savunma ürünlerinin kritik parçalarını Eskişehirli kadın işçiler üretiyor

A
A
A
Milli savunma ürünlerinin kritik parçalarını Eskişehirli kadın işçiler üretiyor

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hasebiyle, çalışanlarının yüzde 75’i kadın olan, yerli ve milli savunma ürünlerinin parçasını üreten Millî Savunma Bakanlığı onaylı tedarikçi firmadaki işçileri ziyaret etti.


Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalara ziyarette bulunarak, işçilere kolaylık diledi. Aksoy, ziyaret kapsamında Eskişehir merkezli ve 950 çalışandan yüzde 75’i kadın olan bir fabrikada, yöneticilerden bilgi aldı. Vali Hüseyin Aksoy, beyaz eşya ve otomotiv alanının yanı sıra Millî Savunma Bakanlığı onaylı tedarikçi olan firmada; savunma ve havacılık sanayisinde yürütülen millî projelerde İHA, SİHA, füze, tank ve savaş uçağı gibi stratejik platformların altyapısında yer alan haberleşme, radar, elektro-optik, elektronik harp ve komuta kontrol sistemlerine yönelik kablo gruplama çözümleri üretildiği bilgisini öğrendi. Vali Hüseyin Aksoy, burada işçilerle öğle yemeği yedikten sonra, tıbbi malzemeler üreten bir fabrikayı ve çalışanlarını ziyaret etti.


"Savunma sanayine destek oluyoruz"


Savunma sanayiine parça üreten firmadan çalışan 30 yaşındaki Ayşe Kaya, "Hava, deniz, kara bu şekilde milli projelere destek vermeye çalışıyoruz. Milli projelere genel olarak hizmet veriyoruz. İç kablolama olarak görev alıyoruz. Şu an yaptığım ürün, denizlerdeki radarlara takılan iç kablolama grupları. Daha önce de roketlerde, deniz, hava ve kara projelerinde kullanılan kablolar üzerinde çalıştık. Tabii ki bu gurur verici. Bunda bir sorumluluk alıyoruz ve genel olarak savunma sanayine destek oluyoruz. Gurur verici, oldukça güzel bir duygu" dedi.


"Yerli projelerde bir kadın elinin değmesi öncelikle bizi çok mutlu ediyor"


Yerli ve milli ürünlere parça üretmenin gurur verici olduğunu söyleyen 42 yaşındaki işçi Sema Orta şöyle konuştu;


"Milli ve yerli savunma projelerinde bir kadın olarak yer almak beni çok mutlu ediyor. Kablo üretim teknikeriyim. İç ve dış elektriksel kablo gruplaması yapıyoruz. Milli ve yerli projelerde bir kadın elinin değmesi öncelikle bizi çok mutlu ediyor. Ben ve diğer ekip arkadaşlarım hepimiz özgürce ve mutlulukla çalışıyoruz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da hasta ve mahsur kalanlar belediyenin çabasıyla kurtarıldı Van’ın farklı noktalarında kar yağışı, fırtına ve tipi nedeniyle mahsur kalan vatandaşların yardımına belediye ekipleri koştu. Ekipler bir tarafta hasta ve ambulansları kurtarılırken, bir yandan da yollarda mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Kentte etkisini sürdüren kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle yoğun bir mesai harcanıyor. 7-24 esasına göre yollarda olan karla mücadele ekipleri, Yukarı Darıca Mahallesi Aşağı Darıca Mezrası’nda akşam saatlerinde rahatsızlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası Habip Kara’nın (83) yakınları 112 sağlık ekiplerinden yardım istedi. Yolların kapalı olmasından dolayı 112 sağlık ekipleri Başkale Şantiye Şefliğinden yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, Başkale ilçe merkezine yaklaşık 66 kilometre uzaklıktaki mahalleye ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren çalışma ile hastaya ambulansın ulaşmasını sağlayan ekipler mahalle ve mezra yolunu da ulaşıma açtı. Ayrıca ekipler, Tuşba ilçesi Yeşilköy Mahallesi, Özalp ilçesi Kırkçalı Mahallesi ile Gevaş ilçesi Aydınocak Mahallerinde yolda kalan ambulanslar da kurtarılarak, hastaya ulaşmaları sağlandı. "Onlarca araç kurtarıldı" Belediye karla mücadele ekipleri, Başkale ilçesi Ömerova Mahallesi, Edremit ilçesi Doğanlar ve Ayazpınar Mahalleleri, İpekyolu ilçesi Arıtoprak- Karakoç mahalleleri arası, Saray ilçesi Tamer Aydın Karakolu ve Karakaş Üs Bölgesi, Özalp ilçesi Gültepe Mahallesi, Gürpınar ilçesi Sevindik Mahallesi ile Bahçesaray ilçesi başta olmak üzere onlarca noktada yoğun tipi ve fırtına nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaş ve araçları kurtardı. Kurtarma çalışmaları 112 Acil Servis ve ilçe şantiye şefliklerine gelen ihbarlar doğrultusunda gerçekleştirildi. Ayrıca kent merkezi ve kırsalda etkili olan kar yağışı ve tipi sonrası 319 mahalle ve 306 mezra yolunun açılması için başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.