EKONOMİ - 09 Haziran 2021 Çarşamba 09:53

(ÖZEL) Turizmciler 1 Temmuz’u işaret ediyor

A
A
A
(ÖZEL) Turizmciler 1 Temmuz’u işaret ediyor

Yaz aylarının gelmesi ve kademeli normalleşme kararları ile birlikte turizmde ciddi hareketlilik başlarken, seyahat acenteleri, fiyatların yükseleceğini öngördüklerinden dolayı vatandaşları 1 Temmuz’a kadar rezervasyonlarını yaptırmaları konusunda uyardı.

Yaz aylarının gelmesi ve kademeli normalleşme kararları ile birlikte turizmde ciddi hareketlilik başlarken, seyahat acenteleri, fiyatların yükseleceğini öngördüklerinden dolayı vatandaşları 1 Temmuz’a kadar rezervasyonlarını yaptırmaları konusunda uyardı.


Pandeminin en çok etkilediği iş dallarından biri olan turizmde kademeli normalleşme ile yaralar sarılıyor. Birçok sıkıntı yaşayan turizm sektörünün bu süreç sonrasında yaklaşık 3-4 yıla yakın bir süre etkileneceğini söyleyen seyahat acentesi işletmecisi Salih Er, tam kapanmanın ardından rezervasyon satışlarında patlama yaşadıklarını, ancak Türk halkının tahminen 1 Temmuz’da yani Rus pazarının açılmasından önce tesislerde yerlerini ayırtmaları gerektiğini aktardı. Bu süreçte fiyatların yüksek oranda artacağını öngördüklerini belirten Er, fiyatların dış pazara oranla Euro’nun yüksek olmasından dolayı iç pazarda çok daha uygun olduğunu vurguladı.



“1 Temmuz itibariyle fiyatlar en az yüzde 20 oranında artacak”


Tam kapanmada erken rezervasyonda yoğun bir şekilde otel ve rezervasyon talebi olmadığını, ancak tam kapanmanın ardından inanılmaz derecede bir rezervasyon patlaması yaşadıklarını belirten turizm seyahat acentesi işletmecisi Salih Er, “2020 yılı ile kıyasladığımızda ortalama günlük oda satışında yüzde 200 veya 300 gibi bir artış oldu, ancak Türk halkı için önümüzde uygun fiyatlarının artmasına sebep olacak bir engel olacak, Rus pazarı. Rus pazarı ilk önce 1 Haziran’a kadar kapalıydı, ancak şimdi 21 Haziran’a kadar kapattılar. Büyük ihtimalle 1 Temmuz itibariyle Rus pazarı gelmeye başlayacaktır. Rus pazarından yoğun bir rezervasyon talebi bekliyoruz. Bu, şöyle bir sıkıntıyı bize getirebilir. Fiyatlarda minimum yüzde 20 üzerinde artışlar beklenebilir. Çünkü Rus pazarı geldiğinde odalar biraz daha daralacak, istediğimiz tarihte otele gidemeyeceğiz, istediğimiz odayı alamayacağız veya istediğimiz tesise giremeyeceğiz. Şu anki fiyatların üzerinden yüzde 20-25’lik bir artış bekleniyor. 1 Temmuz’a kadar olan rezervasyon dönemi Türk misafirlerimiz için çok uygun ve kaliteli tesislere gitme imkânı sunuyor” ifadelerini kullandı.



“Boşu boşuna sigorta ücreti ödemeyin”


Tesisleri kullanacak olan vatandaşların rezervasyonlarını otele girmeden önce 3 güne kadar değiştirebildiklerini vurgulayan Er, “Misafirlerimiz her zaman bize diyorlar ki ‘tarihimizi belirleyemedik, son dakikayı mı beklesek’. Son üç güne kadar ücretsiz iptal garantisi vardır. Boşu boşuna sigorta ücreti ödemeyin, böyle bir ücret yoktur. Son üç güne kadar seyahat acenteleriniz sizin iade ve tarih değişikliğinizi yapabilir. Önemli olan şu an sizin gidip rezervasyon tarihinizi belirtmeniz. Bir sorun yaşıyorsanız otele giriş yapmadan son 72 saate kadar rezervasyon tarihini güncelleyebilirsiniz. Önümüzdeki 1-2 haftayı uygun fiyatlar açısından değerlendirmenizi tavsiye ediyorum” diyerek uyarılarda bulundu.



“Yurt dışından birçok misafir rezervasyon için yurt içi acenteleri tercih ediyor”


Kur farkından dolayı yaşanan fiyat farklılıklarından bahseden Salih Er, “Şu anda turizm iç ve dış pazar olarak ikiye ayrılıyor. İç pazar dediğimiz, Türk misafirlerimiz iken dış pazar ise dünyanın çeşitli yerlerinden ülkemize gelen misafirleri kapsıyor. Bazı misafirlerimiz diyor ki, ‘fiyat farkı var, Almanya’da fiyatlar daha uygun’. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Bizim şu anda yurt dışından birçok misafirlerimiz yurt içi acentelerden rezerve yaptırıyor bunun sebebi de Euro’nun çok yüksek olması. Almanya’da 100 Euro’ya satılan bir tesis şu anda Türkiye’de 60-70 Euro’ya fiyatlandırılıyor” diye konuştu.



“Fiyat yelpazesi geniş”


Otel ve tesis fiyatlarına da değinen seyahat acente işletmecisi Salih Er, “0-12 yaşa kadar çocuklardan ücret alınmamaktadır. İki yetişkin, iki çocuk ile 3 gece 4 günlük bir tatil için haziran ayı içerisinde ortalama bin 700, bin 600 hatta bin 200 civarlarında bile tesisler var. Bunlar 3-4 yıldızlı ama her şey dahil oteller. Bu banttan başlayarak 3-4-5 bin liraya kadar devam ediyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.