GENEL - 12 Ocak 2021 Salı 10:54

Pandemiden bunalan insanlar kırsala kaçınca nalburların satışları arttı

A
A
A
Pandemiden bunalan insanlar kırsala kaçınca nalburların satışları arttı

Pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle bunalan insanlar, kırsal bölgelerde kendilerine yaşam alanları oluşturmaya başlayınca nalburların satışlarında yüzde yetmişlere varan bir artış gerçekleşti.

Pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle bunalan insanlar, kırsal bölgelerde kendilerine yaşam alanları oluşturmaya başlayınca nalburların satışlarında yüzde yetmişlere varan bir artış gerçekleşti.


Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır çeşitli kısıtlamalara uymak zorunda kalan vatandaşlar, çareyi kırsal kesimlerde yeni yaşam alanları kurmak ve bahçıvanlık gibi hobiler edinmekte buldu. Pandemi sürecinin sebep olduğu bunalımdan uzaklaşıp doğanın içinde vakit geçirmek isteyenler, şehirlerden kaçmaya başladı. Bu nedenle kırsal yaşamda sıkça ihtiyaç duyulan çapa, kürek, ip, hortum gibi pek çok araç ve gerece olan talep büyük oranlarda arttı. 24 yıldır Eskişehir’de nalbur olarak esnaflık yapan Semih Kılıçaltan, bu süreçte kendi sektöründe yaşanan genel durumu ve nalburların işlerinin ne oranda arttığını anlattı.


“Herkes şehir dışına, köylere kaçmaya başladı”


Pek çok sektörün ciddi problemler yaşadığı pandemi döneminde işlerinin yükselişte olduğunu belirten nalbur esnafı durumdan memnun. Bu süreçte halkın çok bunaldığını ve bu mutsuzluktan kurtulmak için çıkış yolları aradığını ifade eden Semih Kılıçaltan, “Pandemiden dolayı insanlar sokağa çıkamıyor, alışveriş yapmakta zorluk yaşıyor. Virüsün neden olduğu koşullar insanlara psikolojik bir baskı yapıyor. Şehir yaşamından kurtulma şansı olanlar kırsala kaçmaya yeltendi. Bu da bizim işlerimizi çok güzel oranlarda arttırdı. Bu artıştan tabii ki çok memnunuz. Diğer esnaflar bu dönemde çok sıkıntı çekiyor. Böyle bir zamanda sektörümüzün hareketli olması bizi elbette mutlu ediyor. Restoran, otel, kıraathane gibi pek çok iş grubunun zorluk içinde olduğunu biliyoruz. Biz ise şanslıyız diyebilirim, Allah bereket versin. Fiyatlar da arttı fakat bir malzemeye ihtiyaç duyan kişi üçe beşe bakmadan alışverişini yapıyor” diyerek durumu anlattı.


“Maddi durumu pek iyi olmayanlar basit bir baraka yapıp oraya gidiyor”


Kırsal kesimlerde yeni bir yaşam alanı oluşturmanın pek ucuz bir şey olmadığını aktaran Kılıçaltan, bütçesi düşük olan vatandaşların hiç değilse demir profil ve yeşil alçıpan ile bir baraka yapıp oraya gittiğini aktardı. Çevresinde bulunan birçok tanıdığının şehir dışına, köylere ve arsalara kaçmaya başladığını söyleyen emektar nalbur, sözlerini şu şekilde noktaladı:


“Gençlerden ziyade emekliler ve ekonomik durumunu belirli bir seviyeye getirebilmiş insanlar bununla uğraşıyor. Çoğunlukla kırk yaş üzeri kesimin bunu yaptığını söyleyebilirim. Fakat düşük bütçeyle bir baraka yapıp şehir hayatından uzaklaşabilenler de var. Çapa, kürek, bel sapı, inşaatta ve köylerde kullanılabilecek araç ve gereçlerin satışında yüzde altmış ila yetmiş arasında bir artış var. Keser, ip, hortum, bahçıvanlık ekipmanları gibi malzemeler çok satılıyor. Benim bile imkânım olsa en azından hafta sonları gitmeyi düşünürüm.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum “Vakıf kültürümüzü yaşatmak geçmişe olan borcumuzdur” Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, vakıf kültürünün toplumsal dayanışmanın mihenk taşı olduğunu ifade etti. Türkiye’de 6 Mayıs-12 Mayıs tarihleri, Vakıf Haftası olarak kutlanıyor. Vakıfları ve vakıf kültürünü yaşatmanın geçmişe borç, geleceğe karşı sorumluluk olduğunu anlatan Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, “Kadim vakıf kültürünü yaşatan vakıflarımızın Vakıf Haftası kutlu olsun. Vakıf kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarından biri olarak günümüze kadar ulaşmış bir kültürdür. Bu kültürün mihenk taşı, yardımlaşma ve dayanışmadır. Bu mihenk taşının yeri, şefkat ve merhamet ile sağlamlaşmakta, güçlenmektedir. Vakıflarımız, geçmişten bugüne ortaya koydukları gayret ve samimiyet ile nice hayatlara, gönüllere dokunmuştur ve dokunmaya devam etmektedir. Hem ülkemiz topraklarında hem de gönül coğrafyamızda nice eşsiz çalışmayı hayata geçiren vakıflarımız, hem milletimizin hem de çeşitli coğrafyalarda yaşayan toplumların gönlünü, muhabbetini kazanmıştır. Bu kazanım, hiçbir maddi kazanç ile elde edilemeyecek kadar kıymetli bir kazanımdır. Dayanışma ve yardımlaşma ruhunu güçlü bir şekilde yaşatan vakıf kurucuları, vakıf çalışanları ve yardımseverlere bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı ifade ediyoruz. Vakıflarımızı ve vakıf kültürümüzü yaşatmak geçmişe borcumuz, geleceğe karşı sorumluluğumuzdur.”
Aydın Kuyucak’ta vatandaşlar keşkek hayrında buluştu Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Azizabat Mahallesi’nde düzenlenen keşkek hayrında binlerce vatandaş bir araya geldi. Azizabat Mahalle Muhtarı Mustafa Özden öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen keşkek hayrına Kuyucak Belediye Başkanı Uğur Doğanca, çevre mahallelerin muhtarları, mahalle sakinleri ve davetliler katıldı. Mahalle Cemiyet Alanında düzenlenen mevlidli keşkek hayrında konuklara keşkeğin yanı sıra turşu, pilav ve helva ikram edildi. “15 yıl önceki hayalimizi gerçekleştirdik” Kuyucaklıların yanısıra çevre ilçelerden de katılımın gözlendiği hayır etkinliğinin 4. defa düzenlendiğini ve geleneksel hale getirileceğini ifade eden Mahalle Muhtarı Mustafa Özden: “Muhtarlıkta ikinci dönemim ve mahalle halkımızın destekleri ile bu hayrımızı gerçekleştiriyoruz. Bizden önceki muhtarımızın başlattığı bu geleneği yaşatmak için çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza ve Kuyucak Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Kuyucak Belediye Başkanımız Uğur Doğanca ile 15 yıl öncesine dayanan bir hayalimiz vardı. Ben Azizabat Mahallemize Muhtar, o da Kuyucak’a Belediye Başkanı seçilmek için birbirimize söz vermiştik. Ben 5 yıl önce muhtar seçildim ama başkanımız o dönem seçimlere girmemişti. Şu an ise ikimizde verdiğimiz sözü tutmuş olduk. Dostluğumuzda devam ediyor. Öncelikle çok değerli başkanıma ve mahalle halkımıza çok teşekkür ediyor, hayrımızın Allah katında kabul görmesini diliyorum” dedi. Hem hayra iştirak etmek hem de mahalle halkını ziyaret etmek için etkinliğe katıldığını ifade eden Kuyucak Belediye Başkanı Uğur Doğanca: “Kültürel değerlerimizin eskiden beri yaşatıldığı Azizabat Mahallemizdeki geleneksel hayra katıldık. Bundan sonraki süreçlerde de bu tarz kültürel değerlerimize sahip çıkmak ve yaşatılması için katkıda bulunmak amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Mustafa Muhtarımızla çok eskiye dayanan dostluğumuz var. Bir araya geldiğimizde söylediğimiz onun muhtar benim de belediye başkanı olma hayalimiz vardı. Ama o beni beklemedi ve bir dönem önce muhtar oldu. Ben ise bu seçimlerde başkan seçildim. Geçmişten gelen bağımız ise devam ediyor. Kendisine ve bize görevlerimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.