SAĞLIK - 14 Haziran 2018 Perşembe 10:29

Ramazan bayramında şekere dikkat

A
A
A
Ramazan bayramında şekere dikkat

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni F.

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni F. Bengü Büyükdereci, Ramazan Bayramında rahatsızlık yaşamamak adında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.


Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde, bayramın başlangıcı ile özgürce yemek yeme fikri ile birlikte fazla miktarda besin tüketiminin saptandığını ifade eden Büyükdereci, “Bireyler 2-3 günlük bayram süresince tüketilen besinlerin sağlıklarını ve kilolarını etkilemeyeceğini düşünebilir fakat bayram sonunda tartıda artış ve sindirim sistemi sorunları ile karşılaşabilirler. Bayram sabahı yapılan kahvaltının içeriğine çok dikkat edilmelidir. Kızartmalar, börekler, sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş besinler tercih edilmemeli, sofralarda yumurta, peynir, ceviz, bol yeşillik gibi sağlıklı alternatiflere yer verilmelidir. Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve grubundan tüketilmelidir. Ramazanda azalan su tüketimini dengeleyebilmek için susamayı beklemeden günlük 2-2.5 litre su tamamlanmaya çalışılmalıdır. Günlük tüketilen su miktarı, aynı zamanda tüketilen çay ve kahve miktarının fazlalığına göre arttırılmalıdır. Özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte, şekerli, asitli, yüksek kalorili içeceklerden kaçınılmalıdır” dedi.



Araba yerine yürüyüş yapın önerisi


Ramazan ayında yavaşlayan metabolizma ve sindirim sistemini zorlamamak adına, hafif öğünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Büyükdereci, “Doğru pişirme yöntemleri uygulanmalı, kızartmalardan ve çok yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Yemek yerken hızlı davranılmamalı, sofrada en az 20 dakika geçirilmelidir. Hem bağırsak sağlığı, hem de metabolizmanın toparlanması açısından tam tahıllı ve bol posalı besinler tercih edilmelidir. Özellikle tatlı tüketiminin arttığı bu dönemde, porsiyon kontrolünü sağlamak çok önemlidir. İkram edilen tatlıları paylaşmak, sadece tadımlık olarak tüketmek kalori kısıtlaması sağlamak için tercih edilmesi gereken bir yol olabilir. Hatta tercih edilme imkânı varsa hamur tatlıları ve şerbetli tatlılara göre daha masum olan dondurma, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar tüketilebilir. Mümkün olduğunca günlük hareket arttırılmalı, kısa mesafeli ziyaretlerde araba ya da toplu taşıma kullanmak yerine yürüyerek gitmek tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)