GENEL - 20 Ekim 2020 Salı 11:43

TÜKDES’ten dikey bahçelerin sökülmesine tepki

A
A
A
TÜKDES’ten dikey bahçelerin sökülmesine tepki

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otoyol kenarlarında bulunan dikey bahçeleri sökme kararını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Dikey bahçeler İstanbul’un akciğeridir, şehrin akciğerini sökmekten vazgeçin" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otoyol kenarlarında bulunan dikey bahçeleri sökme kararını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Dikey bahçeler İstanbul’un akciğeridir, şehrin akciğerini sökmekten vazgeçin" dedi.


Açıklamasında İstanbul’da sökülen dikey bahçelerin yerini grafiti ve boyalı duvarların alacağını söyleyen TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, uygulamanın doğru olmadığını belirtti. Başkan Bakal, "İstanbul’da dikey bahçeleri kaldırılma kararı gündeme bomba gibi düştü. İstanbul’da dikey bahçeler sökülüp atılıyor. Bundan sonra dikey bahçelerin yerini grafiti ya da boyalı duvarlar alacak. Çevresel yönden dikey bahçeler, hava kirliliğinin en fazla olduğu yollarda oksijen kaynağıdır. Yol ortamının oksijen oranını daha fazla arttırarak hava kalitesini iyileştirir. Canlıların, börtü böceğin ve mikro organizmaların yaşam alanını oluşturur. Yeşilin ve canlı bitkilerin bulunduğu ortamlarda insanlar daha sakin, daha sağlıklı ve daha mutlu olduğu bilinen bir gerçektir. İklim değişikliğine olumlu katkılar sunar. Dolayısıyla dikey bahçelerin çok eski ve tarihte de çok önemli bir yeri vardır. Dikey bahçeler yerine grafitinin tercih edilmesi doğru bir uygulama olamaz. Çünkü grafiti bahçelerin sağladığı yararların hiç birini sağlamaz. Hatta çevre için zararlıdır. Çünkü boya, tehlikeli atıktır. İstanbul’un akciğerlerini sökmek için ürettiğiniz ekonomik gerekçeyi yeterli bulmuyoruz. Şöyle ki; dikey bahçelerin sökülmesinin, bahçelerin söküldüğü duvarların grafiti için hazırlanmasının, grafiti boyasının, grafiti sanatının uygulanmasının ve duvarların yenilenmesinin maliyeti işi astarı yüzünden pahalı hale getirecektir. Bitkiler kent ekosistemlerinin temel yapıtaşlarıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine açık çağrı da bulunuyoruz tüketicilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı dikkate alıp, İstanbul’un dikey bahçelerini, kentin akciğerlerini sökmeyi durdurun.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Ressam Mehmet Bal Mersin’de anıldı Tarsuslu olan ve Türkiye’nin yetiştirdiği değerli ressam ve illüstrasyon sanatçılarından Mehmet Bal, vefatının 10. yıldönümünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında düzenlenen ‘Söyleşi ve Film Afişleri Sergisi’ programında anıldı. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerini çizen Mehmet Bal’ın eserlerinin TADEKA binasında sergilendiği programa, sevenleri ve sanatseverler ilgi gösterdi. Mehmet Bal’ın yakın dostu olan ve programa konuşmacı olarak katılan yazar Hikmet Öz’ün slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, Mehmet Bal’ın çocukluk yıllarından başlayarak, hayatından kesitler sunuldu. Konuşmacı Hikmet Öz; ressam ve karikatür çizim özelliğinin yanı sıra, merhum Mehmet Bal’ın Tarsus Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Müzesi’ne 12 büyük boy tablo yaptığını ve Atatürk’ün Tarsus’a gelişini resmettiği eserlerinin bir kitapta toplandığını söyledi. “Mehmet Bal, Türkiye’nin yetiştirdiği çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı” Sunumu büyük beğeni toplayan yazar Hikmet Öz, merhum Mehmet Bal’ın Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü illüstrasyon ressamlarından birisi olduğunu kaydederek, “Mehmet Bal, Türkiye’nin ve Tarsus’un yetiştirdiği nadir insanlardan biridir. Çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı. O’nun muhteşem eserleri vardır. İlk çalışmaları afiş çalışmaları olmuştur. Daha sonra İstanbul’da büyük boyda sinema afişleri yapmaya başladı. Ancak 1980 yılından sonra esas karakterini ortaya koyan, sinema afişlerinin de verdiği bir deneme ve tecrübeyle Atatürk resimleri yapmaya başladı. Atatürk’ün hayat hikayesini de resimledi” dedi. “Mehmet Bal, ülke için gerçekten çok güzel şeyler yaptı” Hikmet Öz, Mehmet Bal’ın Atatürk’ün Tarsus ziyaretini resmettiği çalışmalarının daha sonra kitaplaştırıldığını da ifade ederek, “Bu çalışmanın en güzeli ve en büyüğü, 2013 yılında Tarsus Belediyesi tarafından basıldı ve ortaya çıkartıldı. Muhteşem bir kitap olan bu kitabı Mehmet Bal da çok beğendi. Mehmet Bal, bu kitaptan sonra artık bir şey yapmayacağını söyledi. Zaten bir yıl sonra da vefat etti. Çok güzel bir insandı ve ülke için gerçekten güzel şeyler yaptı” diye konuştu.