GENEL - 20 Mayıs 2019 Pazartesi 23:00

‘Uyum Mahalle Buluşmaları’nın 4’üncüsü Eskişehir’de yapıldı

A
A
A
‘Uyum Mahalle Buluşmaları’nın 4’üncüsü Eskişehir’de yapıldı

Eskişehir İl Göç İdaresi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliği ile ‘Uyum Mahalle Buluşmaları’ adı altında iftar programı düzenledi.

Eskişehir İl Göç İdaresi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliği ile ‘Uyum Mahalle Buluşmaları’ adı altında iftar programı düzenledi.


Türkiye’deki yabancıların toplumla iletişiminin güçlendirilmesi amacıyla ‘Uyum Mahalle Buluşmaları’ adı altında düzenlenen etkinliklerin 4’üncüsü Eskişehir’de yapıldı. Düzenlenen iftar programı tasavvuf müziği dinletisi ile başladı. Osman Vahit Özdal ve Yunus Emre Orkestrası’nın ilahiler seslendirdiği gecede Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından okunan ezan ile birlikte dua edilerek oruçlar açıldı.



“Şehrimizde 25 bini aşkın insan değişik ülkelerden değişik maksatlarla geldiler”


İftarda konuşan Eskişehir Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, etkinliği gerçekleştiren Eskişehir İl Göç İdaresine teşekkür ederek, “Şehrimizde 25 bini aşkın insan, değişik ülkelerden değişik maksatlarla geldiler. Bunların 3 bin civarında insan öğrenci olup, diğerleri de Suriye’den, Afganistan’dan, Irak’tan ve Afrika’nın pek çok ülkesinden kendilerine yeni bir hayat, yeni bir düzen, mutlu yaşantı, aileleri ile güven içinde yaşayacakları bir ülke arayışı ile geldiler. Bir kısmı buradan Avrupa’ya geçmek için çaba içerisinde. Bunlarla ilgili de çalışma ve değerlendirmeler yapıyoruz. Ama bir kısım misafirlerimize Eskişehir’de onları bağrımıza basmak ve onlara bu şehri sevdirmek için çaba sarf ediyoruz. Uyum çalışmalarının bir ayağını da biz sivil toplum örgütleri ile birlikte değişik yerlerde ve değişik mekanlarda yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.



“Bu etkinliğin dördüncüsünü Eskişehir’de gerçekleştiriyoruz”


Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise, ‘Uyum Mahalle Buluşmaları’nın ilk ikisini Ankara’da, 3’üncüsünü Erzincan’da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu etkinliğin dördüncüsünü ise Eskişehir’de gerçekleştiriyoruz. Eskişehir ile beraber Ramazan ayı içinde Bursa, Sakarya, Kocaeli, Adana, İzmir’de mahalle buluşmalarımızı yaptıktan sonra 17 vilayetimizde de bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Uyum Mahalle Buluşmaları ile farklı kültürlerin bir araya geldiği, kaynaştığı, aynı mahallede yaşayan ama belki de hiç selamlaşmamış insanların aynı sofrada buluştuğu, muhabbet ettiği bu özel günde sizlere ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu buluşmalardaki diğer bir amacımız da yerel toplum tarafından göçmenler hakkında yanlış bilinen doğruların idrak edilmesini sağlamaktır. Ayrıca göçmenlerin hak ve yükümlülüklerini ilk ağızdan kafa karışıklığına imkan vermeden birebir direkt olarak aktarmaktır” ifadelerini kullandı.



“Türkiye’nin gönül coğrafyasının temelinde insan sevgisi vardır”


Eskişehir İl Göç İdaresi Başkanı Gökhan Akyıldız da yaptığı konuşmada, “Bizim için Türkiye hiçbir zaman Edirne’den başlayıp Kars’ta biten bir ülkenin, bir bölgenin adı olmadı. Buradan, yani Anadolu’nun bağrından bakıldığı zaman Halep’ten Şam’a, Kerkük’ten Musul’a, Saraybosna’dan Üsküp’e kadar her yer görünür. Buraları terk etmek veya zayıf bırakmak o diyarları yalnızlığa bürür. Burası ülkelerden bir ülke, topraklardan bir toprak değildir. Bu aziz millet; ümmetin bileği, kalbi ve kutup yıldızıdır. Zaman geçse de, sınırlar çizilse de, Türkiye’nin gönül coğrafyasının temelinde insan sevgisi vardır. Bundan dolayıdır ki her medeniyete gönlünü açan ender bir medeniyettir Türkiye. Vakit; ayrışma değil, farklılıkları zenginlik kılıp bir olma, beraber olma, kardeş olma vaktidir. Bu aşamada Türkiye bizim ortak alanımız, ortak sevdamız, ortak geçmişimizdir. Eminim ki geleceğimiz de Türkiye olacaktır” dedi.


Programda slayt gösterileri de yapıldı. Türkiye’deki Suriyeliler hakkında toplumda doğru olduğu düşünülen yanlış bilgiler, gerçekleri ile birlikte misafirlere sunuldu. Düzenlenen programa Eskişehir Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Eskişehir İl Emniyet Müdürü Engin Dinç ve Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’de 40 bin metre balık ağıyla yakalanan 7 kişiye 292 bin lira ceza kesildi DENİZLİ (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün talimatlarıyla, ülke genelinde eş zamanlı su ürünleri denetimleri devam ediyor. Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 22- 26 Nisan 2024 tarihleri arasında il genelindeki iç sularda, perakende balık satış yerleri ve soğuk hava depolarında eş zamanlı denetimler gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen denetimlerde, balıkların avlanabilir asgari boyları, tazeliği ve kontrolü gibi konularda bilgilendirme notları dağıtıldı, ayrıca uyulması gereken usul ve esaslar üzerine bilgilendirme yapıldı. İl Müdürü Şakir Çınar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Bilim dünyası, balık tüketmenin sağlık için birçok faydası olduğunu defalarca kanıtlamıştır. Özellikle Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini içermektedir. Balık yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Protein, kaslarımızın, dokularımızın ve hücrelerimizin yapı taşıdır. Dolayısıyla, düzenli olarak balık tüketmek, kaslarımızın güçlenmesine, dokularımızın onarılmasına ve vücudumuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlar. Balık tüketimi kalp-damar sağlığını korur, beyin fonksiyonlarını iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu faydalardan yararlanmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vatandaşlarımızı haftada en az 2 gün balık yemeye davet ediyorum" dedi. İl Müdürü Çınar, sürdürülebilir avcılık için her balığa bir kere üreme fırsatı verilmesi gerektiğini, bilimsel olarak belirlenmiş yasal avlanabilir asgari boyun altında av ve satışının yapılmaması gerektiğini ifade etti. Cezai işlemlere de değinen Çınar, “Kaçak avcılık ve satışı konusunda yapılan denetimlerde, 40 bin metre balık ağına el konularak 7 şahsa 292 bin 326 TL idari para cezası uygulanmıştır. Kaçak avcılığa karşı yapılan denetimlerimiz kararlılıkla devam edecektir” diye konuştu.
Erzurum Erzurum’da çiftçiye makine desteği Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçiye destek olmak için yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Erzurum’da yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger törende yaptığı konuşmada, tarımın bilhassa hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum’un aynı zamanda besi materyali üretim deposu olduğunu ifade ederek, “695 bin büyükbaş, 878 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemiz hayvancılığının en önemli hayvansal üretim merkezlerinden olan ilimiz için hayvancılık, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil eder. 4 milyon 700 bin dekar alanda çiftçilerimiz tarafından yapılan bitkisel üretimde bitki deseni genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. Bakanlığımız, valiliğimizle ve büyük şehir belediyemizin katkıları ve destekleriyle hayvansal üretimde modernizasyon ve makineleşmeye yönelik projeleri yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayvansal üretimin ana unsurlarından olan süt ve değer katmak, sütün özellikle soğuk zincirle hijyenik bir şekilde endüstriyel aktarılmasını sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda süte değer projesi uygulamaya konulmuş olup dönem içerisinde desteklenen projeye ek uygulamalar ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sundu. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve hayvansal üretimin iş yükünün azaltılması anlamında suç sağma makineleri, hayvan beslemede verimliliğin ana unsurlarından olan kesik yem rasyon hazırlamasında ve yem maliyetlerinin azaltılmasında katkı sağlayacak yem ezme makineleri, küçükbaş yetiştiriciliğinde yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan koyun kırpın makineleri, bereketli meralarımıza swaplar ilimiz yetiştiricilerine ve hayvancılık sektörüne olsun diyorum” dedi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de yaptıkları konuşmalarda; Erzurum’da tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir potansiyel olduğu ifade ederek bunun hem bölge hem de ülke ekonomisine katma değer olarak daha fazla harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından çiftçilere süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makineleri sembolik olarak dağıtıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte koyun kırkımı yapıldı. Makine dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.