Artvin’de Çoruh nehri üzerindeki Borçka Barajı`ndaki kafeslerde üretilen Türk Somonları, Rusya ve Japonya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Yıllık ülkeye 16 milyon dolar döviz getiren yöredeki kafes balıkçıları 25 ton balık üretimi ve 85 milyon dolar ihracat katkısına ulaşmayı hedefliyor.
Adem Güngör
“Tarım arazilerimiz sular altında kaldı fakat ortaya yeni sektörler çıktı”
Çoruh nehri üzerinde inşa edilen barajlara bağlı olarak kafes balıkçılığı sektörünün her geçen gün geliştiğini kaydeden Okur, “İlimiz zor bir coğrafyada kuruludur. Tarım arazileri yetersiz, sanayi yok ve önemli ticaret merkezlerine uzaktır. Barajlar kenti olarak adlandırılan ilimizde tamamlanan ve yapımı devam eden barajlar nedeniyle önemli bir tarımsal alan su altında kalmış fakat ortaya yeni bir sektör çıkmıştır. 2009 yılında su ürünleri yetiştiriciliğine açılan Borçka Barajı’nda ilk etapta 3 tesis kurularak porsiyonluk üretimine başlanılmıştır. 5 yıl içerisinde 8 tesis daha açılarak toplam 11 tesis ile yıllık 5645 ton balık üretim kapasitesine ulaşılmıştır. Yıllık üretim kapasitesi 5 bin 645 tona ulaştı” dedi.
“Başta Japonya, Rusya olmak üzere ve çok sayıda Avrupa ülkesine ihraç ediliyor”
Tesislerde 2015 yılından sonra Tarım ve Orman Bakanlığının tescili ile Türk Somonu olarak adlandırılan kilo üstü alabalık yetiştiriciliğine başlandığını hatırlatan Okur, üretilen balıkların başta Japonya’ya olmak üzere, Rusya ve pek çok Avrupa Birliği ülkesine ihraç edildiğini söyledi. Üretilen balığın kalitesinin kentteki baraj göllerine ilgiyi artırdığını anlatan ve yoğun tesis kurma talebi alındıklarını anlatan Okur şunları söyledi:
Evini sattı kafes balığı tesisi kurdu
Baraj gölündeki balık üreticilerinden Mustafa Biberlioğlu 25 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiğini söyledi. Biberlioğlu, “İstanbul Tarabya’dan geldik. Babamın tavsiyesiyle geldim. 25 senedir bu işi yapıyorum. 10 senesi barajda olmak kaydıyla. Eskiden porsiyon balık para kazanmıyordu. Babam rahmetli evini satıyordu, dairesini satıyordu, arsasını satıyordu geliyordu burada işçinin parasını veriyordu. Son 3 - 5 yıldır Tarım İl Müdürlüğünün devreye girmesiyle şimdi dış pazar oluştu. Dış pazarında oluşmasıyla biraz para kazanmaya başladık. 8 gram 10 gram yavru getiriyoruz 6 ay, 8 ay, 10 ay suyun sıcaklığına göre değişebiliyor işte 3 kilo, 2 kilo, 4 kilo yapıyoruz satıyoruz. Bu siparişe bağlı aldığımız siparişe bağlı aslında” ifadelerini kullandı.