KÜLTÜR SANAT - 23 Nisan 2008 Çarşamba 11:59

Sabancı Hat Koleksiyonu'na İspanya'da büyük ilgi

A
A
A
Sabancı Hat Koleksiyonu'na İspanya'da büyük ilgi

"Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat Sanatı" başlıklı serginin Sevilla, Real Alcazar Sarayı'nda yapılan açılışına İspanyol basını büyük ilgi gösterdi.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu'ndan seçmelerin yer aldığı "Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat Sanatı" başlıklı serginin Sevilla, Real Alcazar Sarayı'nda yapılan açılışına İspanyol basını büyük ilgi gösterdi.

Verilen bilgiye göre Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve SSM Yürütme Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, Endülüs Özerk Yönetimi Kültür Bakanı Rosa Torres Ruiz ve SSM Müdürü Nazan Ölçer tarafından yapılan açılış İspanyol medyasında geniş yer buldu. 

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Mundo, Sabancı Holding ve El Legado Andalusi sponsorluğunda gerçekleştirilen sergiyi okuyucularına "Alcazar, yüze yakın parçadan oluşan bir sergiyle İslam Hat Sanatını sunuyor" başlığı ile duyurdu. Gazete, sergi hakkında "Real Alcazar Sarayı, Sakıp Sabancı Müzesi'nden getirilen, aralarında elyazması dua kitapları, hat albüm ve levhaları, alıştırma kitapları ve Kur'an-ı Kerim nüshalarının bulunduğu 96 seçme eserden oluşan "Osmanlı Hat Sanatı" sergisine evsahipliği ediyor. 

Sergide, Osmanlı hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah başta olmak üzere, Şehzade Korkut, Ahmed Karahisari, Derviş Ali, Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mustafa İzzet, Sami Efendi ve, 15. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar hat sanatını icra etmiş daha birçok hattatın eserlerine yer veriliyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Sabancı Hat Koleksiyonu ile ilgili olarak ise "Bu koleksiyon, Türkiye'nin en ünlü sanayicilerinden biri ve dünya çapında sayılı şirketlerden birinin kurucusu olan merhum Sakıp Sabancı tarafından, ömür boyu süren bir çabayla oluşturulmuş. Sabancı Üniversitesi'ne bağlı olarak 2002 yılında, İstanbul'un seçkin semti Emirgan'da açılan Sakıp Sabancı Müzesi, son yıllarda Türkiye'nin en önemli müze merkezlerinden biri haline geldi" bilgilerine haberde yer verildi.

İspanya'nın etkin yayınlarından ABC ise sergiyi "Real Alcazar, 500 yıllık Osmanlı hat sanatı mirasını sergiliyor" başlığı ile duyurdu. Marta Lopez tarafından kaleme alınan haberde şu ifadeler yer aldı: 

"Real Alcazar, Monteria salonlarında, açılan ve 15 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek olan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin adı "Osmanlı Hat Sanatı". Tüm yapıtlar, koleksiyonun hamisi Sakıp Sabancı tarafından uzun yıllar içerisinde özenle oluşturulan ve Sakıp Sabancı Müzesi'nde bulunan koleksiyondan alınma. Sergi bize, Osmanlı hat sanatının 500 yıl boyunca gösterdiği gelişim hakkında bilgi vermekte ve tüm ziyaretçileri, bu efsanevi yazı ustalarının 15. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıl başlarına kadar olan serüvenleri boyunca ürettiklerini tanımaya davet ediyor. Real Alcazar'da, Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonundaki elyazmalarından seçilmiş 96 parça, hayranlıkla izlenebilecek." 

"Osmanlı Hat Sanatı" sergisinin Türkiye'nin en büyük şirket gruplarından biri olan Sabancı Holding'in desteğiyle gerçekleştirildiği bilgisine de yer verilen yazıda Endülüs Özerk Yönetimi Kültür Bakanı Rosa Torres'in "Bu sergi, bir kez daha doğu ve batı arasındaki anlayışın artırılmasına ve gerginliklerin azaltılmasına hizmet edecek kültürlerarası bir köprü olacaktır" sözlerine de değinildi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, "Sevilla, bu sergi için en uygun yer. Bu kentin kültürel çeşitliliği ve İslam yaşamına olan yakınlığı, bu sarayın bu koleksiyona en çok yakışan yer olacağının bir göstergesi" açıklamasının da altı çizildi.

Öte yandan Diario de Sevilla da "Alcazar, Osmanlı hat sanatının görkemli izlerini sergiliyor" başlığı ile açılışı okuyucularına duyurdu. Francisco Camero tarafından hazırlanan haberde sergilenen eserlere dair bilgiler verilirken Sabancı Hat Koleksiyonu için "Türkiye'deki en iyi özel koleksiyon" denildi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.