YEREL HABERLER - 14 Nisan 2012 Cumartesi 11:31

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ABD`DE KADIN SIОINMA EVLERİ KONULU KONFERANS

A
A
A
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ABD`DE KADIN SIОINMA EVLERİ KONULU KONFERANS

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Adana Amerikan Konsolosluğu işbirliğiyle Kadına Yönelik Şiddet ve ABD`de Kadın Sığınma Evleri konulu konferansta düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salon`undaki konferansa Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan ABD Rutgers Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Dekanı Dr. Evan Stark, Kadına Yönelik Şiddet ve ABD`de Kadın Sığınma Evleri konularında çok önemli mesajlar verdi.
Kadın sığınma evlerinin şiddeti çözüme kavuşturan bir ortam olmadığını anlatan Stark, ``Kadına yönelik şiddet, sadece göz morarmaları ve kol bacak kırılmaları ile sembolize edilemez. Kadına yönelik en büyük şiddet türü, psikolojik şiddet dediğimiz baskıya dayalı şiddettir. Umuyorum ki Türkiye`deki çalışmalar kişiler arası şiddet sonlandıracak niteliğe ulaşır`` dedi.
Dr. Evan Star, kişiler arası şiddet konusunda hukuk, siyaset ve sağlık alanında 1980 yılında Amerika Connectıcut`ta ilk kadın sığınma evleri açtığını fakat, şunu söylemeliyim ki kadın sığınma evlerinin kadına yönelik şiddeti önleyen bir kuruluş olmadığını vurguladı. Dr. Evan Star, ``Sadece, şiddette maruz kalan kadınların bir çare olarak alternatifleri arasında yer almaktadır. Şiddeti önleyecek asıl meseleler ise toplumsal ve siyasal çözümlerin üretilmesidir. Türkiye`de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin öncülüğünde bu yönlü çalışmalar yapılıyor. Fatma Şahin öncülüğünde çıkarılan yasalar, dünyada önem arz edecek yasalar. Çünkü olayın derinlemesine incelenerek belli analizler neticesinde çıkarılan yasalar her zaman çözüm getirmiştir`` ifadelerini kullandı.
``UMUYORUM Kİ TÜRKİYE`DEKİ ÇALIŞMALAR KİŞİLER ARASI ŞİDDETİ SONLANDIRACAK NİTELİОE ULAŞIR``
Kadın sığınma evlerinin, şiddete maruz kalan kadınları sadece belli bir yaş grubu tarafından kullanabileceğini belirten Evan Stark, ``Türkiye`deki kadınların yüzde 22`sinin, bize de buradaki araştırmacılara da kocalarının evden çıkmalarına bile izin vermediğini anlatıyor. Bazı erkekler de eşini doktora götürüyor fakat doktora giderken şikayet etmemesi için birtakım baskılar, uyarıla yapıyor. Kadın sığınma evleri, sadece genç bayanlar tarafından kullanabiliyor. Çünkü genç bayanlar, burada birçok ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ve pek de bakıma muhtaç değillerdir. Ama şiddet gören kadın biraz daha yaşlıysa kadın sığınma evleri bunlar için bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü yaşlı insanlarda biliyorsunuz birtakım sağlık sorunları ve beraberinde bazı ihtiyaçlarını kendileri karşılayamama gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenledir ki, kadın sığınma evleri belli yaş grubu için makul çare olabilir ama yaşı ilerlemiş kadın için makul olmayabilir. Ayrıca kadına yönelik şiddet de sadece göz morluklarıyla sembolize edilemez, kol bacak kırılmaları da kadına yönelik şiddetin tek başına bir göstergesi olamaz. Çünkü kadın yönelik şiddet sadece fiziksel anlamda değil, psikolojik anlamda da uygulanıyor ve büyük çoğunluğu da psikolojik şiddettir. Belki bir erkekten bir tokat dahi yemeyen bir bayan hayatı boyunca bir baskı altındadır ki bu da şiddetin bir çeşidi zaten. Umuyorum ki Türkiye`deki çalışmalar kişiler arası şiddeti sonlandıracak niteliğe ulaşır`` diye konuştu.
Konuşmasının sonunda dinleyiciler tarafından büyük alkış toplayan Evan Stark, Türkiye`de bulunmuş olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Program sonunda Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz tarafından Star`a günün anısına Gaziantep`e özgü çeşitli hediyeler verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayramın ilk gününde Kağıthane’de feci kaza: 5 yaralı Kağıthane’de Kurban Bayramı’nın ilk gününde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Refüjü aşıp taksiyle kafa kafaya çarpan Tofaş Kartal marka otomobilin adeta dağıldığı kazada olay yeri savaş alanına döndü. Kaza Kağıthane İmrahor Caddesi’nde saat 15.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kağıthane istikametine doğru ilerleyen, Tofaş Kartal marka otomobilin sürücüsü aracın hakimiyetini kaybederek refüjü aşıp karşı yöne geçti. Kontrolden çıkan otomobil, Hüseyin Can’ın kullandığı içinde yolcu bulunan 34 TCM 41 plakalı ticari taksiyle kafaya kafaya çarpıştı. Zincirleme trafik kazası meydana geldi. Toplam 4 araç kazaya karıştı. Ortalık savaş alanına dönerken, kazada takside bulunan kadın yolcu ve sürücü Hüseyin Can’ın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ambulans ekipleri, sevk edildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, Kartal marka araca sıkışan sürücüyü kurtarmak için çalışma başlattı. Yaralı sürücü itfaiye ekipleri tarafından çıkarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Diğer yaralılar da olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Kazada Kartal marka araç dağıldı Zincirleme kazaya neden olduğu ileri sürülen Kartal marka otomobilin ön tarafının dağıldığı görüldü. Öte yandan kaza nedeniyle cadde tek yönlü trafiğe kapatıldı. Taksi şoförü Hüseyin Can, “Karşı şeritten gelip, yola atlayıp üstüme vurdular. Araba Kartal modeldi. Kafa kafaya girdiğimiz için hızını anlayamadım. Arabada kadın yolcu vardı, yaralı. O arabada ise 3 yaralı vardı” dedi. (RU-
Ankara Başkentte kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşandı Başkentliler bayram namazının ardından kurban kesim alanlarına akın etti. Kurban Bayramı’nın birinci gününde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bayram namazı sonrası kesim alanlarına akın etti. Ankara’nın Çankaya ilçesi Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan kurban satış ve kesim alanında sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Bazı vatandaşlar belediyeler tarafından kurulan kesim alanlarında sırayla ibadetlerini yerine getirirken bazı vatandaşlar boş buldukları alanlarda kendileri kurbanlarını kesti. “29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik” Vatandaşlar değerinden düşük fiyat istediği için satamadığı hayvanları ile Iğdır’a döneceğini aktaran besici Sedat Önce, “Malın değeri 140-150 bin lira değerinde. Biz 100 bin liraya kadar düştük. Bin 200 kilometre yoldan geldik 200 bin lira masraf yaptık, giderken de 200 bin lira vereceğiz. Masrafımız 400 bin lira olacak. Satmayalım daha iyi. 29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik. Bu sene ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan gitmeye başladı” diye konuştu. Kesimlerin bayramın 3 günü sürdüğüne dikkat çeken besici Güngör Can ise 200 hayvanından 160’ının satıldığını kaydetti. Kurdukları hayvan kesme sistemi ile vatandaşların kurbanlıklarını kestiklerini belirten Can, “İnsanların bütçesi, piyasa koşulları, hayvanların fiyatlarının yükselmesi, o şartlar biraz zorladı. Hayvanlar serbest bir şekilde geliyor, ölüm yolu dediğimiz yerden geçiyorlar. Asansörlü yatırma kabini var, o kalkıyor ve hayvan acı çekmeden. Vince bağlanıp tekbir getirilerek kesimi yapılıyor. Ondan sonrası hep havada kesim, paçalar açılıyor, işkembesi çıkarılıyor ve derisi yüzülüyor. Oradan karkas bölümde dört parça isteyenler oradan soldan teslim alıyor” ifadelerini kullandı.