YEREL HABERLER - 30 Kasım 2015 Pazartesi 12:26

Gtb'den ‘E-Fatura' Eğitimi

A
A
A
Gtb'den ‘E-Fatura' Eğitimi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) üyelerine yönelik, “Belgelerde E-Dönüşüm, Elektronik Belge ve Defter Uygulamaları” konulu eğitim toplantısı düzenlendi.
GTB Konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Yeminli Mali Müşavir Faruk Özkaya tarafından katılımcılara, elektronik dönüşüme geçen Maliye Bakanlığının e-fatura, e-defter ve e-tebligat uygulamaları hakkında bilgi verildi. Türkiye’de, Kayıt Dışı ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde, e-uygulama çalışmalarının ilk adımın 2008 yılında atıldığını belirten Özkaya, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren de yaklaşık 50 bin mükellefin bu uygulamadan faydalanmasının beklendiğini söyledi. Özkaya, Türkiye’de e-fatura sistemine kayıtlı kullanıcı sayısının şuan için 20 bin civarında olduğunu Gaziantep’te ise e-fatura kullanıcı sayısının 192, e-defterden faydalanan mükellef sayısının da 218 olarak bildirildiğini ifade etti. 2016 yılı için getirilen zorunluluk sonrası bu sayının Gaziantep’te bin 300’e ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Özkaya, kimlerin e-fatura kullanma zorunluluğu olduğu söyledi. Özkaya, “2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler e- fatura uygulamasına geçecekler. 2014 yılı satış hasılatı, 10 milyon TL ve üstü olanlar bu uygulamaya 01.01.2016 tarihi itibariyle, 2015 yılı satış hasılatı, 10 milyon TL ve üstü olanlar ise 01.01.2017 tarihinde e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundalar” ifadelerini kullandı.
E-fatura kesilebilmesi için her iki tarafında aynı uygulamaya kayıtlı olması gerektiğini belirten Özkaya, e-fatura kullanmak zorunda olan mükelleflerin; nihai tüketicilere ya da uygulamayı kullanmayan mükelleflere kâğıt fatura düzenlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.