YEREL HABERLER - 02 Mayıs 2016 Pazartesi 09:49

Gaib'den 176 Ülkeye 2 Milyar 620 Milyon 739 Bin Dolar İhracat

A
A
A
Gaib'den 176 Ülkeye 2 Milyar 620 Milyon 739 Bin Dolar İhracat

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Ocak-Nisan 2016 döneminde toplam 176 ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.
Ocak-Nisan 2016 dönemiyle ilgili ihracat rakamlarını açıklayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Nisan ayında Gaziantep’in ihracatında yüzde 1.7’lik bir artışla 545 milyon 163 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, Ocak-Nisan döneminde ise bu rakamın 2 milyar 82 milyon 386 bin dolar olduğunu belirterek aynı dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden toplam 2 milyar 620 milyon 739 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti. Abdulkadir Çıkmaz, "Ocak-Nisan 2016 döneminde toplam 176 ülkeye ihracat yapıldığını belirttiği yazılı açıklamasında “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde, 2015 yılına oranla yüzde 5’lik düşüşle toplam 2 milyar 620 milyon 739 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 175 milyon 705 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 6,8’lik düşüşle 2 milyar 796 milyon 444 bin dolar olmuştur” dedi.
ORTADOĞU ÜLKELERİ YÜZDE 55,3 PAYLA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ
Çıkmaz yaptığı açıklamasında en çok ihracat gerçekleştirilen bölgelerin başında Ortadoğu ülkeleri geldiğinin altını çizerek “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 55,3 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 18,5 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,5 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 176 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Suriye, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Sudan ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” dedi.
BÜTÜN SEKTÖRLERDE İHRACAT ATAĞI SÜRECEKTİR"
Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihraç edilen ürünleri de değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Bu dönemde bölgemizden en fazla halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi.
GAZİANTEP İHRACATTAKİ AĞIRLIĞINI NİSAN’DA DA HİSSETTİRDİ
2016 yılı Nisan ayında Gaziantep’in bir önceki yılın Nisan ayına oranla 1.7’lik bir artışla 545 milyon 163 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 2 milyar 82 milyon 386 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Gaziantep’in ihracat artışı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla 1.7’lik bir artış kaydetmiş ve Nisan ayında 545 milyon 163 bin dolarlık çeşitli ürünlerin ihracatı sağlanmıştır. Gaziantep’in ihracat artışı önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir. Gaziantep’in ihracatını sektörel anlamda değerlendirdiğimizde ise hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörleridir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sarıyer’de uygulamadan kaçan otomobil sürücüsü, park halindeki araçlara çarptı: 2 yaralı Sarıyer’de uygulama yapan polislerin ‘Dur’ ihtarına uymayarak kaçan şüpheli sürücü, ara sokakta park halindeki araçlara çarparak durabildi. Kazada, otomobilde bulunan 2 kadın yaralanırken otomobilde bir adet silah ve bıçak bulundu. Şüpheli sürücü, kelepçelenerek ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olay, saat 01.30 sıralarında Sarıyer Bahçeköy Merkez Mahallesi İnönü Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Bahçeköy Yolu’nda uygulama yapan polis ekiplerinin ‘Dur’ ihtarına uymayan 34 GVP 053 plakalı otomobil sürücüsü, ’Dur’ ihtarına uymayarak uygulamadan kaçtı. Polis ekipleri kaçan şüphelinin peşine düşerken şüpheli sürücü, ara sokaklara girerek izini kaybettirmek istedi. İnönü Caddesi’ne aşırı hızlı girdiği iddia edilen şüpheli bilinmeyen bir nedenle direksiyon hakimiyetini kaybedince park halindeki araçlara çarptı. Çarpmanın etkisiyle park halindeki bir araç bina girişindeki doğalgaz kutusuna çarparken, yaşanan kazada 5 araç hasar gördü. Uygulamadan kaçan otomobilde bir adet silah ve bıçak bulundu Polis uygulamasından kaçan ve ara sokakta araçlara çarparak duran otomobilde bulunan 2 kadın hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. İsmi öğrenilemeyen araç sürücüsü ise aracı kullanmadığını iddia ederken, polis ekipleri çelişkili ifade veren sürücüyü kelepçeleyerek ifadesi alınmak gözaltına aldı. Öte yandan araçta yapılan incelemelerde, bir adet silah ve bıçak bulundu. Yaralılar ise ilk müdahalenin ardından tedbir amacıyla hastaneye götürüldü. Yaşanan kazada, park halindeki 4 otomobil, şüphelinin kullandığı otomobil ve doğalgaz kutusu hasar gördü. Polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.