EKONOMİ - 17 Ekim 2017 Salı 11:36

Gaziantepli işadamları Cerablus’ta

A
A
A
Gaziantepli işadamları Cerablus’ta

Gaziantep Ticaret Odası(GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu önderliğindeki Gaziantepli işadamları, Fırat Kalkanı Operasyonu ile güvenliğin tesis edildiği Cerabulus’a giderek, Suriyeli işadamları ile bir araya geldi.

Gaziantep Ticaret Odası(GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu önderliğindeki Gaziantepli işadamları, Fırat Kalkanı Operasyonu ile güvenliğin tesis edildiği Cerabulus’a giderek, Suriyeli işadamları ile bir araya geldi.


GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ve Gaziantepli işadamları Suriye’nin cerablus kentine geçerek, bölgedeki Suriyeli işadamları ile bir araya geldi. İki gün süren toplantı ve ikili görüşmelere, firma temsilcilerinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Gaziantep Vali Yardımcıları Yaşar Aksanyar, Ahmet Turgay İmamgiller, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, Yönetim Kurulu üyeleri, M. Sami Akay, Ömer Faruk Melekoğlu, GTO Meclis üyeleri Ali Değer, Ayhan Aybar Çeliksöz, Mehmet Tabur, Mehmet Özdemirler, Ökkeş Tabur, Mehmet Nuri Bay ve Recep Türk katıldı. İki ülke arasındaki ve bölgedeki ticari ilişkilerin daha güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen buluşmalarda konuşan konuşan GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Fırat Kalkanı Operasyonu ile güvenliğin tesis edildiği Cerabulus ile yüzyıllardır süren dostluğu ve komşuluğu ticari ilişkilerle daha da güçlendirmek istediklerini söyledi. Hıdıroğlu, güvenliğin sağladığı Cerabulus’la ticari ilişkilerde yeni dönem başlatmak istediklerini, Suriyeli ve Gaziantepli işadamlarının bir araya geldiği toplantı ve ikili görüşmelerin bir hayli verimli geçtiğini de kaydetti. Fırat Kalkanı Operasyonu ile güvenliğin tesis edildiği Cerabulus bölgesinde barışı, dostluğu, hayatı ve ticari ilişkileri yeniden inşa etmek istediklerini belirten GTO Başkanı Hıdıroğlu, "Yüzyıllardır süren dostluğumuzun, komşuluğumuzun kültürel ve ticari ilişkilerimizin arasına daha fazla kan, gözyaşı acı girmesini istemiyoruz. Üyelerine daha iyi hizmet verme amacında olan ve her zaman ilklere imza atan Odamızda, Nisan 2016’da Suriye Masasını kurduk. Savaştan önce sadece 14 Suriyeli firma Odamıza kayıtlı iken, bugün 1200 yakın Suriyeli üye firmaya hizmet veriyoruz. Vatanından uzakta yaşam mücadelesi veren Suriyeli dostlarımızın 500 bine yakını Gaziantep’te yaşıyor. Suriyeli dostlarımızla ekmeğimizi, suyumuzu, soluduğumuz havayı paylaşıyoruz. Suriye masamız aracılığı ile üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Onları ekonomik ve sosyal yaşama en doğru şekilde entegre etmeye çalışıyoruz. Ülkesini bırakmak zorunda kalan iş adamlarının bilgi ve tecrübelerini dünyanın dört bir yanındaki iş bağlantılarını ve maddi birikimlerini ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz. Bunun için hem Birleşmiş milletlerle hem de çeşitli STK’larla ortak projeler yürütüyoruz. Gaziantep’teki Suriyeli firmaların karşılaştığı sorunların üzerinde durarak ve yetkili kurumlara ileterek çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.Benzer organizasyonları devam ettireceklerini de belirten GTO Başkanı Hıdıroğlu, "Güvenli bölgede ekonomik hayatın yeniden canlanması ve sosyal hayatın normale dönmesi Suriyeli iş adamlarının olduğu kadar bizim de en büyük dileğimizdir. Suriyeli iş adamlarının karşılaştığı problemlerle ilgili eğitimler ve bilgilendirme toplantıları da düzenliyoruz. Cerabulus’a yatırım konusunda yaptığımız bu ilk organizasyon bundan sonra da devam edecektir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da üretici kadınlara 60 bin çilek fidesi dağıtıldı Burdur’da “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde 10 kadın çiftçiye 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Burdur Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortaklığında hazırlanan, yüzde yüz İl Özel İdaresi hibe destekli “Kadınlar Üretiyor Özel İdare Destekliyor” projesi çerçevesinde Kemer Asarcık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye 10 kadın çiftçiye 1‘er dekar alanda yetiştirilmek üzere 6 biner adet olmak üzere toplam 60 bin çilek fidesi dağıtıldı. Kemer ilçe merkezinde düzenlenen programda Vali Türker Öksüz, Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından kadın girişimcilere temsili çilek fidesi takdim edildi. Programda konuşan Vali Öksüz, “Bugün bu güzel ilçede, güzel günde hep birlikte bir üretim sürecinin küçükte olsa bir adımını atacağız. Öncelikle Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor çilek üretimi projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz burada tarımı, hayvancılığı desteklemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burdur hakikaten tarımı ile hayvancılığı ile öne çıkmış bir şehir. Bu konuda da belli bir noktaya gelmiş. Ama biz tarımda, bitkisel üretimde üretim çeşitliliğini de sağlamak adına ve toplum kalkınmasının başlangıcı olan üretimi destekleme adına bu projeyi ortaya koyduk. Geçen hafta zeytincilik projesi ile başlamıştık. Çeşitli ilçelerimizde zeytincilik projesi ile birlikte zeytin üretimi ve daha sonra da zeytine dayalı bir sanayinin kurulması için bir adım attık. 7 bin civarında zeytini toprakla buluşturmuş olduk. Burada da 60 bin çilek üretimi ile inşallah bir başlangıcı yapacağız. Kadınlarımızdan oluşturulan Asarcık kooperatifinin zaten bir üretimi var. Ben de bunu çok memnuniyetle öğrendiğimi ifade etmek istiyorum. El emeği göz nuru ürünlerini zaten satıyorlar, üretiyorlar. Onların bu üretiminden dolayı onları tebrik ediyor ve kutluyoruz. Bir araya gelmeleri kooperatif adı altında o dayanışmayı göstermelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Biz de kooperatifimizin bu güzel emeğine bir katkı göstermek istiyoruz. Onları inşallah çilek üretimi ile destekleyeceğiz” dedi. Program sonrası Vali Öksüz, beraberindeki heyetle birlikte ilk çilek fidelerinin toprağa dikimini gerçekleştirdi.