EKONOMİ - 14 Aralık 2017 Perşembe 15:06

GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

A
A
A
GTO’da kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sorunların ve gelişmelerin konuşulduğu sektörel toplantılar devam ediyor.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşanan sorunların ve gelişmelerin konuşulduğu sektörel toplantılar devam ediyor. Bu çerçevede GTO’da düzenlenen toplantıda kırmızı et sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi.


Sektörel istişare toplantıları kapsamında 9 nolu Canlı Hayvan-Hayvansal Ürünler ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde kırmızı et sektör ithaline ilişkin yayımladığı tebliğin ardından et ithali yapılarak belirli marketlerde satılması ile birlikte sektörde yaşanan son gelişmeler GTO’da masaya yatırıldı.


Toplantıda, fiyat artışlarının önüne geçilmesi için et ithalatı yapıldığı ve bu ürünlerin belirli marketlerde satıldığı vurgulanarak üretimin tüketimi karşılamaması nedeniyle alınan bu önlemin geçici olduğu, bunun sektördeki sorunu çözmeye tek başına yeterli olmadığı ve bu durumun indirimli ithal et satan marketler ile kasap ve et reyonu bulunan marketler arasında haksız rekabete yol açtığı, son dönemde büyükbaş hayvan kesiminin ciddi oranda artış gösterdiği vurgulandı.


“Dişi düve ve kuzu kesiminin önüne geçilmeli”


Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için hayvan sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması, dişi düve ve kuzu kesiminin önüne geçilmesi veya sınırlama getirilmesinin yanında millî hayvancılık ve tarım politikası geliştirilmesinin şart olduğu dile getirildi.


Toplantıda, et fiyatlarını etkileyen en önemli etkenin yem maliyetlerinin yüksekliği olduğu, yem desteği konusunda yaşanan sıkıntılar, hayvan ithalatında kota uygulanması, kredi kullanımında yaşanan sıkıntılar, besicilerin bilinçlendirilmesi için teşvik ve desteklerle kayıt altına alınması, hayvancılık sektörüne verilen teşviklerin attırılması, bürokratik engellerin kaldırılması, Et ve Süt Kurumunun hem piyasayı denetleyici hem de uygulayıcı olmasının oluşturduğu sıkıntılarla ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.


GTO Meclis üyesi Mahmut Yıldırım’ın başkanlık ettiği toplantıya Besi Organize Sanayi Bölgesi, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Ticaret Borsası başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda gündeme getirilen sorun ve çözüm önerilerinin rapor haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesi kararlaştırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yeni doğan bebeğini 3. kattan atarak ölümüne neden olan şüpheliye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Şişli’de yeni doğurduğu bebeğini 3. kattaki banyonun penceresinden apartman boşluğuna atan ve bebeğin cesedini çürümeye bırakan şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şişli’de 18 Aralık 2023’de yaşadığı evin banyosunda kendi başına doğum yaptığı ve ardından 3. kattaki banyonun penceresinden bebeğini aşağıya atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kader K. (23) ‘şüpheli’ sıfatıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘müşteki’ sıfatıyla, şüphelinin yeni doğan kızı ise hüviyeti meçhul bebek olarak ‘maktul’ sıfatıyla yer aldı. Yeni doğan bebeğini çürümeye bırakmış Hazırlanan iddianamede, polis ekiplerine yapılan ihbar üzerine olay yerine gidildiği ve 2 bina arasındaki boşlukta, yerde tamamen çıplak bebek cesedi bulunduğu belirtilerek soruşturma işlemlerine başlandığı aktarıldı. Bebeğin bulunduğu zeminin beton olduğunun aktarıldığı iddianamede, bebeğin baş bölgesinde parçalı kırık olduğu değerlendirilen derin yaralanmanın olduğu, kordon bağının bulunduğu ve bebeğin cesedinin çürümeye başladığı kaydedildi. Aile ve yakınlarının hoş karşılamayacaklarından korktuğu belirtildi İddianamede, şüpheli Kader K.’nın uzaktan akrabası ile evlilik dışı gönül ilişkisi olduğu, şüphelinin bu birliktelik nedeniyle gebe kaldığı, gebe olduğunu ailesine ve yakınlarına hoş karşılamayacaklarından korkması nedeniyle söyleyemediği, banyoda kendi başına doğum gerçekleştirdikten sonra ise durumu kimseye açıklamayacağını düşünerek içinde bulunduğu 3 kattaki evin banyo penceresinden yeni doğan bebeğini aşağıya, beton zemin üzerine attığı kaydedildi. ‘’Attıktan sonra baktığımda kanlı vaziyette yerde yatıyordu, sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım’’ Şüpheli Kader K.’nın ifadesine de yer verilen iddianamede, doğumdan sonra bebeğin hiç yaşam belirtisi göstermediğini söyleyerek, ‘’Çocuğu olduğu haliyle banyonun camından aşağıya attım ve tekrar odama gittim. Attıktan sonra camdan baktığımda çocuk kanlı vaziyette yerde yatıyordu. Sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım. Bu durumdan dolayı pişmanım’’ dediği anlatıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi Hazırlanan iddianamede şüpheli Kader K.’nın ‘beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan altsoya karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.