KÜLTÜR SANAT - 16 Aralık 2017 Cumartesi 10:12

SANKO Üniversitesi Sankonuk programı

A
A
A
SANKO Üniversitesi Sankonuk programı

SANKO Üniversitesi, SANKONUK (SANKO Üniversitesi Onur Konuğu Programı) kapsamında, ABD ve Avrupa’da başarılarıyla adından söz ettiren Türk bilim insanlarını konuk etmeye devam ediyor.

SANKO Üniversitesi, SANKONUK (SANKO Üniversitesi Onur Konuğu Programı) kapsamında, ABD ve Avrupa’da başarılarıyla adından söz ettiren Türk bilim insanlarını konuk etmeye devam ediyor.


SANKONUK Programı’nın bu ayki konuğu olan Stanford Üniversitesi Genom Teknoloji Merkezi’nde görevli Dr. Naşide Gözde Durmuş, SANKO Üniversitesi ve çevre illerden gelen akademisyenlerle, “Geleceği Hayal Etmek ve Değer oluşturmak” konulu çalıştayda bir araya geldi.


Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen çalıştayda, Türkiye ve Amerika’daki kariyeri hakkında bilgiler veren Dr. Durmuş, “Harvard, Brown, MIT ve Stanford gibi dünyanın en iyi okullarında eğitimimi sürdürürken, bu okullardan çok değerli ödüller aldım” dedi.


2015 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) TechnologyReview Dergisi’nin her sene dünya çapında seçtiği "35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi”ne (Innovators Under 35, TR35), “öncüler (pioneers)” kategorisinde tıp ve biyoteknolojinin geleceğini etkileyecek en önemli 35 genç liderden biri olarak seçildiğini belirten Dr. Durmuş, “Bu listede daha önce yer alan araştırmacıların çoğu yaptıkları buluşlarla dünyayı değiştirmiştir” ifadelerini kullandı.


Araştırmalarını kanser ve antibiyotik direnci gibi dünyayı tehdit eden sağlık problemlerinin erken teşhisi uygulamaları üzerine yoğunlaştırdığına dikkati çeken Dr. Durmuş, araştırmalarının mühendislik, biyoloji, tıp ve malzeme bilimi gibi birçok farklı alanın birleşiminden oluştuğunu söyledi.


Dr. Durmuş, bu disiplinler arası araştırma ortamında, nano/mikro boyutlu teknolojilerin kanser ve antibiyotik direnci gibi dünyayı tehdit eden global sağlık problemlerinin erken tanı ve tedavisine olanak sağlayacak sade, düşük maliyetli ve kolay kullanılabilir teknolojiler geliştirerek, önemli katkılar sağladığına vurgu yaptı.


Çalışmalarının, Nature Materials, PNAS, Advanced Materials da dahil olmak üzere, pek çok dergi yanında, Science, New Scientist, Popular Mechanics, AIP News, Tech Times, Focus Magazine gibi dünyanın en saygın bilim dergilerinde duyurulduğunu anlatan Dr. Durmuş, çok sayıdaulusal ve uluslararasıkonferansta da davetli konuşmacı olarak yer aldığının altını çizdi.


Bilimsel başarıları ile Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Genç Araştırmacı Ödülü, NSF (Ulusal Bilim Vakfı)- RI-EPSCoR and Slater Technology Fund Girişimcilik Bursu, Society for Biomaterials STAR Ödülü, Brown Üniversitesi Biyoloji ve Tıp Bölümü Doktora Öğrencisi Takdir Ödülü (Graduate Student Recognition Award) gibi pek çok sayıda prestijli ödül kazandığını vurgulayan Dr. Durmuş, 2012 yılında Amerika genelinde düzenlenen CIMIT Sağlık Teknolojileri Ödülü’ne finalist olarak seçildiğini sözlerine ekledi.


Çalıştayın sonunda SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, SANKONUK Porgramı’nın düzenlenmesi ve gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Dr. Gözde Durmuş’a teşekkür belgesi takdim etti.


Dr. Naşide Gözde Durmuş


1985 İzmir doğumlu. Farklı disiplinleri buluşturan araştırmalarıyla biyoteknoloji alanında dünyanın önde gelen mucitleri arasında gösteriliyor.


2003-2007 yılları arasında ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2006 yılında Harvard Tıp Fakültesi’nde doku mühendisliği üzerine araştırmalar yaptı. 2007’de ODTÜ’den yüksek şeref derecesiyle mezun olduktan sonra Fulbright bursunu kazanarak yükseköğrenimi için Amerika’ya gitti. Yüksek lisansını Boston Üniversitesi, doktora eğitimini ise Brown Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2017’de ODTÜ Senatosu tarafindan verilen ODTÜ Takdir Ödülü’ne layık görülen en genç mezundur.


Araştırmalarını dünyanın en önemli üniversitelerinden Stanford Üniversitesi’nde sürdüren Dr. Durmuş’un yaptığı çalışmalar 2017 yılında ürünleşme aşamasına gelmiş ve kendisi hem bir akademisyen hem de bir girişimci olarak kanserdeki buluşlarını Silikon Vadisi’nde bir ürüne dönüştürmek üzere çalışmalar başlatmıştır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.