GENEL - 15 Şubat 2018 Perşembe 16:26

Panorama Müzesi çalışmalarına belgesel çekiliyor

A
A
A
Panorama Müzesi çalışmalarına belgesel çekiliyor

Gaziantep’ta 25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesinin yapım aşamalarını anlatacak belgesel filmi çekiliyor.

Gaziantep’ta 25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesinin yapım aşamalarını anlatacak belgesel filmi çekiliyor.


25 Aralık 2018 yılında hizmete açılacak Gaziantep Kalesi yakınlarında yıkılan askeri lojmanların yerine kurulacak olan müzede, milli mücadele döneminde, işgalci güçlere karşı şehrin amansız savunması, destansı kahramanlığı, direnişi panoramik yağlı boya çalışmasıyla ete kemiğe bürünecek. 2017 Eylül ayında inşaat çalışmalarına başlanan müze, bitmeden belgeselleşecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla müzenin temelini atan Büyükşehir Belediyesi, şehre kazandırılacak ölümsüz eserin yapım aşamalarını TRT ekranlarına taşıyacak. Bu kapsamda TRT ekipleri müzenin yapım aşamalarını belgesel filmi olarak çekiyor.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro Daire Başkanlığı (KUDEB)’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’nin başlangıç aşamasından bitiş aşamasına kadar geçen süreci anlatan bir belgesel filmi çalışmasını TRT ekibiyle başlattık. Dünya’da eşi benzeri olmayacak müzemizde ilerleyen bir inşaatımız, Antalya’da yağlı boya çalışmasının yürütüldüğü bir atölyemiz ve müzemizin içerisinde yağlı boya resmine kadar giden bir teşhir tanzim koridorumuz var. Alınan kararla, bu çalışmaların tamamını bir araya getirerek bir kurguyla ortaya çıkarabilmek için belgesel çalışması başlatıldı, bu kapsamda çekimlerin birinci ayağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla Antalya’da yağlı boya atölyemizde gerçekleştirildi. Çekimlerin ikinci ayağı, müze inşaatında TRT İzmir ekibince yapılıyor. Hem Antalya’daki atölyede hem de şantiyedeki çalışmalar günlük kamerayla kayıt altına alınıyor. Aşama aşama çalışmalar belgesel filmine yansıtılacak” denildi. Öte yandan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışması olacak. Müzede ayrıca diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümler de yer alacak. Gaziantep’in yaşadığı zulmü ve gösterdiği kahramanlığın sergilemesinin yanı sıra sanatsal bir değere sahip olması hedeflenen panoramanın içi, yağlı boya tekniğiyle yapılacak. 12 dönüme kurulacak olan panoramada, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda kademeli geçişlerle 1133 metrekare maket alanı, 32 metre çapıyla adeta o günleri yaşatacak hatta içinde hissettirecek. Panoramaya giriş, Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda da etkili bir rol üstlendiği mağara ve livaslarla sağlanacak, panoramaya ulaşana dek, hazırlık bölümüyle görsel ve işitsel anlatım teknikleriyle panorama sahnesine hazırlayacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.