EĞİTİM - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:27

Meslek Seçim Sürecinde Bilimsel Yaklaşım ‘’METE’’

A
A
A
Meslek Seçim Sürecinde Bilimsel Yaklaşım ‘’METE’’

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Arş.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Arş. Gör. Ahmet Ayaz, meslek seçim sürecinde olan üniversite adaylarına yol gösterecek açıklamalarda bulundu.


Meslek seçiminin bilimsel bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen ve bu konuda uzman görüşü alınmasının önemini dile getiren Ayaz, adaylara HKÜ Kariyer Merkezinin geliştirdiği “Mesleki Eğilim Tercih Envanteri (METE)” hakkında da bilgi verdi.



“Meslek seçimi tüm hayatınızı etkiler”



İnsanın yaşamında verdiği en büyük kararlardan birinin kariyer veya mesleki karar olduğunu söyleyen Ahmet Ayaz, “Kariyer kararı aslında insanın doğumundan itibaren şekillenmeye başlar. Bebekliğimiz, çocukluğumuz, ergenliğimiz, yetişkinliğimiz ve yaşlılığımız boyunca farklı kararlar alırız ve bu kararlar hayatımızı farklı yön ve şiddette etkiler. Meslek seçimimiz yaşayacağımız şehirden, evleneceğimiz insana, çocuklarımızın eğitim alacağı okuldan, birlikte zaman geçireceğimiz arkadaşlarımıza dek tüm hayatımızı etkilemektedir. Meslek seçiminin öneminin farkında olmak tam da mesleğimize karar vereceğimiz bu zaman diliminde bizi iyice stres altına sokmaktadır” dedi.



Mesleği belirlerken nelere dikkat edilmeli



Meslek seçimi yaparken kişinin kararını etkileyen birçok değişken olduğuna dikkat çeken Ahmet Ayaz, “Kendi istekleriniz, ailenizin istekleri, arkadaşlarınız derken hangi mesleğe nasıl karar vereceğiniz çok zorlu ve karmaşık bir süreçtir. Aileniz şüphesiz sizin için en iyisini istiyor, arkadaşlarınızın seçmek istediği popüler bölümler var ve toplum tarafından bazı bölümler çok prestijli görülürken bazı bölümler ise zaman kaybı olarak nitelendiriliyor. Bu süreçte belki de en az sizin görüşleriniz soruluyor. Bu yüzden kendinize; hangi mesleğin eğitimini almak istediğiniz, seçeceğiniz mesleğin size ne kadar uygun olduğu, ilgi ve yeteneklerinize hitap edip etmediği, mesleğin çalışma ortamının size uygunluğu gibi bazı sorular sormanız ve cevabını bulmanız gerekiyor” diyerek bu süreçte öğrencinin kendini tanıması gerektiğini ifade etti.



METE ile kendinizi test edin



Meslek seçim sürecinde öğrencilerin sorularına cevap bulmak amacıyla HKÜ Kariyer Merkezi tarafından, METE (Mesleki Eğilim Tercih Envanteri) adında bir test geliştirildiğini söyleyen Ahmet Ayaz, “Oldukça hızlı doldurulabilen ve pratik olan bu test ilgilerinizi ve kişilik özelliklerinizi ölçerek size uygun olan meslekler hakkında önerilerde bulunuyor. www.mete.hku.edu.tr adresinden ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz test tüm Türkiye’nin kullanımına açıktır. METE ilgilerinizi ve kişilik özelliklerinizi bilimsel olarak belirleyen, bu özelliklere uygun meslekleri size ‘’öneri’’ olarak sunan bir programdır. Unutmamalıyız ki meslek seçiminde kendi özelliklerimizi nesnel olarak görmek ve değerlendirmek bu zorlu karar sürecinde elimizi çok güçlendirecektir. METE bizim için meslek önerilerinde bulunsa da bu mesleklerin bir öneri olduğunu unutmamak gerekir. Bu sonuçları bir uzman ile tartışmanız özellikle önem arz etmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.